Poly w granicah 600, ale nie ma ścięć dałem 25 barierek obok siebie i brak spadku fps. @rysztur Niestety nie spline, bo dziwnie się rozciągała ta barierka, czasem miała 0,3m, a czasem 2,8m :( Dlatego zalecam ręcznie poustawiać
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-05-2019, 22:23
Grabka, jak dla mnie z punktu widzenia otoczenia miejskiego ten dodatek raz, że waży grubo za dużo, a dwa jest totalnie bezużyteczny w geodecie, bo nie jest splinem.
Wyobrażasz sobie ustawianie powiedzmy 100 takich barierek przy jednym skrzyżowaniu? Przy jednym z wielu w mieście...
Grabka, z tym rozciąganiem. Poczytaj na trainz wiki, bo zdaje się jest wpis do configu, żeby się nie robiło tak jak piszesz. Muszę to znaleźć. Ponadto częściowo się zgadzam ze stylance. Sporo poly jak na taki element, ale TANE+ radzi se dobrze z tego typu rzeczami. Ja bym jednak, jeśli już komniecznie chcesz 600 poly, zrobił LOD na rozsądnym poziomie typu 100-200.
Spokojnie jest to dopiero pierwsza brama z ???. Na razie mam pomysł na sześć kolejnych. Jeśli macie jakieś swoje to możecie mi podesłać foty na pw (ptt lub fb) Kolejna wersja będzie z tarczą zaporową z1
Słupek Drogowy Hektometrowy U-1a. Wielkie podziękowania dla RBach za skrypt, bez niego ten dodatek, by nie powstał
Link do pobrania: www.dropbox.com/s/6yw5re7...D%20Slupek%20U-
Instrukcja stawiamy na mapie słupek, następnie klikamy ten znak zapytania. Teraz po kliknięciu na obiekt pojawi się menu ustawień.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Sty 2013 Posty: 499 Skąd: z domu
Wysłany: 11-06-2020, 07:21
Fajnie w końcu nowy model 601W. Trzymam kciuki za dokończenie projektu :) Myślałeś może nad nowym modelem wagonu Eamnoss E04A i E06B ? Mam trochę zdjęć więc może byś się pokusił o zrobienie nowego modelu ?
Grabka, fajnie to wygląda, ale...
Pytanie: po co modelujesz elementy wózka niewidoczne po postawieniu pudła? Wnętrza kół, gniazdo czopa skrętu, belki, generalnie wnętrze wózka. Spokojnie to możesz uprościć, a zyskasz na wydajności tereski. Wiele poly można zgubić za sprawą dobrych tekstur, np. wykorzystując mapy wypukłości możesz spokojnie wywalić siatki łbów sworzni kamieni wieszaków resorowych.
Tak jak pisał mi kiedyś Qń: nie problem zrobić 3d, problemem jest znaleźć optymalizację pomiędzy 3d a teksturami.
Mam ten sam problem co Ty, wolę robić 3d niż teksturować, ale z doświadczenia wiem, że tekstury potrafią zamaskować wiele niedoskonałości siatek 3d. Z tego też powodu mam na dysku siatki ok.30 niewydanych parogratów.
Modele będą odchudzane, sam wózek straci z 10k poly. Czemu robię wszystko tak szczegółowo? Część modeli idzie na sprzedaż, a część jako prezentacja mojego portfolio. Do trainz i projektów z którymi współpracuje 601w będzie za darmo, ale jeśli ktoś będzie chciał sobie robić przeróbki, albo dodać do innej gry daje wybór zakupu po rynkowych cenach (20$/25$). Zaraz będzie skąd ta cena :p Od razu mówię po tyle chodzą wagony na turbosquid,artstation,sketchfab, etc.
Model już w 95% gotowy. Wózek zmapowany jedynie textury ogarnąć trzeba.
Jeśli chodzi o zmiany to wymieniłem bufory na bardziej szczegółowe i dodałem prawie cały osprzęt hamulca.
Długa przerwa, ale w końcu powracam z multum dodatków. Na początek daję paczkę znaków G3 i G4 w różnych wariantach. Łącznie wychodzi ich 48... Standardowo powinno wszystko działać od 2010+, jednak nie mając trainz 2010 nie daje pewności czy będzie bez błędów.
Do pobrania:
https://www.dropbox.com/s...20R1-6.zip?dl=0
lub moim patronie
https://www.patreon.com/p...ease-2-80439409
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 24-03-2023, 17:33
Krótko i na temat. Obejrzałem te twoje znaki z bliska. Fronty jakoś ujdą a cała reszta pochodzi z pewnego programu graficznego zwanego „paint”. To by było dobre w czasach TRS 2004. Wybacz że to piszę, tu niektórzy kilka razy poprawiają swoje modele żeby trzymać standard.