Wysłany: 21-07-2008, 13:15 Problem - przejazdy i TOP Erniego
Witajcie!
Otóż mam następujący problem: zaciagnąłem ze strony erniego przejazdy oraz dodatki otoczenia i po zainstalowaniu ich, gdy chcę np postawic przy torze Top, lub wyzwalacz, to wywala mi trs-a :/ i wyświetla fatal error. Posiadam wersję 2004 z SP4. jak dotąd wszystkie dodatki działay bez problemów. Prawdopodobnie problem jest blachy ale proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 29-07-2008, 10:17, w całości zmieniany 1 raz
ja maiłem też ten problem, chciałem postawić uniwersalną płytę przej. to mi wywalało i pojawiał się fatal error, ale ściągnąłem go jeszcze raz i zainstalowałem i było dobrze...:)
Ostatnio zmieniony przez slawex15 21-07-2008, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
No ja kłade płyte ale wiesz po reinstalu chce postawic poprostu Top-a i nagle papa wywala gre. a jakie dodatki sciągnąle s do tego ? moze jakis jest potrzebny którego nie mam
Tak slawex15 chodzi własnei o nie i o płyte przejazdową,, tzn wiesz ten kawał betonu między szynami bo też wywala. Mozliwe... bo jak pisałem poza zainstalowaniu sygnalizacji ver3 mogłem postawic semafor Top i nie wywalało jak bez sygnalizacji v3
Ostatnio zmieniony przez SG10 22-07-2008, 04:31, w całości zmieniany 1 raz
SM50 w instrukcji wszystko masz... nazywasz kontroler ( np AAA) i wszystkie elementy nazywasz po kolei ( np. AAA1 i AAA2 itd)
zamiast AAA możesz wpisać cokolwiek, np (nazwę lub skrót stacji)
Wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji...
SG10 , mi też pomogła ponowne ściągnięcie dodatków:)
Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony przez slawex15 22-07-2008, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
OK wszystko mi działa ale nie do końca, tzn mam kilka pytanek:
1. Ustawiam Top, SSP (rogatke, swiatło) i wszystko działa, ale albo w jednym przypadku rogatki podnoszą się podczajs przejazdu pociągu, lub za innym ustawieniem tigerów nie podnoszą się wcale :/ Proszę o wyjasnienie jak ustawić/nazwać właściwie tigery.
2. Czy ktoś wie jak ustawić zalezności by Top włączał się tylko dla pociągu jadącego na jednym torze szlaku 2 lub wielielo torowego a nie dla wszystkich torów i by ssp działała poprawnie? Pytania może trywialne, ale odpowiedzi będą bardzo dla mnie pomocne :) Pozdrawiam SG10.
Tzn wiesz Top działa jak trzeba zawsze u mnie. natomiast problem z rogatkami albo podnoszą sie jak jedzie sqad lub w ogóle nie podnoszą się. Normalnie dziwne. Myślę, że powinna byc instrukcja bardziej szczegółówa z przykładowymi ustawieniami... wtedy by nie było za dużo kłopotów...
Ostatnio zmieniony przez SG10 23-07-2008, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
W instrukcji masz wszystko doskonale wytłumaczone. Gdy ustawisz już znaczniki musisz nadać im zakres wyszukiwania czyli wpisać w opcjach znaczników jaka jest ich odległość od kontrolera przejazdowego. Tylko uwaga, znaczniki mogą się znajdować max. 255 m od przejazdu. To jest maksymalny zasięg zakresu wyszukiwania.
Ostatnio zmieniony przez Popkorn667 23-07-2008, 09:48, w całości zmieniany 1 raz
mi się wydaje że znaczniki na torach muszą być skierowane w stronę przejazdu, mi inaczej nie chce działać....
top ustawiasz jak na normalnym przejeździe, jak najbliżej przejazdu ( jak masz za daleko to samochody zatrzymują się w nim , a za blisko nie można żeby skład nie zahaczył..)
Działa, masz racje dziubki w str przejazdu, przy czym ja Top stawiam 1000m przed przejazdem na szlaku z Vmax=120 km/h bo tak jest poniekąd w realu-takie poczyniłem obserwacje. czyli włączający około 1200m od przejazdu a wyłączający około 50-60 za przejazdem i wszystko działa jak w zegarku - ssp i Top :) co do samochodów to nie puszczam narazie ich.
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2008, 12:55
Nie wiem jak jest teraz ale jak pamięttam to kiedyś te TOPy działały chyba do 300 metrów... O ile mnie łeb nie robi w bambiko to były one z myślą o mapie Magnusa: Kościerzyna - Chojnice :)
Tylko uwaga, znaczniki mogą się znajdować max. 255 m od przejazdu. To jest maksymalny zasięg zakresu wyszukiwania.
Bzdura, ja na swojej linii znaczniki mam ustawione 1,5 km od przejazdu i wszystko działa. Promień triggera oznacza w jakiej odległości od niego (a nie od przejazdu), nadjeżdżający pociąg ma go aktywować (warunek - musi być "dzióbkiem" skierowany w stronę przejazdu do którego się odnosi)
_________________ Linia 91 Dębica-Przemyśl - obecnie 70 km. W budowie stacja Munina.
Video