FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dodatki do trybu multiplayer, a sprawa polska
Autor Wiadomość
samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 25-07-2012, 10:35   

Przepraszam, tym razem bez żadnego dodatku, tylko informacja.

Od kilku dni wrzucam moje rzeczy na DLS. Po namowie pewnego zagranicznego Trainzowicza zdałem sobie sprawę, że byłoby fajnie, gdyby można było zrobić polską mapę multi. Powrzucałem już chyba większość budynków, prawie wszystkie spline już i tak tam były, tory też, teraz przerzucam wagony. Trochę to skomplikowane, bo korzystają z wielu zależności. Większość twórców tych zależności nie widzi problemu we wrzuceniu ich na DLS (są wakacje, więc to chwile potrwa), z częścią twórców nie udało mi się skontaktować, więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i tak zrobiłem 2 bogsoundy. Wózki Qcyka po roxzmowie z autorem będą pod moim kuidem (te czarne, to są dokładnie te same, które już są, tylko dostosowane do TS2009+, czyli dodany jest cień i inny config) i właśnie one będą zaopatrzone w dźwięk zrobiony przeze mnie. Tak samo te rude - moje repainty. W chwili obecnej robię nowy wózek y25. Na DLSie są albo zbyt skomplikowane, albo za proste i wszystkie paintowe, a nie chcę łamać licencji Chestera, która mówi wyraźnie 'repainty tak, ale wydane jako alias', czyli tak naprawdę wszyscy trochę już i tak połmaliśmy jego licencję.

drstrach
znawca

Wysłany: 25-07-2012, 10:46   

Wojtek, tylko z mapą multi jest jeden problem, dość poważny zresztą, brak sygnalizacji TS2009+ na DLS.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 25-07-2012, 10:49   

No rzeczywiście.... W każdym razie to co mogę sam, to robię w tej materii :-)

drstrach
znawca

Wysłany: 25-07-2012, 10:59   

samplaire napisał/a:

Trzeba będzie Radka i Erniego pomolestować, tylko czy to nie jest aby zakazane ;-)

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 25-07-2012, 11:38   

drstrach napisał/a:
samplaire napisał/a:

Trzeba będzie Radka i Erniego pomolestować, tylko czy to nie jest aby zakazane ;-)

Molestowanie czy przesyłanie dodatków ???

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 25-07-2012, 11:46   

drstrach napisał/a:

Bardziej Erniego, bo pack bazowy to jego KUID-y. Ja swoje mógłbym powrzucać, chociaż mam ogólnego focha na DLS - z okazji warunków pt.: "wrzucam czyli zrzekam się wszelkich możliwych i przysługujących mi praw do własnej tfurczości". Nie mam zamiaru otrzymać od N3V maila, że "aby pograć musisz kupić od nas pack dodatków autora #263713 za jedyne 999AU$" :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

drstrach
znawca

Wysłany: 25-07-2012, 12:11   

EU 04 napisał/a:
Molestowanie czy przesyłanie dodatków ???

Przesyłanie jeszcze nie, molestowanie jak najbardziej :mrgreen:

RBach napisał/a:
Ja swoje mógłbym powrzucać, chociaż mam ogólnego focha na DLS - z okazji warunków pt.: "wrzucam czyli zrzekam się wszelkich możliwych i przysługujących mi praw do własnej tfurczości". Nie mam zamiaru otrzymać od N3V maila, że "aby pograć musisz kupić od nas pack dodatków autora #263713 za jedyne 999AU$" :-)

Radek jak najbardziej Ciebie rozumiem, też mnie to wkurza ale jakby na to nie patrzeć, Trainz to zabawa, po co więc sobie uniemożliwiać kolejne możliwości tej zabawy. Pamiętam, że od dawien dawna po forum krążyły marzenia o grze w multi, gdzie ktoś byłby sobie pomykał na maszynie, ktoś inny ustawiałby przebiegi itp. IMO taka zabawa jest w tej chwili możliwa, jedyną wadą jest to, iż trzeba skorzystać z DLS jako serwer dodatków do tej zabawy.
Zresztą to jest temat na nową dyskusję, nie ma co śmiecić Wojtkowi w wątku.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 25-07-2012, 19:29   

Proponuję zatem wydzielić tę dyskusję, bo ja np mam jeszcze coś do powiedzenia ;)

Jeśli kiedyś zacznie powstawać mapa stricte pod multi (ale to będzie trudna sprawa), to wszystkie moje dodatki użyte na takiej mapie będzie można wrzucić na DLS. Teraz nie wrzucam z tych samych powodów, o których mówi Radek, ale dla "większego dobra" jestem gotów olać własne prawa. I tak kupa moich dodatków wisi na chomiku jakichś trolli i szczerze mówiąc nie chce mi się ich szukać, interweniować i tępić. A przecież społeczność PTT moje dodatki zna i mnie jako ich autora, to mi wystarczy.

drstrach
znawca

Wysłany: 25-07-2012, 20:07   

Pozwoliłem sobie wydzielić i przykleić temat.

znawca

Wysłany: 26-07-2012, 07:10   

Co do moich dodatków to na obecnych zasadach nie zamierzam niczego wrzucać na DLS. Proszę to uwzględniać budując mapy/sesje do multi.

fallowdeer
zaawansowany
Wałbrzyszak

Wysłany: 26-07-2012, 08:28   

Na początek myślę, żeby zrobić coś testowego, już bez sygnalizacji, aby dowiedzieć się, że nikomu i tak się nic nie chce zrobić w tej sprawie ;].

Odpowiedz do tematu