tak, Total Commander (TC) a dawniej Windows Commander (WC) są płatnymi programami (mój TC Ultima Prime to koszt 28EURO), można go po zainstalowaniu, zgodnie z licencję używać przez miesiąc chyba, że zapomnimy o tym fakcie i ... :), natomiast Free Commander (FC) jest darmowym odpowiednikiem, uwaga - polskim.
Poza ceną TC od FC różnią się głównie tym, że FC nie ma klienta FTP, o wyglądzie nie wspominamy, bo to jest bez znaczenia, do tego można się przyzwyczaić :)
Jeżeli ktoś się nie za bardzo orientuje, o czym tu prawie, to oba programy to menadżery plików czyli programy do zarządzania plikami, katalogami, przeglądania, pakowania, klienty FTP itd. Z oknem podzielonym na 2 części. W Windows znajdziemy również menadżera plików ale jest to jednookienkowy Eksplorator Windows.
I niech kolejny raz zostanę opluty, ale patrząc z perspektywy lat, które przesiedziałem przy kompie, jest to dla mnie najważniejszy program zaraz za systemem operacyjnym. Bez niego nic nie był bym w stanie zrobić, albo zajęło by mi to wieki albo bym się czuł przy kompie jak ślepiec. Sam używam starego WC w wersji 5.00 i początkującym polecam instalację prostych wersji bo TC w wersji Ultima Prime może być dla początkującego koszmarem, takiego nagromadzenia opcji nie widziałem w żadnym programie, a co mnie w nim zaskakuje, nie mogę tam znaleźć klienta FTP ...
Do WC/TC powstało też sporo darmowych wtyczek, które potrafią szalenie uprzyjemnić i ułatwić pracę z kompem.
Tak więc - nie namawiam, ale polecam.
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 21-07-2009, 22:45, w całości zmieniany 2 razy
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 13-05-2008, 14:45
Zgadzam się z przedmówcą. TC to jeden z ważniejszych programów zaraz po systemie. Bez niego naprawde ciężko się obyć :)
ja akurat na codzien uzywam windows explorer - poprostu sie przyzwyczailam
ale TC mam tez - niezbedny przy kopiowaniu duzej ilosci plikow czy naprawianiu systemu jak cos padnie
Tez uzywam explorer'a, ale z "drobnymi" modyfikacjami :D
Generalnie to filtrowanie elementow widoku, przegladanie w zakladkach, thumbbar, podglad zawartosci pliku po wskazaniu kursorem, lista ostatnio zamknietych folderow po dwukliku na pulpicie, grupowanie zakladek..
Pierwszy raz z TC spotkałem się gdy miałem przesłać pliki instalacyjne na moją strone . Długo się uczyłem konfigurować ale w końcu się nauczyłem ;p Teraz program służy mi także do innych pierdół jak przenoszenie masowe folderów itd :)