FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Adaptive Sync W11
Autor Wiadomość
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 26-01-2026, 23:49   Adaptive Sync W11

Jedna aktualizacja W11 przed którą się chyba rok wzbraniałem i która w końcu sama wlazła spowodowała dość mocną sieczkę obrazu w grze (menu i na mapach).
Pogmerałem trochę w sieci i okazało się że żeby obraz był normalny to trzeba na monitorze fizycznie włączyć funkcję Adaptive Sync. Poprawia to obraz ale nadal nie jest to ideał. Jakość obrazu bez włączonej funkcji można porównać do najbardziej podłych i niskich ustawień graficznych jakie tylko da się ustawić. I teraz najciekawsze - dzieje się tak tylko w trybie pełnoekranowym. Jak wyjdę z trybu pełnoekranowego to obraz wraca do normalności. Do budowy mapy nie jest mi tryb pełny potrzebny bo zazwyczaj mam na drugim monitorze otwarte zdjęcia czy mapy ale już jazda z widocznymi paskami menu trochę irytuje. Kolejna ciekawa rzecz - screeny na pełnym ekranie wyglądają prawidłowo, żeby pokazać Radkowi jak to wygląda to musiałem zrobić zdjęcie telefonem bo inaczej nie dało rady pokazać co i jak.

Miał ktoś podobny przypadek? A może ktoś wie jak temu zaradzić. Monitor Samsung (bo jak inaczej :-) ) Odyssey G7 27 cali w rozdziałce 2560x1440.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 28-01-2026, 09:46   

A masz go podpiętego po HDMI czy po DisplayPort?
Tu więcej i jak to pokonfigurować w sterowniku grafiki:
https://www.euro.com.pl/a...st-g-sync.bhtml
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 28-01-2026, 09:48, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 28-01-2026, 14:34   

Oba monitory podpięte pod DisplayPort.

Sprawdziłem jak wygląda sytuacja na drugim monitorze który ma już ładne kilka lat i nie ma G-Sync i podobnych. W trybie pełnoekranowym dalej kaszana, w trybie zminimalizowanym wygląda jak powinno. Pytanie czy pogodzenie się z W10 załatwi sprawę - od tego migania i niewyraźnych kresek szybko zaczynają boleć oczy.

luki_tram
trainz

Wysłany: 29-01-2026, 12:06   

Sprawdź sobie ustawienia odświeżania obu monitorów. Ja właśnie raz miałem niezłe ściny w TANE kiedy miałem jeden monitor ustawiony na mniejszą częstotliwość odświeżania.
Ustawienia powinny być takie jakie fabrycznie monitor powinien obsługiwać i powinno być to ustawione tak samo zarówno w Windowsie (opcje sterownika graficznego lub ustawienia monitora w systemie) oraz w opcjach samego Trainza.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 29-01-2026, 12:12   

Tak to wygląda od kilku lat, monitor sam z siebie ma 240Hz, w Trainz max opcja to 144Hz przy tej rozdzielczości.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 29-01-2026, 14:15   

Popytałem aja (AI) i o dziwo na coś to ustrojstwo się przydało bo ukierunkowało prawidłowo.

Wystarczyło to odznaczyć i wszystko wróciło do normy. Przy aktualizacji wlazło i się samo domyślnie włączyło. Wystarczy wyłączyć i można działać bez ryzyka padaczki.

burraq
nowy

Wysłany: 29-01-2026, 15:24   

Cześć - pozwolę sobie zamieścić kilka uwag:
1. Zakrywaj dane osobowe na screenach.
2. Tryb gry Windows 11 nigdy nie wpływał u mnie na TS2019 i inne TS-y. Nawet teraz włączyłem i odpaliłem TS-a i zero problemów. Windows 11 zaktualizowany, karta nVidia.
3. Dziwi mnie to, że Trainz nie pokazuje Ci nazwy monitora. U mnie na liście mam podany markę i typ. Może rozwiń ten selektor monitorów to może pojawi się tam pozycja z normalną nazwą twojego monitora. Ponadto dla tej samej rozdzielczości mam jeszcze 165Hz, choć mój monitor obsługuje 180 i tak jest ustawiony.
4. Jak gram w Trainza na pełnym ekranie drugi monitor mam w Windowsie zawsze wyłączony (Win+P). Nie ze względu na problemy, ale profilaktycznie - aby Trainz nie nie miał okazji zgłupieć. Mam dwa monitory o całkowicie różnych rozdzielczościach oraz proporcjach i odświeżaniu ekranu.

Zmierzam do tego, że mimo iż jak piszesz jest już OK, to nie znaczy, że problem został rozwiązany na zawsze - może wrócić.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 29-01-2026, 15:55   

Cytat:
3. Dziwi mnie to, że Trainz nie pokazuje Ci nazwy monitora. U mnie na liście mam podany markę i typ. Może rozwiń ten selektor monitorów to może pojawi się tam pozycja z normalną nazwą twojego monitora. Ponadto dla tej samej rozdzielczości mam jeszcze 165Hz, choć mój monitor obsługuje 180 i tak jest ustawiony

Nigdy nie pokazywał, zawsze była tylko ta jedna opcja na liście rozwijanej.

Cytat:
4. Jak gram w Trainza na pełnym ekranie drugi monitor mam w Windowsie zawsze wyłączony (Win+P). Nie ze względu na problemy, ale profilaktycznie - aby Trainz nie nie miał okazji zgłupieć. Mam dwa monitory o całkowicie różnych rozdzielczościach oraz proporcjach i odświeżaniu ekranu.

Podczas jazdy w maszyniście korzystam z jednego monitora, drugi jest fizycznie wyłączony. Jak dziergam i szyję mapy to na jednym jest Trainz a na drugim mapy, zdjęcia, filmy i wszystko co potrzebne do budowy. Oba monitory tego samego producenta w tej samej rozdzielczości ale już z innym odświeżaniem - ten główny na którym operuję na co dzień ma 240Hz, ten roboczy ma 144Hz i jest uboższy jeżeli chodzi o różne funkcje.

Cytat:
2. Tryb gry Windows 11 nigdy nie wpływał u mnie na TS2019 i inne TS-y. Nawet teraz włączyłem i odpaliłem TS-a i zero problemów. Windows 11 zaktualizowany, karta nVidia.

Trainz to jednak zawsze będzie Trainz - na różnych konfiguracjach potrafi różne kwiatki odstawiać. Poza tym u mnie zawsze występują kumulacje różnych nietypowych zjawisk :mrgreen:

Odpowiedz do tematu