Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 10-06-2025, 15:35 Wszędzie woda
Witam!
Znowu coś dziwnego mi się trafiło w tym TRS-ie. Otóż taka sobie mapka która była stworzona w regionie default. Nawet nie zwróciłem na to uwagi, ale dziwiło mnie dlaczego nie jeżdżą pojazdy skoro jest to włączone. No więc postanowiłem zmienić ten region na Poland. No i zmieniło się, ale nagle pojawiła się woda, prawie wszędzie - nawet tam gdzie jej nie było wcześniej. Podniósł się też poziom wody za to tam gdzie była. I niestety ale ani kasowanie wody nie działało, ani regulacja poziomu. Funkcja Undo nie działa i ta woda zostaje już na zawsze :/ Sprawdzałem inne regiony ale efekt był identyczny.
Czy to znany bug czy jakieś nowe odkrycie? Czy już wszelkie poprawki w tym TRS22 zostały zaniechane? Wszak mija 3 lata a nowych wersji nie widać ani nie słychać
Dodam jeszzcze, że zanim zmienilem region to wykasowałem wodę całkowicie. To widać na obrazku. A po zmianie regionu woda się tam pojawia niewiadomo skąd
_________________ KUID:269437
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 10-06-2025, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-06-2025, 18:17
Właśnie się dowiedziałem, że podobno to jest jakaś nowa woda ustawiona na -1 m a u mnie jest i nowa i stara I nie bardzo wiadomo gdzie się jednej pozbyć
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 11-06-2025, 07:25
Aby pozbyć się tej "nowej" wody należy usunąć warstwę water, do której owa woda jest przypisana. Można to zrobić z pozycji panelu edytuj warstwy czy jakoś tak.
Wysłany: 11-06-2025, 13:07
Dzięki za poradę ale przynajmniej w mojej wersji TRS na żadnej mapie nie ma warstwy wody w miejscu które wskazujesz. Albo jest tylko Ground, albo są tam dodatkowe warstwy trawy które stworzyłem. Nie mam pojęcia skąd na tej jednej mapie się wzięła nowa woda i stąd pojawił się problem. W zasadzie bez tych zmian tez mogłoby zostać, ale jak pisałem chciałem zmienić region. I wtedy ta nowa woda sie pojawiała pod starą choć w zestawie warstw jej nie było. Na niej więc dołożyłem warstwę wody i wtedy testowałem jak to działa. Najpierw więc wykasowałem starą wodę i znalazlem opcję regulacji poziomu nowej wody. Wtedy ją schowałem głęboko pod ziemię i na wierzchu wstawiłem starą wodę. I teraz jest OK, ale muszę to jeszcze przećwiczyć, bo w końcu to dopiero co się z tym zapoznałem.