FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wszędzie woda
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 10-06-2025, 15:35   Wszędzie woda

Witam!
Znowu coś dziwnego mi się trafiło w tym TRS-ie. Otóż taka sobie mapka która była stworzona w regionie default. Nawet nie zwróciłem na to uwagi, ale dziwiło mnie dlaczego nie jeżdżą pojazdy skoro jest to włączone. No więc postanowiłem zmienić ten region na Poland. No i zmieniło się, ale nagle pojawiła się woda, prawie wszędzie - nawet tam gdzie jej nie było wcześniej. Podniósł się też poziom wody za to tam gdzie była. I niestety ale ani kasowanie wody nie działało, ani regulacja poziomu. Funkcja Undo nie działa i ta woda zostaje już na zawsze :/ Sprawdzałem inne regiony ale efekt był identyczny.
Czy to znany bug czy jakieś nowe odkrycie? Czy już wszelkie poprawki w tym TRS22 zostały zaniechane? Wszak mija 3 lata a nowych wersji nie widać ani nie słychać :-/
Dodam jeszzcze, że zanim zmienilem region to wykasowałem wodę całkowicie. To widać na obrazku. A po zmianie regionu woda się tam pojawia niewiadomo skąd :-/

Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 10-06-2025, 15:40, w całości zmieniany 1 raz  

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 10-06-2025, 18:17   

Właśnie się dowiedziałem, że podobno to jest jakaś nowa woda ustawiona na -1 m a u mnie jest i nowa i stara :-D I nie bardzo wiadomo gdzie się jednej pozbyć :-/

Cris 
znawca

Wysłany: 11-06-2025, 07:25   

Aby pozbyć się tej "nowej" wody należy usunąć warstwę water, do której owa woda jest przypisana. Można to zrobić z pozycji panelu edytuj warstwy czy jakoś tak.

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 11-06-2025, 13:07   

Dzięki za poradę ale przynajmniej w mojej wersji TRS na żadnej mapie nie ma warstwy wody w miejscu które wskazujesz. Albo jest tylko Ground, albo są tam dodatkowe warstwy trawy które stworzyłem. Nie mam pojęcia skąd na tej jednej mapie się wzięła nowa woda i stąd pojawił się problem. W zasadzie bez tych zmian tez mogłoby zostać, ale jak pisałem chciałem zmienić region. I wtedy ta nowa woda sie pojawiała pod starą choć w zestawie warstw jej nie było. Na niej więc dołożyłem warstwę wody i wtedy testowałem jak to działa. Najpierw więc wykasowałem starą wodę i znalazlem opcję regulacji poziomu nowej wody. Wtedy ją schowałem głęboko pod ziemię i na wierzchu wstawiłem starą wodę. I teraz jest OK, ale muszę to jeszcze przećwiczyć, bo w końcu to dopiero co się z tym zapoznałem.

Sebek07 
super user
Psuję Trainz

Wysłany: 11-06-2025, 15:22   

Spróbuj tego poradnika na przyszłość: https://docs.trainzsimulator.com/water-effect-layer
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 11-06-2025, 15:24, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu