Wysłany: 24-11-2024, 15:26 Błędne zależności z pasażerami ( <kuid:-3:11060>
Cześć. Robię porządki w dodatkach przy okazji przenoszenia ich z TRS04 do TRS06 i w wielu dodatkach jakimi są wagony pasażerskie CMP pokazuje mi błędy w zależnościach jakimi jest "Pasażer" <kuid:-3:11060>. Pobierałem jeszcze raz dla pewności tego kuid-a ale nic to nie zmieniło. Przy okazji mam pytanie bo albo nie znalazłem odpowiedzi w innych miejscach albo nie bardzo to ogarnąłem. W TRS04 można było wejść przez World > Dispatcher -> Downloads do folderów z dodatkami i tam były m.in pliki z configiem.txt. Gdzie mogę mając TRS06 znaleźć te pliki w komputerze?
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 24-11-2024, 16:33
Od TRS2006 w górę ogarnięto dziki zachód, na jakim pałętały się dodatki w TRS2004. Od razu w oknie gry wyświetla się okno Content Manager Plus, CMP), w późniejszych wersjach Content Manager (CM) albo "Zarządzaj zawartością" w wersjach PL, ale to od TANE+ chyba.
To jest program odpowiedzialny za całokształt edycji dodatków, czyli instalację, usuwanie i modyfikację map, taboru, torów i dodatków torowych, wszelakiej scenerii typu krzywa i typu bryła 3D, komend, zasad itp. Jeśli dotąd używałeś TRS2004 to trochę trzeba będzie się przyzwyczaić, ale zapewniam, że z czasem polubisz .
W TRS2006 musisz znaleźć dodatek na liście, bodaj po lewej stronie okna, po numerze kuid lub po nazwie i następnię otworzyć go do edycji w eksploratorze - (wybierasz opcję po prawokliku myszą na pole z nazwą dodatku). Wtedy gra otwiera folder ze wszystkimi plikami danego dodatku, m.in. również plikiem config.txt. Folder dodatków użytkownika w grze ma nazwę "local" w folderze z TRS2006. To tam gra zapisuje dodatki, ale ich foldery od wersji 2006 są kodowane, dlatego raczej ciężko jest znaleźć je bezpośrednio w eksploratorze. Aby temu zaradzić w TRS2006 wprowadzono właśnie CMP.
Pamiętaj, że po zakończonej edycji należy dodatek zatwierdzić (w TRS2006 jest to, OIDP skrót klawiszowy Ctrl+M - ale sprawdź to, bo dawno już nie korzystam z tej wersji gry i nie pamiętam dobrze). Jeśli nie zatwierdzisz dodatku, to zmiany, które chcesz wprowadzić nie pokażą się. Gra zapisuje zmiany dopiero po zatwierdzeniu ich przez użytkownika z poziomu CMP. Możesz też nie zatwierdzać zmian, o ile nie chcesz, aby dodatek został niepotrzebnie nadpisany. Niezatwierdzenie lub cofnięcie wprowadzonych zmian jest bardzo przydatne przy np. instalacji paczek wsporczych do map, gdzie część pobranych dodatków z paczki masz już na dysku w grze i nie chcesz, aby zostały ponownie nadpisane, gdyż często grozi to ich nieprawidłowym działaniem.
Co do tych błędnych pasażerów, to CMP służy też do podglądu błędów dodatków. Błędny dodatek wyświetla się na czerwono na liście w CMP. Aby podejrzeć błędy, wybierasz ten dodatek po kuidzie z listy w CMP i prawoklikasz myszą opcję "pokaż błędy i ostrzeżenia". Wpisz to, co tam zobaczysz tu na forum i wtedy będzie można się zorientować, o co chodzi i jak to naprawić.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 24-11-2024, 16:43, w całości zmieniany 4 razy
Zacznę może od końca od tych pasażerów. Otóż odnalazłem ten dodatek w CMP po kuidzie i wyskoczyły mi dwa błędy:
❌️ The tag 'name-hu' is not permitted within this container. (Container type 'product')
❌️The tag 'name-nl' is not permitted within this container. (Container type 'product')
Czyli rozumiem, że muszę coś pozmieniać w pliku config w folderze z tym dodatkiem?
A co do wyszukiwania i edytowania dodatków to z np ze znalezieniem powyższego dodatku nie było problemu gdyż pochodzi jeszcze z TRS04 i ma swój folder. Natomiast gdy ściągam nowe dodatki to bez znaczenia czy działają czy nie to nie mogę ich znaleźć. Folder local jest pusty (był bo potem wrzuciłem tam wszystkie foldery z dodatkami z TRS04 oraz paczki z nowszych dodatków już do TRS06. Gdy w CMP znajduję jakiś dodatek (nowszy) i chcę go edytować w eksploratorze to wyskakuje mi okienko tak jakbym miał sam znaleźć ten dodatek poza CMP tak jak to jest w przypadku starszych dodatków przeniesionych z TRS04. Mam nadzieję, że w miarę sensownie to opisałem. Przesiedziałem już wiele czasu na forach i potrzebuję łopatologicznego opisania krok po kroku. Z góry wielkie dzieki!
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-11-2024, 22:37
tlk_owiec napisał/a:
Zacznę może od końca od tych pasażerów. Otóż odnalazłem ten dodatek w CMP po kuidzie i wyskoczyły mi dwa błędy:
❌️ The tag 'name-hu' is not permitted within this container. (Container type 'product')
❌️The tag 'name-nl' is not permitted within this container. (Container type 'product')
Czyli rozumiem, że muszę coś pozmieniać w pliku config w folderze z tym dodatkiem?
Prawdopodobnie są w configu jakieś błędy składniowe, typu brak klamry kończącej poprzednią, lub rozpoczynającej następną sekcję. U mnie w TANE odnośny fragment configu tego dodatku wygląda (bez błędów) tak:
tlk_owiec napisał/a:
A co do wyszukiwania i edytowania dodatków to z np ze znalezieniem powyższego dodatku nie było problemu gdyż pochodzi jeszcze z TRS04 i ma swój folder. Natomiast gdy ściągam nowe dodatki to bez znaczenia czy działają czy nie to nie mogę ich znaleźć. Folder local jest pusty (był bo potem wrzuciłem tam wszystkie foldery z dodatkami z TRS04 oraz paczki z nowszych dodatków już do TRS06. Gdy w CMP znajduję jakiś dodatek (nowszy) i chcę go edytować w eksploratorze to wyskakuje mi okienko tak jakbym miał sam znaleźć ten dodatek poza CMP tak jak to jest w przypadku starszych dodatków przeniesionych z TRS04.
I tak powinno być. Jeśli otwierasz dodatek do edycji pod CMP, to gra otwiera Ci okienko w eksploratorze z zawartością folderu dodatku. Wtedy masz dostęp do wszystkich komponentów, z których ten dodatek się składa, czyli pliku siatki 3D, plików tekstur, configu, plików wykonawczych animacji, jeśli są, itp. Po zakończeniu edycji, gdy zatwierdzasz dodatek, gra szyfruje folder i nadaje mu kodową nazwę, albo, może na Twoim systemie, staje się on niewidoczny dla użytkownika? W każdym razie nie jest on już dalej dostępny z poziomu eksploratora Windows w TRS2006+ po zatwierdzeniu. To jedna z możliwych przyczyn, dla których folder local wydaje Ci się pusty. Lub może jest pusty?
Dodatków spod TRS2004 nie wystarczy wrzucić do folderu local w TRS2006+, ponieważ gra nie będzie ich widziała jako zainstalowanych. Żeby tak było, trzeba je wybrać w CMP i następnie zatwierdzić poprzez komendę "zatwierdź" lub skrót Ctrl+M. W późniejszych wersjach jest to inny skrót. Instalacja dodatku polega na tym, że w CMP szukasz dostępnej tam gdzieś opcji "zainstaluj plik". Ta ścieżka dotyczy dodatków spakowanych do cdp - natywnego w Trainz formatu skompresowanego. Jest też opcja "zainstaluj treści" jeśli dotyczy to dodatku, który masz w folderze zwykłym, a nie w pliku w formacie .cdp. Następnie wskazujesz lokalizację, z której pobierasz dodatek (plik .cdp lub "treści" - folder) i po zakończeniu procesu instalacji zatwierdzasz go - chyba skrótem klawiszowym Ctrl+M w TRS2006. Dopiero wtedy dodatek będzie zainstalowany. Podgląd wszystkich (lub wybranych) zainstalowanych dodatków w TRS2006+ dostępny jest pod CMP, a nie z poziomu eksploratora Windows. Z poziomu eksploratora dokonuje się edycji dodatku, ale, aby w ogóle było to możliwe, najpierw i tak trzeba otworzyć go do edycji w CMP. Tak, czy inaczej, pierwszy krok w kierunku sprawdzenia, czy dodatek jest zainstalowany pod TRS2006+, czy nie, polega na wejściu do menu CMP, a nie na szukaniu folderu dodatku w folderze gry z poziomu eksploratora Windows. To zasadnicza i trwała różnica wobec TRS2004, gdyż najnowsze wersje gry też bazują na tym mechanizmie.
W ogóle Radek Bach na swojej stronie trainz.krb.com.pl w dziale instrukcje wrzucił skan książeczkowej instrukcji do TRS2006. Możesz ją też znaleźć w wyszukiwarce. Warto poświęcić chwilę i ją w szczegółach przeczytać, bo wydawcy jednak zadali sobie fatygę, aby powyjaśniać, także w tłumaczeniu polskim, pewne sprawy, właśnie tak, aby były zrozumiałe dla użytkowników przenoszących się ówcześnie z TRS2004 na 2006. Mieli bowiem świadomość faktu, że w wersji TRS2006 wprowadzili w stosunku do TRS2004 duże, może nawet rewolucyjne, zmiany w podejściu właśnie do wszelkiej "obsługi" dodatków w grze i wielu użytkowników, szczególnie tych przenoszących się z TRS2004 i przyzwyczajonych do standardu tej wersji mogłoby mieć kłopot z odnalezieniem się w tym. W późniejszych wersjach już tej fatygi sobie tak nie zadawali
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 27-11-2024, 22:51, w całości zmieniany 4 razy