Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 16-11-2023, 18:53 Artefakty tekstur
Już kiedyś był ten temat ale nasza wyszukiwarka to nie za bardzo umie to znaleźć. Chodzi mi o te artefakty na granicach różnych tekstur. Szczególnie to dotyczy tych zwykłych i PBR. Ostatnio przeinstalowałem Tereskę i nie importowałem Lokalnego folderu a założyłem całkiem nowy. Zrobiłem tak za radą panów z QA Team w związku z brakiem wyświetlanych wiadomości. Poskutkowało to i już jest OK z tym tematem, ale jak to zwykle w Trainzie jak jedno naprawimy to pojawia się błąd gdzieś indziej. Podczas używania poprzedniej instalacji i korzystania ze starego folderu Local, nie było żadnych problemów z teksturami i elegancko mieszały się zwykłe z PBR. Nawet byłem zdziwiony bo kiedyś były z tym kłopoty. Teraz jak zainstalowałem wszystkie dodatki i mapy od nowa znowu się one pojawiły. Nawet występują również na zwykłych teksturach, ale przy korzystaniu z różnej gęstości.
Jest na to jakiś sposób czy trzeba będzie przelecieć wszystkie mapy nową podsypką?
Być może w poprzedniej instalacji miałeś w opcjach launchera ustawione shadery na "low". Wtedy nie występują artefakty na styku tekstur terenu PBR i zwykłych. Oczywiście coś za coś - traci się wtedy "efekt 3d" podsypek PBR itp.