FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z stopniowaniem LOD w dodatkach GKW HP
Autor Wiadomość
Jędrek25 
super user

Wysłany: 10-02-2023, 19:41   Problem z stopniowaniem LOD w dodatkach GKW HP

Witam, w Trainzie 12 mam następujący problem z stopniowaniem siatek LOD (?) w losowych dodatkach (ten przypadek dotyczy konkretnie hamulców torowych):

Niestety wywalenie wpisu z confingu powoduje tylko pozorne naprawie dodatku i nie ładowanie się siatek w samej grze.

http://hostuje.net/file.p...1ce378ce8e52ff0 - Ów dodatek w formie folderu

Podobny problem występuje również niestety w innych dodatkach typu 'track' i 'spline'
Ostatnio zmieniony przez Jędrek25 10-02-2023, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

Railwoj 
trainz

Wysłany: 10-02-2023, 23:13   

Myślę, że udało mi się rozgryźć problem. Dotyczy on wyłącznie configu, nie samych plików siatek. Autor wpisał dla tego hamulca torowego wartość trainz-build 2.7, inaczej niż dla większości torów GKW 785mm, gdzie jest 2.9. Z tego powodu terenia sypie błędami o wpisy, które nie są błędne same w sobie, ale przy trainz-buildzie 2.7 uznane zostają za błędy.
I prawdopodobnie dlatego gra oczekuje konstrukcji kontenera track innej (tj. takiej, jak dla torów bez stopniowanych siatek LOD), niż dla nowszych torów ze stopniowanym LODem.
Tak więc po zainstalowaniu tego hamulca pod TANE wyskoczyły mi w CM te same błędy, co Tobie. Podniosłem wartość trainz-build do 2.9 i jeszcze uczesałem parę drobiazgów w configu. Po poprawkach u mnie działa zgodnie z oczekiwaniami:

Załączam także poprawioną wersję:

http://hostuje.net/file.p...950bee75ea1fae6

Testowałem pod TANE, ale pod 12 też powinien działać bez problemów. Najlepiej usuń tę wersję, którą masz u siebie i zainstaluj na nowo tę poprawioną, żeby przy jakiejś dziwnej okazji, gra nie próbowała przywrócić "oryginału".
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 10-02-2023, 23:42, w całości zmieniany 9 razy  

Odpowiedz do tematu