Wysłany: 12-10-2022, 14:58 TRS 2019 Problem ze światłami
Witam otóż od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TRS 2019,lecz ku mojemu zdziwieniu przy płynnej grze po włączeniu świateł pełnych gre bardzo ścina.W niektórych modelach nawet zawiesza na długi okres.Przy światłach przyciemnionych tego problemu nie ma.Gdzie szukać przyczyny??
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 304 Skąd: Katowice
Wysłany: 13-10-2022, 12:35
Ja tylko od siebie dodam, że w przypadku problematycznych modeli u mnie sprawę załatwia ustawianie ich bezpośrednio w maszyniście. Wtedy normalnie wszystko śmiga ze światłami, jak je umieścimy w geodecie i odpalimy sesję to wtedy jest problem.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 27-10-2022, 17:10
No dobrze odsyłane są posty do jakiś podmian skryptów z jednego loka. Tabor ten różnorako działa raz jak ruszymy nie laguje gry raz jak ruszymy od razu zawiecha. Jest jakaś komenda w skrypcie lub w modelu gdzie np. odznaczymy automatyczne włączanie świateł gdy AI rusza?
Bo nic się w tym temacie nie zrobiło a uniwersalnego rozwiązania nie ma...
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-10-2022, 21:12
CenariusPL napisał/a:
No dobrze odsyłane są posty do jakiś podmian skryptów z jednego loka.
Bo skrypty różnych lokomotyw, w których występuje tytułowy problem, są klonami czy modyfikacjami jednego skryptu i zawierają jeden, wspólny, błędny wpis.
CenariusPL napisał/a:
Tabor ten różnorako działa raz jak ruszymy nie laguje gry raz jak ruszymy od razu zawiecha.
To zależy, które serie lokomotyw masz na myśli. To raz. Bo np. siódemki i jamniki nie powinny mieć problemu z zasady, ponieważ pracują na bezbłędnym skrypcie LSC lub, w przypadku starszych modeli, jeszcze na skrypcie wbudowanym.
Ale już wśród byków, gagarów, romków, fiatów SP/SU45, stonek, tamar itp przez różnych autorów są stosowane różne skrypty. Dlatego część modeli jednej serii działa poprawnie, część nie. To dwa.
Dlatego jeden romek będzie śmigał bez mrugnięcia procka, a inny spowoduje friz gry. Wszystko zależy od tego, na jakim skrypcie pracuje.
CenariusPL napisał/a:
Jest jakaś komenda w skrypcie lub w modelu gdzie np. odznaczymy automatyczne włączanie świateł gdy AI rusza?
To właśnie tu tkwi sedno problemu: automat wywołany wpisem w skrypcie wywołuje friz TS19 przy ruszaniu przez AI
CenariusPL napisał/a:
Bo nic się w tym temacie nie zrobiło a uniwersalnego rozwiązania nie ma...
Drugie stwierdzenie w tym zdaniu być może jest prawdą, w tym sensie, że nie ma rozwiązania optymalnego. Problem dotyczy zbyt dużej liczby modeli zbyt dużej liczby autorów, z których część od dawna nie jest już aktywna na naszej scenie Trainz. Dochodzi tu więc pytanie o prawa autorskie. Dokładnie zaś o to, kto miałby prawo do wydania poprawki skryptowej będącej ingerencją w cudzy model, którego autor pożegnał się z Trainz i ma gdzieś, co się z jego trainzową twórczością dzieje.
Jednakże pierwsze stwierdzenie prawdą nie jest. Radek Bach już w pierwszym poście tematu, do którego powyżej wkleiłem link, podaje precyzyjnie, który wpis w skrypcie powoduje problem. Każdy więc może poświęcić chwilę, otworzyć skrypt, poszukać tego wpisu i go usunąć. Nawet takiemu informatycznemu laikowi-empirykowi jak ja się to udało
Poza tym, Kilan wydaje poprawki swoich modeli. Podobnie Bzyk wydał ET22-1130 z poprawioną wersją skryptu.
Jedyna niemożliwość dotyczy skryptów kodowanych, tych, które mają rozszerzenie .gse w nazwie pliku. Ale w niektórych przypadkach, jak np. w przypadku ET22-645 Patrykosa, a także jego Tamar, da się to obejść.
Jeśli więc oczekujemy rozwiązania na złotej tacy, to go rzeczywiście nie ma. Ale w trybie "zrób to sam" wszystko da się ogarnąć. Tak, żeby gra się nie wieszała w sesji.
Największy problem jest z identyfikacją loków z problemem w skrypcie. Albo można przekonywać się empirycznie, że dana lokomotywa laguje grę w sesji TRS19, i wtedy ją poprawić, albo przeszukiwać daną serię lokomotyw w CM i tam sprawdzać, jaki mają skrypt. Ja w sumie stosowałem obie metody i do tej pory udało mi się wyeliminować chyba wszystkie problemy, jakie zauważyłem. Tzn. usunąć błędny wpis ze skryptu wszystkich lokomotyw, które mam w sesjach na mapach.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 27-10-2022, 21:20, w całości zmieniany 4 razy