FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wspólna baza dodatków
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 31-08-2022, 16:53   Wspólna baza dodatków

Witam!
Ponieważ równocześnie działam na TRS19 w wersji SP1 i SP5 przyszedł mi do głowy taki pomysł aby wszelkie dodatki jakie mam były w jednym folderze. Pewnie to nic odkrywczego, ale tak na trzeźwo patrząc to wydaje się zbędne trzymanie zduplikowanych danych dla obu wersji. Ponieważ dyski SSD są juz takie tanie, to byłoby dobrze całą bazę umieścić na jednym, osobnym dysku i żeby obie wersje sobie z niej korzystały. Problem tylko jest taki żeby na oddzielnym i wspólnym dysku umieścić wyłącznie folder LOCAL, a pozostałe jak Cache, Editing, Original, Backup Libraries no i oczywiście pliki assets.tdx i reszta aby pozostały w dotychczasowych miejscach - każde osobno dla każdej wersji. Można by uniknąć sprawdzania bazy za każdym razem po uruchomieniu bo jednak SP1 i SP5 różnią się dość sporo.
Nie wiem czy Trainz jest na tyle inteligentny aby się udało coś takiego łatwo przeprowadzić, ale w dziedzinie oprogramowania nie ma chyba rzeczy niemożliwych :-D

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 31-08-2022, 17:36   

To jest niemożliwe z założenia. Wszystkie wersje na silniku E2 (czyli TANE i w górę) wymagają podania nie folderu Local, a folderu, w którym jest Local. Czyli folderu, w którym jest właśnie assets.tdx. Można w dwóch wersjach podać ten sam folder "jeden wyżej nad Local", ale wtedy za każdym odpaleniem innej wersji niż poprzednio masz naprawę bazy.
Poza tym - masz przykładowo mapę zrobioną w 19SP5, build 5.0. Tej mapy nic innego nie otworzy, nawet 19SP1,2 czy 3. Tak samo nie ma sensu trzymanie "wspólnych" dodatków z buildem powyżej 4.6, bo jedna wersja otworzy, druga nie i się na tym wykrzaczy.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 31-08-2022, 18:25   

No co racja to racja, niestety zbyt dużo rozbieżności jest dla tych dwóch wersji TRSa. Na szczęscie jak już wspomniałem dysków mamy pod dostatkiem choć mnie osobiście za to juz brakło portów na nie :-D Musiałem dokupić osobny konktroler i teraz już jest spokój.

Odpowiedz do tematu