Wysłany: 17-03-2022, 19:33 Problem z pasażerami demo KZS 94
Witam, ogólnie to nowy jestem w te klocki, także możliwe, że wyjaśniać trzeba będzie czasem po chłopsku.
Otóż wgrałem mapkę KZS 94 i wszystko śmigało, dopóki się okazało, że nie da się załadować pasażerów do pociągu, nawet w trakcie postoju na początkowej stacji. Najpierw myślałem, że jest to związane z brakiem symulowanego otwierania drzwi w jednym modelu, ale okazało się, że nie. Kolejna myśl to to, że mapa była robiona w wersji PRE-SP1, tymczasem ja mam zainstalowane Service Packi. Wyszukując ogólnie natknąłem się na informacje, iż w przypadku transferu scenariusza z TANE należy usunąć przestarzałe KUIDy w pliku config, którego nie mogę znaleźć.
Co może być nie tak? Ewentualnie poprosiłbym o poradnik krótki krok po kroku jak usunąć te KUIDy
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 18-03-2022, 03:04 Re: Problem z pasażerami demo KZS 94
Przede wszystkim, zanim zadasz pytanie, czy zgłosisz problem na forum, warto zawsze podjąć dwa niezbędne kroki.
1. Krok na początek. Przeczytać wątek: jak prawidłowo zadać pytanie na forum.
https://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=996
Dlaczego?
Bo nikt tutaj nie jest jasnowidzem. Piszesz dość chaotycznie i nieprecyzyjnie. Nie oczekuj zatem, że ktoś wskaże rozwiązanie Twojego problemu, nie mając kluczowych danych. Co najmniej takich:
- jaką masz wersję gry,
- na której stacji na mapie i w którym jej miejscu zauważyłeś problem,
- czy na tej stacji są perony interaktywne (umożliwiające "załadunek" pasażerów) czy nie,
- jakich dokładnie typów wagonów pasażerskich lub zespołów trakcyjnych użyłeś w sesji.
2. Krok drugi. (A może właściwie - pierwszy w przypadku każdego napotkanego problemu). Sprawdzić, czy problem, który Cię nurtuje, nie pojawił się już na forum w innym wątku. Forum istnieje już kilkanaście lat w obecnym kształcie. Jest zatem duża szansa, że ktoś przed Tobą miał podobne problemy i je zgłaszał, czy szukał pomocy. I że ją uzyskał, bądź sam znalazł rozwiązanie i je opisał na forum. Wujek Google jest pierwszym i podstawowym narzędziem do tego celu. Przeczytawszy Twój post, wpisałem do wyszukiwarki z ciekawości frazę: "forum trainz.pl załadunek pasażerów".
Trzeci od góry wynik to wątek na naszym forum z...2011 roku:
https://forum.trainz.pl/viewtopic.php?t=6522
Wątek zatytułowany został nieprecyzyjnie "trs2009", ale jego autor, dumel91, miał bardzo podobny problem do Twojego. Nie umiał precyzyjnie sformułować istoty problemu. Okazało się jednak, w trakcie dyskusji podjętej przez kilku użytkowników, o co mu w istocie chodziło. Chciał móc poprzez sterowanie AI podjeżdżać w perony, ładować pasażerów, czekać określoną ilość czasu i jechać do następnej stacji. Dziwił się, że pociąg zatrzymywał mu się przed stacją i nie "ładował" pasażerów do wagonów.
Polecam uważnie przeczytać całość wątku. Nie jest długi. Szczególnie polecam post kolegi pseda kończący ten wątek. Myślę, że psed podaje tam odpowiedź oraz wyjaśnienia dokładnie tyczące się również Twojego problemu.
Ponadto:
jeśli załadowałeś mapę KŻS i Ci "wszystko śmigało", jak piszesz, to znaczy, że masz TRS2019 i kwestia podmiany kuidów nie ma tu nic do rzeczy. Pawel_15 podał ten sposób dla użytkowników wersji TANE, chcących przenieść mapę pod tę wersję.
Reasumując: przypuszczam z pewnym prawdopodobieństwem, choć nie z pewnością, że Twój problem polega na błędnym oczekiwaniu, że załadunek pasażerów następuje automatycznie w uruchomionej sesji maszynisty. Że wystarczy wjechać składem w peron i pasażerowie załadują się do wagonów.
Otóż nie jest tak i "samo z siebie" nie będzie, ponieważ autorzy mapy (jak właśnie po jej ściągnięciu sprawdziłem), nie użyli na mapie peronów interaktywnych (ani żadnych podobnych obiektów generujących pasażerów na peronach), tylko zwykłe perony sceneryjne. Zwykłe perony nie generują "załadunku" pasażerów.
Interaktywne perony pozwalające na ładowanie i rozładunek pasażerów możesz sobie sam na mapie postawić w geodecie. trzeba włączyć je jako obiekty interaktywne do systemu torów przy peronach na stacjach / przystankach. Wtedy będą generować Ci ruch pasażerski. Pod warunkiem jednak, że użyte przez Ciebie wagony pasażerskie mają możliwość dodania towaru "pasażerowie". Ale większość polskiego taboru pasażerskiego ma już dzisiaj wbudowany produkt - pasażerowie.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 18-03-2022, 03:26, w całości zmieniany 5 razy