Wysłany: 23-05-2019, 22:05 problem z ADHD controlset w TANE
Mam taki problem, korzystając z sugestii kolegów w sprawie używania taboru ADHD w TANE,skonfigurowałem ADHD controlset zgodnie z opisem z jednogo z tematów tu na forum, niestety na posiadanej przeze mnie wersji (TANE SP3 build:94916) w żaden sposób nie da się uruchomić czuwaka, w niedawno udostępnionej siódemce ADHD nie da się włożyć nawrotnika bo shift+n nie działa.
Będę wdzięczny,jeśli ktoś z kolegów będzie w stanie pomóc w rozwiązaniu problemu
Dziękuję,wszystko teraz gra, jedyny problem, którego to nie rozwiązało to nawrotnik, wciąż nie udaje mi się go "zmaterializować" w siódemce ADHD, shift+n nic nie daje
Tak samo jak w fiatach. Kombinacja shift-n dla klucza kierunkowego jest nieaktualna od jakichś dwóch lat conajmniej. Nie wiem, skąd się bierze wciąż jej popularność?
Ok, tylko pytanie co w sytuacji,jeżeli klikam na miejsce,gdzie powinien pojawić się nawrotnik,a nic się nie dzieje? Wygląda tak,jakby gdziekolwiek kliknę tam myszką widział tylko nastawnik, moze to wina TANE
A, fakt, to jeszcze jest drugi problem, ze nastawnik czasem "zasłania". Trzeba wtedy trochę pomanewrować kamerą i kursorem. Powinien pojawiać się opis "klucz" i wtedy "przełączamy do góry" ten niewidzialny hebel i pyk - powinien pojawić się klucz nawrotnika.
Ponadto jest jakiś bug, że czasem nawet bez widocznego klucza można nastawiać kierunek - tak jakby wyłączanie go po ukryciu z jakiegoś powodu nie działało.
zadziałało,choć trzeba było faktycznie się nakręcić i naklikać,żeby klucz wskoczył
Zauważyłem też pewnego buga. Po zadaniu pierwszej pozycji i ruszeniu loka zaczyna się robic pokaz slajdów Ale jak przejde do innego pojazdu niż eu07 ADHD to znika to klatkowanie
Ostatnio zmieniony przez janmp89 24-05-2019, 12:11, w całości zmieniany 1 raz
zadziałało,choć trzeba było faktycznie się nakręcić i naklikać,żeby klucz wskoczył
Zauważyłem też pewnego buga. Po zadaniu pierwszej pozycji i ruszeniu loka zaczyna się robic pokaz slajdów Ale jak przejde do innego pojazdu niż eu07 ADHD to znika to klatkowanie
To wina skryptowego bujania kabiny, które jest niekompatybilne z TANE i powoduje właśnie taki brzydki efekt. Trzeba w skrypcie kabiny z biblioteki skryptów wyłączyć (poprzez wstawienie na początku //) wszystkie linijki, w których występują funkcje "SetMeshOrientation" i "SetMeshTranslation"
BTW - opis tych funkcji zniknął bez śladu z TrainzDevWiki - WTF? nawet w google nic kompletnie nie można znaleźć. To są jakieś jaja...
BTW - opis tych funkcji zniknął bez śladu z TrainzDevWiki - WTF? nawet w google nic kompletnie nie można znaleźć. To są jakieś jaja...
Tam nie wszystko jest opisane, dlatego najlepiej jest zaglądać do skryptów w folderze scripts.
A z tego co widzę, to te metody są w MeshObject.gs i one w ogóle nie były opisane na TrainzWiki.
Tam nie wszystko jest opisane, dlatego najlepiej jest zaglądać do skryptów w folderze scripts.
A z tego co widzę, to te metody są w MeshObject.gs i one w ogóle nie były opisane na TrainzWiki.
Byłem przekonany, że to tam znalazłem ich opis. Ale może faktycznie pamięć mnie zawodzi, i to było bezpośrednio w plikach skryptów.