Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 10-01-2017, 08:17 Wydajność sprzętu na niektórych mapach
Przy okazji poprzedniego tematu mam takie małe pytanie odnośnie "ciężkości" map. Niedawno zamontowałem w TANE taką starą mapę Decin i miałem problem z płynnością. Co ciekawe, pod TS12 ona działała płynnie a w TANE się dość mocno zacina w niektórych miejscach. Oczywiście wszystkie zależności mam ponaprawiane i są bez errorów ale mapa przycina się w miejscach gdzie właściwie niewiele jest - trochę drzew , spline i nic poza tym. Jedynie może jest dość dużo sekcji z roślinnością, ale tę powymieniałem na wersje Bogdana. Wg Frapsa w tych miejscach mam ok 15 kl/s podczas gdy ba pozostałych jest 50-60. Jak można sprawdzić które to zależności dają takie obciążenie?
Podobnie jest na mapie "Fragment linii 132" którą zainstalowałem w TANE. Myślałem, że to wina "elektryfikacji" bo jest tam sporo tego, ale na próbę usunąłem trakcję i niewiele to poprawiło. Może nagromadzenie dodatków w obrębie stacji?
Wysłany: 12-01-2017, 22:23
Jako, że temat nie wzbudził zainteresowania muszę sobie sam odpowiedzieć . Otóż winą całego zajścia były ustawienia, a konkretnie maksimum rysowania, którą miałem ustawioną na max czyli 10 km. Zmniejszyłem do 5 km, pozostałe suwaki pozostawiłem na max i wszystko wróciło do normy - 25-30 kl/s przy dużym zagęszczeniu obiektów i 50-60 kl/s na pozostałych terenach.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 13-01-2017, 09:43
Moim zdaniem jesteś jedynym tak zagorzałym fanem TANE na forum, a także pionierem w odkrywaniu i radzeniu sobie z jego chimerami. Za każdym razem jak zakładasz nowy temat zastanawiam się, czy ktoś odpisze i często bywa tak, że sam sobie odpisujesz ;) Dla forum to bardzo dobrze, bo jest tu osoba, dzięki której pojawia się wiedza jakiej dotąd nie było i na pewno pomaga tym użytkownikom, którzy wolą się na forum nie odzywać.
Tak sobie myślę, że nasza scena nie dojrzała do przesiadki. Musiałby pojawić się jakiś przełomowy bodziec, który zmusiłby do masowej migracji. Jak dotąd nic takiego nie miało miejsca - kabiny Adama są odrzucane przez TANE (dla mnie to na tyle istotne, że nie mam zamiaru przesiadać się na stałe), Kilan - nasz najbardziej płodny twórca - też obraca się w środowisku TRS2004 - TS2010, a reszta twórców zwyczajnie nie potrzebuje TANE jako platformy pod swoje dodatki.
Dopiero jak zaczną pojawiać się dobre mapy pod tą wersję możemy zacząć się spodziewać większego zainteresowania. Na chwilę obecną jednak wiadomo mi tylko o projekcie Malignusa, a więc pierwsze większe zainteresowanie TANE pewnie pojawi się w dniu jego wydania.
Wysłany: 13-01-2017, 12:39
Dzięki za miłe słowa i zgadzam się z tym co zostało napisane. Jakoś już tak mam, że ciągle dążę do nowości choć niekoniecznie są one od razu lepsze niż starsze wersje. Żyję nadzieją, że w końcu wszystkie błędy zostaną naprawione i będzie dobrze. W końcu jak wydałem coś ok 60 AUD na rok przed wydaniem TANE to muszę to odegrać. A co równie ważne, musi u mnie wszystko być sprawne w 100% bo inaczej drażni i nie daje spokoju. Dotyczy to zarówno sprzętu komputerowego jak i systemu czy programów. W przypadku TANE nie jest inaczej i ciągle staram się aby wszystko działało coraz lepiej. Nie może być nic na czerwono!
Niedawno założyłem swój domowy serwer i chciałbym zamieścić tam wszystkie trasy i dodatki jakie udało mi się dostosować pod TANE aby w razie potrzeby każdy mógł sobie je ściągnąć. Niestety, ale nie znam się za bardzo na tworzeniu stron www i na razie nie wiem jak umożliwić to ściąganie. Wiem, że można ulokować pliki na jakiś zewnętrznym serwerze, ale wolałbym trzymać je u siebie na dysku gdzie nie jestem ograniczony pojemnością. Może stronę niekoniecznie aż tak rozbudowaną jak np. kolegi Samplaire'a ale musi być sprawnie działający Download. A może wystarczyłby jakiś serwer ftp?
Na razie założyłem taką skromną stronkę prywatną i jest tam również co nieco o TANE. Nie jest to jednak o co mi chodzi.