Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 24-12-2015, 13:09 Aktualizacja SP1
Witam!
Akurat dziś ściągnąłem aktualizację SP1 do TANE i w związku z tym - tak na gorąco, mam parę pytań do kolegów, którzy tez już to przerobili. Otóż te trasy dołączone do wersji De Luxe po instalacji są wszystkie na czerwono i niby brakuje jakichś dodatków. Może ktoś wie jak można ściągnąć te mapy i dodatki ponownie?
Tak przy okazji - wykasowało mi z niewiadomego powodu sporo innych dodatków i teraz trzeba je ściągać ponownie
Druga sprawa to miejsce instalacji. Nie chciało mi zainstalować się w tym samym folderze w którym była poprzednia wersja. Wygląda jakby to była całkiem nowa wersja a starą po prostu wykasować?
Trzeci temat dotyczy tych kolorowych kółek w okienku naprawy bazy dodatków, one coś oznaczają czy do czegoś służą?
Otóż te trasy dołączone do wersji De Luxe po instalacji są wszystkie na czerwono i niby brakuje jakichś dodatków. Może ktoś wie jak można ściągnąć te mapy i dodatki ponownie?
Tak przy okazji - wykasowało mi z niewiadomego powodu sporo innych dodatków i teraz trzeba je ściągać ponownie
Zrób naprawę bazy danych. W tym celu kliknij na zakładkę Developer i tam wybierz Rebuild Database.
peeet2005 napisał/a:
Druga sprawa to miejsce instalacji. Nie chciało mi zainstalować się w tym samym folderze w którym była poprzednia wersja. Wygląda jakby to była całkiem nowa wersja a starą po prostu wykasować?
Widocznie pobrałeś pełną instalację. W takim razie możesz zostawić dwie wersje, albo wykasować starą, albo też pobrać patch do tej starej z tąd.
peeet2005 napisał/a:
Trzeci temat dotyczy tych kolorowych kółek w okienku naprawy bazy dodatków, one coś oznaczają czy do czegoś służą?
One służą do wyłączania różnych informacji w oknie. Szare służy do wyłączenia informacji ogólnych, żółte do wyłączenia informacji o ostrzeżeniach, czerwone do wyłączenia informacji o błędach, a zielone do wyłączenia informacji o powodzeniach.
Wysłany: 26-12-2015, 20:27
Faktycznie, po którejś tam naprawie bazy już się wszystko uspokoiło i tylko mi brakuje jednego dodatku a mianowicie <kuid:-25:1022> Franky . Jest to Payware i miałem to w kilku mapach zastosowane a teraz nie wiem skąd to można doinstalować
Poza tym, to trochę nowości i widocznych zmian wprowadzili a co do stabilności to się przekonamy niebawem
Wysłany: 29-12-2015, 12:43
Przyznam, że jestem mile zaskoczony wersją SP1. Od 4 dni maltretuję symulator i ani razu nie zawiesiła się ani nie poleciała w kosmos . Dodano kilka dość pomocnych narzędzi ułatwiających budowanie tras, z których najbardziej mi się spodobało, że testując trasę wypisuje gdzie czegoś brakuje (np. brak dźwigni zwrotnicy). Jakby też mniej zajmowała teraz pamięć grafiki, bo wcześniej zabierała prawie całe 2 GB a teraz ledwie dochodzi do połowy. Oczywiście na tej samej mapie. Rozbudowano nieco Content Manager i część opcji przeniesiono z prawej myszy do menu. W trybie maszynisty można z menu wybierać opcje globalnej jakości wyświetlania. Jak uporządkowałem zawartość po instalacji na razie nie wyskoczyła ani razu naprawa bazy, co sporo irytowało poprzednio.
W sumie na razie nie znalazłem jeszcze jakichś błędów stwarzających problemy a więc chyba sprawa poszła nareszcie w dobrym kierunku.
Wysłany: 30-12-2015, 22:00
No więc powiem tak, załadowałem trasę D29, potem Ziemię świętokrzyską i jeszcze Poligon i leciało przeważnie 60kl/s. Przy gęstszej zabudowie jak np w Kielcach, Templinie czy Tarnowskich Górach to spadało do 50 kl/s. Jak już wcześniej pisałem obecnie mniej zżera pamięci choć ustawiam na najwyższe detale. Jest tylko taka sprawa, że gdy coś tam robię w geodecie a potem sprawdzam w maszyniście to już nie jest tak gładko. To od razu czuć i wtedy najlepiej jest wyjść całkiem do menu i wejść w maszynistę. Wtedy hula i buczy Dziś po raz pierwszy od instalacji SP1 udało mi się wysłać TANE w kosmos . Na szczęście stało się to po zapisaniu stanu prac - oczywiście w geodecie. Włączyła się naprawa bazy no ale to też pierwszy raz. Co Ciekawe, że oryginalne trasy Auranu teraz są wykazane jako obsolete. W sumie to nie wadzi mi to bardzo, bo i tak z nich nie korzystam.
Ogólnie jestem zadowolony ze stabilności poprawionej wersji, a te nowe opcje też poprawiają komfort użytkowania. Poćwiczę jeszcze z największymi mapami i wieloma pociągami, ale z tego co już widzę to będzie dobrze
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 31-12-2015, 00:16
Masz może wiedzę jak wygląda łączenie dwóch map własnej produkcji w TANE. Przed chwilą właśnie próbowałem to zrobić w TZ2010 i napiszę tylko, ze to trzeba mieć boską cierpliwość, anielska nie wystarczy. O ile teren nie ulega raczej zmianie to cuda dzieją się z torami. Nie dość że przybierają fantazyjne kształty, to jeszcze znajdują się w różnych innych miejscach na mapie i poza segmentami. Poza tym część dodatków spline też traktuje dziwnie.
Ja próbowałem łączyć dwie mapy i nie widziałem żadnych błędów. Co ciekawe, jeśli w mapie 1 połączy się warstwę sesji ze skonfigurowanymi semaforami do warstwy trasy, zapisze tą mapę pod inną nazwą oraz połączę tą mapę do mapy 2 to semafory są poprawnie skonfigurowane. Dodatkowo ustawienia środowiskowe takie jak kolor wody, czy typ nieba zostały przeniesione do sesji, dzięki czemu można ustawić w jednej sesji pochmurny dzień, a w drugiej słoneczny.
Wysłany: 31-12-2015, 13:45
U mnie to jakoś działa bez większych problemów, ale powiem, że staram się utrzymywać komputer w dobrej kondycji. Uważam, że najważniejsze to mieć system zdrowy a wtedy i aplikacje będą działać ok. Dużo się narzeka powszechnie na Win10, ale wg mnie nie jest aż tak źle. Sądzę że win7 też nie powinien sprawiać problemów. Ja lubię grzebać w systemie i staram się mieć tam zawsze porządek
Dodatek SP1 zainstalowałem od nowa obok starej wersji 78667, tak że nawet katalog dodatków już sobie sam znalazł. Z początku oczywiście były pewne kłopoty z dodatkami, część mi wykasowało, część znowu wykazywała błędy, ale ponaprawiałem co trzeba i teraz już jest OK.
Zamieszczam na końcu link do rysunku mojej mapy, - chyba naprawdę dużej, na której to obecnie testuję wszystko. Przepraszam że tylko link, ale strony na których można uzyskać miniaturki nie obsługują aż tak szerokich obrazków
Mapa działa w sumie już bez kłopotów choć w niektórych miejscach sygnalizacja nie działa tak jak powinna. Tzn w AI droga wolna, semafor czerwony ale zwrotnice nie przestawiają się jak powinny. Nie znam się dobrze na sygnalizacji, żeby to poprawić, więc na tę chwilę muszę ręcznie ustawić wajchy. Myślę, że z czasem opanuję i ten temat
Ogólnie jednak jak podam miejsce docelowe to pociągi jadą z każdego miejsca w dowolny punkt, nawet bez podawania punktów pośrednich. Poustawiałem priorytetowe odcinki torów, kierunki jazdy, trackmarki i przeważnie jadą tam gdzie chcę Oczywiście na łączeniach map bywały problemy z wysokością terenu, ale to po prostu dorobiłem kilka, kilkanaście segmentów i upodobniłem je do sąsiednich rozwiązań.
Zamieszczam na końcu link do rysunku mojej mapy, - chyba naprawdę dużej, na której to obecnie testuję wszystko. Przepraszam że tylko link, ale strony na których można uzyskać miniaturki nie obsługują aż tak szerokich obrazków
Na hostingu fotografii z którego ja korzystam http://savepic.ru/ można umieszczać obrazy o maksymalnym rozmaiarze 5000 x 4000 i ważące do 8 MB. Polecam ten hosting obrazków, jedyna jego wada to że jest w cyrylicy - po rosyjsku.
Sprawdzałeś może ile te Twoje łączenie map ma sumie kilometrów? Tak na oko, to ta mapa ma dobre 300 kilometrów
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Podczas wrzucania obrazka na http://savepic.ru/ musisz wybrać не уменьшать by mieć screena w dużym rozmiarze, bo domyślnie jest zmiana rozmiaru do 1024 x 768:
Ja bym taką dużą mapę chętnie przetestował, choćby po to, by zmierzyć się z mitami że taka ogromna mapa spowoduje ze komputer odleci spod biurka, że trzeba mieć komputer z NASA, własną elektrownię i innymi tego typu trainzowymi mitami.
Bo mit, że w teresie nie da się łączyć dużych map już obaliłeś.
Niestety nie mam jeszcze TANE.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Wysłany: 31-12-2015, 19:18
OK Mam tylko pytanie jak poprawnie wyeksportować tę mapę, żeby było wszystko w porządku. Bo jak edytuję samą mapę to część odcinków jest pusta, a dopiero jak edytuję sesję to się pojawiają wszystkie dodatki. Czy trzeba połączyć trasę z sesją czy wysłać cdp osobno trasę a osobno sesję?
W razie czego mam jeszcze spakowane wszystkie dodatki (oprócz wbudowanych i płatnych) ale to 1.2 GB więc trochę potrwa zanim wyślę na dysk
Tam może brakować pewnie taboru ale w paczce dodatków one będą. Wszystkie dodatki są w miarę zgodne z TANE, tzn nie wykazują rażących błędów i są jako Modified.
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 31-12-2015, 19:44, w całości zmieniany 1 raz
Za tą paczkę należy Ci się dobry browar, zaoszczędzę kupę czasu na naprawę dodatków. W brakach praktycznie miałem zależności do loków
Tak na szybko: Co do mapki w TANE: raz ładuje 30 s raz ponad 2 minuty ( ), uruchomiłem wszystkie pociągi, które były na mapie i blaszak spoko sie wyrabia, ciekawe kiedy go uwalę?
Wysłany: 01-01-2016, 17:08
Rozumiem, że teraz już komp nie wali fochów i nie ma problemów z płynnością
Ciszę się, że mogłem pomóc :)
zygo [Usunięty]
Wysłany: 01-01-2016, 19:00 Re: Aktualizacja SP1
SimonGR napisał/a:
peeet2005 napisał/a:
Otóż te trasy dołączone do wersji De Luxe po instalacji są wszystkie na czerwono i niby brakuje jakichś dodatków. Może ktoś wie jak można ściągnąć te mapy i dodatki ponownie?
Tak przy okazji - wykasowało mi z niewiadomego powodu sporo innych dodatków i teraz trzeba je ściągać ponownie :-/
Zrób naprawę bazy danych. W tym celu kliknij na zakładkę Developer i tam wybierz Rebuild Database.
peeet2005 napisał/a:
Widocznie pobrałeś pełną instalację. W takim razie możesz zostawić dwie wersje, albo wykasować starą, albo też pobrać patch do tej starej z tąd.
peeet2005 napisał/a:
One służą do wyłączania różnych informacji w oknie. Szare służy do wyłączenia informacji ogólnych, żółte do wyłączenia informacji o ostrzeżeniach, czerwone do wyłączenia informacji o błędach, a zielone do wyłączenia informacji o powodzeniach.
W jaki sposób usunąć starą wersję, o której pisałeś bo też przez przypadek zainstalowałem od nowa całą.
Znajdź tą starą wersję i uruchom plik unins000.exe. Ewentualnie usuń cały folder z grą.
zygo [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2016, 08:48
Przepraszam, że mam jeszcze jedno pytanie ale nie wiem jak to naprawic. Chodzi o to, że jak wchodzę w menadżera dodatków i gdy importuję dodatki z foldera za każdy razem wywala mi TANE. Gdy importują kilka dodatków wszystko jest ok. Tak się dzieje, gdy jest ich więcej :( Proszę o pomoc :)
Wszystko ok ale chyba 20 dodatków to nie jest dużo a potrafi wywalać instalację dodatków non stop. Też tak mieliście ? Bo w TRS 2010 zaznaczało się wszystko i spokojnie sobie instalował a w tym czasie można było ugotować obiad :D