FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Projekt byłego PMP-PW
Autor Wiadomość
Bojar
zaawansowany

Wysłany: 10-06-2011, 13:36   Projekt byłego PMP-PW

Projekt byłego PMP-PW to mapa opierająca się na byłym Przedsiębiorstwie Materiałów Podsadzkowych Przemysłu Węglowego na rok 2006. Pierwsze screeny przedstawiają Bór Górny, czyli stację Kolei Piaskowych ówczesnego prywatnego przewoźnika CTL a dokładnie CTL Maczki-Bór, ok. 1990-2002r. Kopalni Piasku Maczki-Bór. W większości najbardziej popularną lokomotywą tych szlaków jest TEM2. Nie bez powodu sam tworzę wiele repaintów oraz specjalnie jeszcze powstaną dedykacje dla tego projektu. Projekt ten na dzień dzisiejszy obejmuje takie stacje/posterunki jak: Bór Górny, Bór Kamień, JCB, JCA, JCC, Brzęczkowice, Ćmok czyli tak zwaną Magistralę Południową, która jest w posiadaniu CTL (patrząc od stacji JCC po post. Ćmok, lecz sama ona należy do PCC, aktualnie do DB Schenker Rail Polska). Ze względu na brak odpowiednich nastawni/obiektów pokazałem tylko niżej przedstawioną stację. Brakuje wszystkich nastawni z wymienionych miejsc oprócz Boru Górnego. Cała stacja zrobiona jest od nowa, przyznam robiłem ją kilka razy ale dopiero za trzecim razem udało mi się osiągnąć to co chciałem. Na poprzedniej mapie był Bór Górny, lecz zupełnie nie przypominał oryginału, wszystko było robione na oko nawet układ torowy a otoczenie z pamięci (stare dzieje ;) ) a nie jak teraz opierając się na planach, zdjęciach oraz mapach satelitarnych. Mam wiele planów lecz zdradzać ich nie chcę bo często się kończą takie plany na marzeniach i na niczym więcej. Myślę, że kiedy wenę będę mieć projekt będzie poszerzany.

Co nieco o samej spółce:

Kopalnia Piasku „Maczki-Bór” cały czas jest ściśle związana z górnictwem węgla kamiennego i transportem kolejowym. Po uzyskaniu koncesji na prowadzenie przewozów i zarządzanie liniami kolejowymi zaczęto wprowadzać sukcesywnie nowe usługi oraz realizację przewozów również po liniach PKP. Obecnie wydobywany jest piasek na cele podsadzkowe do szybów KWK „Mysłowice” (szyb Wschodni), KWK „Wieczorek” (szyb Agata) i KWK „Staszic” (szyb nr 4) oraz piasek budowlany. Na zwałowisko własne „Maczki-Bór” przewożone są również odpady górnicze i kamień.

Film: http://www.youtube.com/watch?v=uilVxJ4cewc

Zapraszam do komentowania, taki wyraz zainteresowania zawsze zachęca do tworzenia!

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 10-06-2011, 15:04   

Zapowiada świetna mapa, gdzie będzie można całkiem niezły ruch odwzorować pomiędzy kopalniami, zwałowiskami odpadów kopalnianych a kopalniami węgla kamiennego. Widać też że sporo pracy wkładasz w ten projekt, życzę aby Ci się udało dociągnąć projekt do końca :-) Jak byś dał radę to zrób zdjęcie odpadów górniczych to stworzę dedykowany produkt do wagonów typu 418V, 904V, 437V i 203Vb (Te ostatnie jeśli powstaną modele nich). Jeśli byś robił szlak na szyb wentylacyjny Wujek i Śląsk to mogę wspomóc zdjęciami na odcinku od Muchowca do KWK Śląsk i Wujka. Jak będziesz wydawać wagony typu 418V to skorzystaj z siatek, które są do pobrania z mojej "nędznej" strony.

Teraz z innej beczki. U mnie w Katowicach na magistrali południowej buda dróżnika należy do byłej spółki PCC Rail Szczakowa, obecnie do DB Schenker Rail Polska. Nastawnia na p.odg Szadok do CTL'u ponoć (?)

Jeszcze raz życzę powodzenia przy dalszej rozbudowie mapy ;-)

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 10-06-2011, 15:15   

Ostatnio CTL zaczął wywozić kamień na 401V, także jeśli będziesz robił model odpadów to zrób też dla tych automatów.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 10-06-2011, 15:29   

Patrykos napisał/a:
Ostatnio CTL zaczął wywozić kamień na 401V, także jeśli będziesz robił model odpadów to zrób też dla tych automatów.

Tylko ciekawe jak oni później rozładowują automaty? Koparką? Na zwałowisku raczej nie ma mostów typowych dla kopalń chyba że się mylę. Jamal wspominał że kiedyś PCC woziło w 401V węgiel do Haldexu, gdyż nagminnie dochodziło do usypów z talbotów w okolicach p.odg Borki.

Dobra, przenieśmy temat na SB, aby syfu nie robić w temacie Marcina aka Bojar.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 10-06-2011, 15:41   

@Patrykos - to Ciekawe a skąd oni te odpady w 401V wożą? Sporadycznie jeżdżą tak?

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 11-06-2011, 06:09   

Wożą kamień z Ziemowitu, idzie tak gdzieś ~16 automatów + 1 tamara. Nie wiem jak rozładowują, to ich problem ;-) Na drugi raz zrobię zdjęcie.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 11-06-2011, 14:50   

Patryk, to wożą na KWK Silesia! Ale co dalej, tego nie udało mi się ustalić.

Bojar, co da tamar, to mam nadzieję, że nie robisz ich na modelu chestera?

@a co do szybów, to zapomniałeś o szybie Wentylacyjnym KWK Wujek, Poniatowski KWK Wieczorek, Maciej KWK Nowy Wirek, Wschodni KWK Nowy Wirek, IV KWK Śląsk (w 2006r poszedł dotychczas ostatni skład). Do tego wozili piasek przez magistralę północną na szyb Witczak KWK Centrum, Szyb Julian I i Julian II KWK Julian (obecnie brak ścian na podsadzkę płynną, i dlatego jest zastój), szyb Żeromski KWK Andaluzja i szyb Dołki KWK Andaluzja.
Ostatnio zmieniony przez KWK Kebab 11-06-2011, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 11-06-2011, 19:02   

Już się tak Dawid nie chwal tą wiedzą bo :P doskonale wiem o tym tylko kilka wymieniłem. Więcej szczegółów podam w następnych filmach itp. i wspomnę nie tylko o tym ale również o panujących klimatach, sytuacjach, lokach itd. ;)

Tamary przecież już skończyłem robić na Chesterowskich i czekam na Kylo0'a.
Ostatnio zmieniony przez Bojar 11-06-2011, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

Av3k
super user

Wysłany: 11-06-2011, 23:59   

CTL puszcza jeden skład od poniedziałku do piątku automatów na Silesie

Fiolek7
super user

Wysłany: 12-06-2011, 00:57   

Oj dużo cię pracy czeka, szczególnie jeśli chcesz zrobić wszystkie linie PMP-PW. Masz zamiar stworzyć także magistralę północną z torami obecnej Kotlarni? ;p (tak pytam bo tor magistrali północnej widzę z okna ;) )

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 12-06-2011, 01:00   

Fiolek, coś Ci sie pokopało ;] Przed oknem to masz magistralę zachodnią. Północna to szlak Jęzor JCA-Lompa/Barbara.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 12-06-2011, 11:12   

KWK Kebab napisał/a:
Patryk, to wożą na KWK Silesia! Ale co dalej, tego nie udało mi się ustalić.

Kamień z Silesi czy na Silesie? Szczerze powiedziawszy stałem na wysokości przystanku obok przejazdu kolejowego na Hołdunowie i widziałem tylko walentynę na torze piaskowym. Możliwe, że zjeżdżała z Górek.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 12-06-2011, 11:30   

Ciekawy okaz z tymi 401V na Hołdunowskiej - jak za dawnych lat.

Cytat:
Oj dużo cię pracy czeka, szczególnie jeśli chcesz zrobić wszystkie linie PMP-PW. Masz zamiar stworzyć także magistralę północną z torami obecnej Kotlarni?

Nie, nie czeka mnie dużo pracy, bo nawet nie robię 1/4 całego PMP-PW, gdzie jest napisane, że całość robię? Czytać trzeba to co piszę ;). Żeby nie było niejasności: najważniejszy cel to stworzenie magistrali południowej od Boru Górnego do post./stacji Poniatowski. Tak na prawdę robię moje okolice. Na razie chcę skończyć południową tzn. planowo do Poniatowskiego, zobaczymy co dalej, jak będzie mi się chciało to może coś jeszcze dorobię (nie pisząc co jeszcze mam w planach).

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 09-09-2011, 20:15   

Na dzień dzisiejszy gotowe są w 100%: JCB oraz post. Ćmok.

Bez waszej pomocy projekt nie zostanie skończony! Czy byłby mi ktoś w stanie podać wysokości/nachylenia toru na szlakach byłego PMP-PW? Na początek potrzebowałbym dane dotyczące wys. toru (różnic wysokości) szlaku Bór Górny - KWK Sosnowiec. Posiada ktoś książkę "Koleje Piaskowe Tom I lub II"? Wydaje mi się, że właśnie tam one mogą się znajdować.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 10-09-2011, 18:59   

Marcin, musiałbyś se ręcznie wg map topograficznych wojskowych to obliczyć.
W książce z Twojej mapy to mam tylko przekrój magistrali południowej. Kotlarnia chyba Cię nie interesuje. Przekrój http://img813.imageshack....3/obraz025u.jpg

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 14-09-2011, 10:14   

Właśnie do tej pory w ten sposób robiłem, że obliczałem ale myślałem, że jest łatwiejszy sposób. Trudno, nie do końca zawsze będzie tak realnie. Korzystam z Geoportalu i przyznam, że dane są prawidłowe ale wiadomo o co chodzi. W każdym razie dzięki Dawid, przynajmniej za odpowiedź ;). Jak wrócę z wakacji to może coś pokażę. Mógłbyś chociaż napisać jakie masz dane, jakich magistrali/szlaków? Jak mam wenę to poszerzam mapę.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 27-09-2011, 12:23   

Podziękowania dla TGBBF11'a za dwie do tej pory stworzone nastawnie, od razu wygląda to o niebo lepiej:

JCB:

JCC:

Screeny ze szlaku na Brzęczkowice:

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 04-12-2011, 15:44   

http://www.youtube.com/watch?v=gDH8rRuT1tQ - zapraszam na małą prezentację części tego co zrobiłem do tej pory. Mam dobrą wiadomość: poszerzyłem mapę do Boru Dolnego oraz Pola Piaskowego Bór-Wschód. Do poprawy mam jeszcze JCA, muszę zmienić lewary.

Cris 
znawca

Wysłany: 04-12-2011, 15:52   

Bojar ta mapka ma klimat. Na prawdę super robota, ciekawe otoczenie i ta sceneria. Dla mnie mnie bomba. Powodzenia przy dalszej pracy....

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 04-12-2011, 20:42   

Ja bym jednak radził skorzystać z ambitniejszego uploadera screenshotów niż iv.pl, bo taki widok:

Raczej nie napawa optymizmem.

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 04-12-2011, 21:19   

Poprawie to jak będę następną partię screenów wrzucał.

ryhuPKP
super trainz

Wysłany: 05-12-2011, 20:31   

Panie kolego mapa 1 klasa nic dodać nic ująć. Otoczenie powala tekstury też barwo dla Ciebie! i co dla mnie jest najważniejsze pod 2004 ;-)

Bojar
zaawansowany

Wysłany: 06-12-2011, 16:53   

Odświeżam niektóre screeny oraz dodałem nowe z JCA:

Edit:

Ostatnio zmieniony przez Bojar 06-12-2011, 16:59, w całości zmieniany 1 raz  

irekec
trainz

Wysłany: 06-12-2011, 21:59   

Bardzo ciekawie się to prezentuje na filmie i zdjęciach , ale zdecydowanie popracowałbym nad rozjazdami ( skosami i długościami )
http://imageshack.us/phot...0521411923.jpg/
Większość z tego obrazka pozwala na jazdę na bok z V = 100km/h
Z wykorzystaniem szablonów rozjazdów realizm byłby na pewno większy.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 07-12-2011, 01:13   

Jest to istotne. Większość rozjazdów na piasku ma promień 190m. 300m zdarzają się rzadko.

Odpowiedz do tematu