Witam chcę wam przedstawić moją fikcyjną mapę Gliwice-Wrocław jak sobie wymyśliłem .
Mapa na obecną chwilę liczy ponad 100 segmentów z czego ok 50 jest już ukończonych .
Układy torowe są wzorowane na realnych oczywiście luźno jedynie układy torowe Knurowa odwzorowałem w ok 90% realnie .
Przedstawię wam kilkanaście screenów z mapki i chciałbym żebyście mi powiedzieli co mam poprawić co gdzie dodać no i przede wszystkim oczekuje pomocy do tego jak prawidłowo ustawić semafory bo jestem z tego przyznam szczerze zielony .
Ostatnio zmieniony przez przemek9242 16-10-2011, 21:38, w całości zmieniany 12 razy
Błędów parę masz:
1.http://www23.zippyshare.com/v/23739229/file.html - na tym screenie krótki słup powinien być na 2 torze, a długi na pierwszym.
2.Czy stosujesz odciągi?
W sprawie semaforów polskich nie mam pojęcia. Ja na swoich mapach stosuje semafory czeskie.
Wiem że sieć trkacyjna ma wiele błędów dopiero ucze się ją realistycznie ukladać .
Odciągi mam na trasie co 600m
Nie wiem kiedy stosować odciągi przy skomplikowanych układach torowych oprócz zakonczenia lini .
Oczywiście za każdą pomoc w szukaniu błedów trakcji i ogolnie mapki szczere podziękowania .
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 16-10-2011, 21:23
Co do tej linii wysokiego napięcia:
http://www23.zippyshare.com/v/23739229/file.html
nie wiem czy dobrze widzę z tego screenu, ale wydaje mi się że ustawiona jest łukiem obok łuku torów. W rzeczywistości linii wysokiego napięcia raczej nie stawia się łukiem - ustawia się możliwie proste odcinki, a jeśli zachodzi potrzeba zmiany kierunku, to ustawia się tzw. słup odporowo-narożny, w którym następuje załom linii pod określonym kątem, a nastepnie znów prowadzi się prostym odcinkiem. Także ja bym sobie darował prowadzenie jej łukiem wzdłuż torów i zrobił np. linię przecinająca tor w określonym miejscu (możesz uzyskać fajny efekt jak dobrze ukształtujesz przecinkę w lesie ;P ). No chyba że masz jakąś pewną informację że gdzieś w ten sposób jest to rozwiązane, ale szczerze mówiąc wątpię - dlatego lepiej zrobić jakiś prosty odcinek w poprzek torów.
Co do samych słupów, to jak stosujesz te wbudowane w grę, to one są niespecjalnie rewelacyjnej jakości jeśli chodzi o tekstury i bardziej nadają się do stosowania gdzieś na drugim planie. Jak zależy Ci na ustawieniu blisko torów, to Radek ostatnio zrobił linie WN wysokiej jakości:
http://trainz.krb.com.pl/...czne-w-hd-),102
A co do ustawiania semaforów - tu jest strona z bardzo dużą liczbą schematów stacyjnych:
http://wolf.iiar.pwr.wroc...p/Strona_główna
jeśli chcesz poznać sposoby osygnalizowania stacji to możesz przejrzeć trochę planów, powinno Ci to pomóc w załapaniu zasad; a może nawet, jak poszukasz, znajdziesz rzeczywiste plany stacji, które umieściłeś na mapie.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 16-10-2011, 21:32, w całości zmieniany 2 razy
Nie wiem kiedy stosować odciągi przy skomplikowanych układach torowych oprócz zakonczenia lini .
Takie układy projektuje się indywidualnie, podobnie jak układy torowe. Sieć projektuje się do gotowego układu stacji. Reguł (prostych do przekazania) nie ma, poza tym, że każdy tor dla pociągów elektrycznych musi mieć druta i każdy drut musi być do czegoś przymocowany na końcach (odciągi i naprężacze).
Edit:
http://www44.zippyshare.com/v/45944034/file.html
Tu się coś niedobrego dzieje ze skosem rozjazdów. Za ostro odchodzą od siebie. Użyj jakichś szablonów, bo to wygląda jak kolejka PIKO Oczywiście cała stacja się rozjedzie wzdłuż, bo jak zmniejszysz skos to się głowica rozjazdowa wydłuży. Rozjazdy robisz na oko? Zwyczajne też nie takie,ale tak nie rażą jak te krzyżowe. Poza tym w torach żadnej zdrady nie ma, układy torowe wyglądają w porządku.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 16-10-2011, 21:49
Po pierwsze to jakie semafory stosujesz: kształtowe czy świetlne, tutaj nie widać
Drugie to nie za bardzo widać zygzakowania sieci
Trzecie to zła sieć. Na szlaku i torach głównych zasadniczych oraz głównych dodatkowych musi być sieć z dwoma drutami/ skompensowanej/. Odcinek naprężenia wynosi ok.1200m, czyli cirka na prostym słup co ~`70m. Na łuku oczywiście gęściej tak żeby jak popatrzysz z góry drut jezdny mieścił się między tokami szyn.
Czwarte to na ostatnim obrazku trzy tory, licząc od nastawni są wyjechane, a jak patrzę to tor pod nastawnią kończy się kozłem wobec tego tor przed poduszką powinien być rdzawy. Jeżeli stosujesz zwrotnik z bombą biało-czarną to tory do jazdy na odgałęzienie powinny wyglądać na nieużywane. Dodatkowo zwrotniki powinny być po zewnętrznej stronie toru. Prawdopodobnie, bo za bardzo nie widać, nie zakończyłeś sieci nad wyciągiem słupem z odciągiem.
Jeszcze jedno: Screeny w BMP 1920x1080? Litości... Ja mam to oglądać na łączu z Orange - limit 2 GB skończy mi się w połowie trzeciego screena... Najprostszy Irfan View ma opcję zapisu jako JPG, kompresja na 20% i screen waży 10% tego co bitmapa, a wygląda tak samo... Ja rozumiem, wszyscy w domach mamy światłowody i sieć gigabitową, ale co niektórzy "w drodze" płacą za każdy kilobajt wysłany i odebrany. A tu kwiatek 6MB, który w formie jpega ma 250kB... Nie pozwala Kolega sobie pomóc, oj nie
Wysłany: 16-10-2011, 22:32
Na mój gust skopane skosy rozjazdów i rozjazdy krzyżowe. Cała sieć do wymiany. tam gdzie lokomotywownia powinny być rozjazdy umożliwiające skrócenie drogi dojazdowej dla loka. Trzy tory ciągniesz przez cała stację, bez możliwości przejazdu z toru na tor, no i to co pisałem o zwrotnikach. Pokaż semafory wyjazdowe.
Semafory świetlne . Nie pokaże niestety bo nie ma żadnych to jedna z mich próśb jak je poustawiać .
Co do zygzakowania to nie widać bo go nie ma dopiero niedawno sie dowiedzialem co to zygzakowanie sieci dlatego jest ono wprowadzone dopiero na ok 15% lini ale sukcesywnie wprowadzam ten element na mapce i za 2-3 dni powinno to być ukończone .
RBach masz rację nie pomyślałem o tym od jutra będę dodawal odchudzone screeny .
Ostatnio zmieniony przez przemek9242 16-10-2011, 22:37, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2011, 22:43
Przemek mógłbyś jeszcze raz wysłać te screeny, które już umieściłeś w formacie jpg, a potem przesłać mi linki, pozamieniam żeby nie było śmietnika. BTW wg regulaminu powinienem je usunąć.
Aha, umieszczamy 3 screeny w linii.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 16-10-2011, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 16-10-2011, 23:00
Wejdź na stronę RBacha, pobierz dodatki, najlepiej wszystkie. Są tam dostępne szablony rozjazdów, a zobaczysz czy masz dobre skosy i promienie toru zwrotnego. Poczytaj sobie to co Radek napisał, a chłop będzie miało połowę mniej tłumaczenia, a Ty lepiej zrozumiesz jego uwagi.
To jeszcze mam głupie pytanie jak umieścić 3 screeny w lini ???
A screenów drstrach Ci nie prześle o 24 je wszystkie usune a jutro je ponownie wrzuce dodam nowe już wszystko odchudzone po co Ci robić dodatkowa robotę .
A strona Rbacha to która ? Poprosze o linka .
Ostatnio zmieniony przez przemek9242 16-10-2011, 23:07, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2011, 23:10
przemek9242 napisał/a:
To jeszcze mam głupie pytanie jak umieścić 3 screeny w lini ???
Wklejasz trzy linki obok siebie, a potem enter
przemek9242 napisał/a:
A screenów drstrach Ci nie prześle o 24 je wszystkie usune a jutro je ponownie wrzuce dodam nowe już wszystko odchudzone po co Ci robić dodatkowa robotę .
gdybyś to mógł zrobić sam nie zawracałbym sobie gitary ale posty na naszym forum można edytować tylko 15 minut, żeby potem coś zmienić musiałbyś mieć uprawnienia moderatora, a niestety nie masz.
przemek9242 napisał/a:
A strona Rbacha to która ? Poprosze o linka .
strona główna PTT i tam masz link do strony: Przepisowa.
Wysłany: 16-10-2011, 23:15
Pod postem Rbacha jest to: Moje dodatki
Przepisy i instrukcje kolejowe
Stara wiedza kolejowa
KUID:263713
Wystarczy wejść w każdą linijkę, każda bardzo pożyteczna
Dyskutowaliście w jakimś temacie o krzywych torach, tam gdzie w tle stoi chyba ST43, ja bym je takie zostawił, jeśli nie mają przenaczenia postojowego, często na zarośniętych dawno nie używanych torach jest tak mega krzywo, widziałem bardzo podobny przypadek gdzieś na Śląsku, ale to był akurat czynny tor i wskaźnik W9 a mapka fajnie wygląda.