Za Radkiem: "1. Dodatki freeware mają wolną drogę dystrybucji w paczkach dołączanych do map (paczkach wsporczych). Autor paczki do mapy dołącza kuid-listę z numerami i autorami dodatków, lista i paczka są nierozłączne, dystrybucja paczki osobno (bez listy) verboten.
Jeżeli do danej mapy dołączanych jest kilka paczek - każda musi posiadać osobna listę. "
Jeśli można: o ile nie ma stanowczego sprzeciwu to pozwolę sobie stosować tą zgrabnie ujętą w słowa zasadę. Nie jestem jak wiecie fabryką dodatków ani map. Być może nawet nie mam prawa się tu odzywać! Ale jak czasem coś tam wydam to chciałbym żeby dostęp do dodatku jakim jest mapa miał miejsce w miarę sprawnie. W imieniu Pobieraczy dzięki za te głosy rozsądku które tu czytam.
Mi również pasuje propozycja licencji ,,PTTOC" :) Zresztą, ja od dłuższego czasu zezwalam na dodawanie dodatków do paczek z mapą (uważam to wręcz za konieczne) czy wysyłanie moich assetów mailem.
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 07-06-2011, 15:53
Mnie taka licencja odpowiada.
Ale żeby nie było tak różowo, zadam pytanie. Przykład: robiłem mapkę pod 2004, później mapkę przeniosłem do TS2010 i okazało się, że ileś dziesiąt dodatków jest na czerwono, te, które się dało naprawiłem(dziś już nie pamiętam które), a resztę wymieniłem na bezbłędne. Jak traktować takie dostosowywanie do nowszych wersji? Jak w takim przypadku wyglądałoby pakowanie w paczki?
Ale żeby nie było tak różowo, zadam pytanie. Przykład: robiłem mapkę pod 2004, później mapkę przeniosłem do TS2010 i okazało się, że ileś dziesiąt dodatków jest na czerwono, te, które się dało naprawiłem(dziś już nie pamiętam które), a resztę wymieniłem na bezbłędne. Jak traktować takie dostosowywanie do nowszych wersji? Jak w takim przypadku wyglądałoby pakowanie w paczki?
Generalnie ja przyjąłem, że paczka ma obejmować 100% dodatków potrzebnych do mapy. W domyśle (bo nie napisałem ex verbis) - do wersji gry, dla której mapka jest dedykowana. Jeśli zmieniamy wersję - z założenia powinno się wydać pack wsporczy dla wersji nowej. Ewentualnie - coś w rodzaju "małej" paczki upgradującej, zawierającej tylko zmienione dodatki, umożliwiające działanie w wersjach wyższych. Jednakże sama modyfikacja dodatku jako taka powinna być uzgodniona z autorem. Ewentualnie można dodać punkt do licencji, że autor osobno wyraża zgodę na poprawienie dodatku tak, żeby działał w wersji wyższej, niż oryginalnie. Oczywiście funkcjonalność ani wygląd w żaden inny sposób nie może być zmieniona - niedopuszczalne są np. ingerencje w tekstury, jeśli nie wykazują one błędów. Tak samo skrypt. Poprawia się wyłącznie to, o co burzy się CMP i KONIEC. Taka zgoda powinna zostać wyrażona w sposób jasny i nie budzący wątpliwości. Domyślnie zakłada się brak zgody, żeby nie było, że "brak info to z założenia wolno zmieniać". Udzielenie zgody przez autora oznacza automatycznie konieczność przesłania przez poprawiacza dodatku do autora (dla zachowania kompletności), wraz z opisem wprowadzonych zmian.
Co dalej: przyszło mi do łba, że autor packu, publikując go na serwerach hostujących, na których linki wygasają, zapewnia support "mailowy" - czyli jeśli link wygaśnie, to po otrzymaniu info mailem uploaduje go ponownie. Arciwizacja jest tania - nagrywarkę w kompie ma chyba każdy, więc pliki paczek można sobie powypalać i trzymać na półce. To poddaję pod dyskusję, bo z jednej strony - linki wygasają, ale z drugiej - może to zbyt duże wymaganie?
Tak na wstępie to dzięki Rysiek za info o tym wątku ;)
Cieszy mnie bardzo fakt, że wreszcie będą mapy wraz z dodatkami. Za czasów mojego grania jeszcze w Trainz 2004 ściągając mapy traciło się godziny na szukanie dodatków, część się znalazło, część nie. I efekt był taki jaki mógłby być. Brak kompletnej mapy.
Posunięcie się do przodu z kwestią zależności dodatków kusi mnie do powrotu do gry :)
Ponieważ znane są problemy z "czerwonymi wykrzyknikami" w CMP 2009+ z byle powodu (z powodu średnika w pustej linijce na przykład, a co to za błąd), twórca mapy i paczki pakuje działające dodatki pod konkretną wersję.
-
Są czerwone wykrzykniki ale dodatek działa np. tak mam z lampami Grabasha. - muszę naprawić zanim dodam?
2.
Jeślii dobrze rozumiem to np. dodatki np. od Czechów muszę w tym momencie pakować osobno bo paczka z "naszej" licencji ma dotyczyć tylko twórców w oparciu o wspomnianą listę z pkt 8.
Co do wykrzyknikow to sprawdz w trybie natywnym, w kompatybilnym dziala i koniec.
A co do osobnych paczek od czechow to jezeli sie dogadales ze wrzucasz dodatek do paczki z mapa to wrzucasz dodatek do paczki z mapa i tyle.
Są czerwone wykrzykniki ale dodatek działa np. tak mam z lampami Grabasha. - muszę naprawić zanim dodam?
Tak, jeśli jesteś w stanie, ewentualnie poprosić kogoś, kto pomoże. Oczywiście w tym jednym miejscu projekt licencji daje możliwość wyboru albo-albo: Autor może zezwolić na publikację bez uzgadniania, ewentualnie może postawić wymóg poinformowania o wprowadzonych zmianach. Natomiast (i to leży u podstaw licencji "open") nie może zabronić wykonania adaptacji pod nowszą wersję, bo taka adaptacja, w myśl postanowień tejże licencji, NIE MOŻE BYĆ modyfikacją zmieniającą wygląd dodatku lub jakąkolwiek jego funkcjonalność i wskutek tego wymagającą uzyskania zgody (jak np repaint). Zakazanie wykonania takiej adaptacji w ogóle powoduje, że wydanie tej samej mapy z dodatkami PTT-OC pod nowszą wersję gry nie ma sensu. Bez dyskusji jest to, że dodatek przed i po adaptacji pod wyższą wersję ma wyglądać i działać IDENTYCZNIE jak oryginał w wersji niższej (oczywiście uwzględniając ograniczenia samego engine'u nowszej wersji - np. "inaczej" wyglądające drzewa billboard trees (te starego typu, na kliku plane'ach, nie-SpedTrees).
Jeśli ktoś takiego czegoś nie akceptuje, to nie może publikować "częściowo-OC" dodatków, to jest po prostu bez sensu
avs1000 napisał/a:
Jeślii dobrze rozumiem to np. dodatki np. od Czechów muszę w tym momencie pakować osobno bo paczka z "naszej" licencji ma dotyczyć tylko twórców w oparciu o wspomnianą listę z pkt 8.
Nie. Paczka ma obejmować 100% dodatków. Jeśli np. czeski autor zaaprobuje to, że jego content będzie w takim packu - to należy to wrzucić. Oczywiście przez pojęcie "paczka" można rozumieć pojedynczy plik CDP, ale tak samo dobrze może to być RAR z cdpami "OC" i "uzgodnionymi nie-OC" - czy nawet kilka plików. Cała idea opiera się na tym, żeby autor mapy miał możliwość spakowania wszystkiego, co ma na mapie i dołączenia tego do pliku mapy. Same kwestie techniczne są pomijalne, chociaż można dopisać, żeby było to robione w sposób możliwie "user-friendly", czyli wspomiane pliki txt albo pdf, czy archiwa RAR albo ZIP. Przecież jeśli np. ja spakuję pliki mapy starym, DOS-owym ARJ-em, to kto to rozpakuje? Ja tak, jeśli sobie przypomnę polecenia konsoli DOS. I ilu jeszcze z tego Forum? A z zipa czy rara to chyba totalna lebiega nie będzie umiała wyciągnąć plików, zwłaszcza, że zipy czyta sam windows.
Poza tym:
<dream mode on>
może kiedyś również zagraniczni twórcy, jak np. wspomnieni Czesi, stwierdzą, że to, co tworzymy "jest dobre" i się przyłączą...
<dream mode off>
Wówczas pakowanie dodatków stanie się bajką, wystarczy w trakcie tworzenia mapy zadbać, żeby używać na niej wyłącznie contentu Open. W wersji hardcore można wyłączyć w CMP wszystko "nie-Open" i nie ryzykować wtopy z jakimś "zamkniętym" murkiem
Równie nieistotne jest to, czy paczka będzie miała np. 800MB "na raz", czy będzie to 10 plików po 80MB. Niektóre hostingi mają takie ograniczenia, więc narzucanie jakichś sztywnych reguł może spowodować kłopoty. Za publikację paczki tak samo można uważać wrzucenie 30GB "na raz"na swój własny hosting i podanie publicznie linku, jak i wrzucenie plików na Rapida czy inne Fileshare i stworzenie w czystym html-u stronki z linkami do rapida (tu dochodzi wymóg aktualizacji po wygaśnięciu).
Winrar i 7zip czyta wiekszosc archiwow, lacznie z przedpotopowymi ARJ czy LHA czy jeszcze czyms wiec to nie jest duzy problem. Ja osobiscie pakuje 7zipem bo dobrze pakuje i nie da sie doczepic ze umieszczam gdzies cos spakowane platnym softem :D
Winrar i 7zip czyta wiekszosc archiwow, lacznie z przedpotopowymi ARJ czy LHA czy jeszcze czyms wiec to nie jest duzy problem. Ja osobiscie pakuje 7zipem bo dobrze pakuje i nie da sie doczepic ze umieszczam gdzies cos spakowane platnym softem :D
Alana, ale tu nie chodzi o samo pakowanie (chociaż jest zalecane używanie popularnych FORMATÓW, a nie programów: Nikt nie będzie wymagał, żeby PDF-a tworzyć koniecznie Adobe Acrobatem a TXT zapisywać z MS Worda 2013), a o koncepcję "paczki jako tworu", który może, ale NIE MUSI mieć formę jednego pliku. Po prostu taka forma jest najwygodniejsza do dystrybucji. Ściągasz-instalujesz-grasz. Nie sprawdzi się to w przypadku packów po 200MB i większych, choćby ze względu na przesyłanie czy ograniczenia hostingów. Zawsze nasz Forumowy Organ Normalizacyjny może wypuścić zbiór zaleceń do stosowania, precyzujący takie pierdoły. Ale najpierw dopracujmy samą formę licencji i zgarnijmy jak najwięcej twórców "pod twoją (licencjo) obronę"
Czytam ten wątek z dużym zainteresowaniem i nasuwa mi się taka myśl - pomysł. Czy w dziale download nie dało by się stworzyć działu z paczkami wsporczymi do map. Wtedy umieszczając jakąś mapę można by było znaleźć od razu całość dodatków.
Wielkość takich paczek i czym są spakowane to już mogłoby być ujednolicone przez moderatorów.
Co prawda dodatku nie stworzyłem jeszcze żadnego , ale popisuję się oboma rękami pod tym pomysłem. Rosjanie mają to już obcykane na cacy: nie znalazłem mapy, przy której nie byłoby paczki z dodatkami. Gdy pobierałem mapę "Koleje Abchaskie" to znalezienie 1252 dodatków doprowadziło by mnie do szewskiej pasji . A problem z paczkami jest jeszcze większy, gdy wyrzucono z DLS-a "Auranowskich" Trainzowiczów. Na razie robię Kuidland, ale nie wiem, czy pomysł się przyjmie. Więc na razie lepiej dodatki dodawać
PS. Czyli nie wszystko ruskie jest złe
_________________ Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
Jestem tutaj nowy. Niejednokrotnie ściągnąłem dodatki z tej strony i zastanawia mnie fakt czemu nie ma jeszcze paczek do poszczególnych np. lokomotyw. Czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że potrzeba jest zgoda autora każdego kuid-u. Więc co stoi na przeszkodzie żeby takie zgody zdobyć? choćby zrobić kilka kompletów najczęściej używanych lokomotyw.
Ja póki co posiadam angielską wersję TRS 2004 ale jutro już bd miał polską. Na angielskiej niestety działa tylko EU07 (4E) 061 ale to pewnie przez anglika. Możliwe że nie ściągnąłem któregoś elementu z pozostałych. Tylko którego? Sama instalacja dodatków zajmuje ogrom czasu a co dopiero sprawdzanie czego brakuje. Wiem że zaraz zwyzywacie mnie od leniów itp ale naprawdę nie mam tak czasu żeby sprawdzać każdą lokomotywę i wagon z osobna. A chciałbym też czerpać choć trochę przyjemności z gry. Możliwe że temat już był gdzieś poruszany i pomysł zatwierdzony ale nie znalazłem mimo godziny szukania nic więcej w tej kwestii. W związku z czym proszę o odpowiedź zanim zacznę instalować kolejne dodatki. Pozdrawiam wszystkich.
Kamil
Do wersji 2004 byl taki programik trainz objectz explorer i tam mozna bylo w latwy sposob polapac sie czego brakuje. Dodatkowa informacja - dodatki do 2004 chodza z trainzem z wgranym service packiem 4, wczesniejsze wersje niedzialaja.
trainz object explorer. niestety mam problem ponieważ nie wiem jak ma mi on pomóc w odszukiwaniu poszczególnych elementów. Wyświetla tylko informacje o poszczególnych elementach jak np. kabina wózek itp.
Popatrz czy masz tam informacje o brakujacych kuidach, pozniej przeszukanie googli i forum, konkretnie tematu szukam kuidu. I sprawdz wersje trainza, jezeli sciagales z PTT to szybciej problemem jest brak service packa 4.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-12-2012, 07:24
Yeti czy tak trudno najpierw się zapoznać z instrukcją i innymi tematami na forum. Lenistwo tutaj jest odpowiednio wynagradzane. Poza tym pytania zadajemy w odpowiednich działach i na początku pytania podajemy wersję gry.