Chciałbym w tym miejscu prosić wszystkich twórców dodatków, którzy przysyłają swoje dodatki do publikacji PTT, o pewien drobiazg. Otóż znacznie łatwiej i szybciej wykonuje się aktualizacje, kiedy znany są następujące dane:
1. Autor mesha,
2. Autor repaintu,
3. Kuid,
4. Wersja Trainz, pod którą dodatek został stworzony.
No i najważniejsze - prosiłbym podsyłać screenshoty już w rozmiarze 415px na 180px, czyli tak, by dało się je od razu wstawiać do szablonu. Mnich i ja będziemy Wam bardzo wdzięczni, jeżeli się dostosujecie. :)
W tym miejscu chciałbym podziękować Kilanowi, który zawsze podrzuca odpowiednie screenshoty i odpowiednio nazywa przysyłane pliki. Z przyjemnością robi się takie aktualizacje.
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-05-2011, 20:46
Dobra, uważam, że to najodpowiedniejszy temat do tego co zaraz napisze.
Wszyscy teraz grzecznie wchodzą na stronę główną PTT i na górze wybierają "KONTAKT".
Od tej chwili wszystkie dodatki do downloadu inne niż tabor czy mapy mają trafiać na adres mail:
thalys@biznespoczta.pl bądź też acatus@wp.pl
Z góry dziękuje za uwagę i czekam na paczuszki zawierajace dodatek, screena, numer KUID oraz wersje Trainza pod którą dodatek był tworzony. :>
Pozdro. :)
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-05-2011, 21:56
To na dzień dobry napisz maila do Mnicha żeby podesłał Ci resztę tego co ostatnio ode mnie dostał bo nie chce mi się znowu marnować 3h na skrinowanie wszystkiego i porządkowanie po to żeby to potem nigdzie nie doszło.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2011, 12:52
Thalys mam taką propozycję, zmieńmy trochę format obrazka. Po prawej stronie, gdzie jest minimalna wymagana wersja gry, proponuję wrzucić numery wersji na których dany dodatek chodzi, ew. wrzucić takie numery w opisie dodatku (to chyba będzie łatwiejsze do zrobienia).
Łatwiejsze do zrobienia o ile ktoś będzie miał czas i siłę sprawdzać każdy dodatek w TRS2004/06/TC1&2/TS2009/10/TS12 (w ostatnich przypadkach dodatkowo z uwzględnieniem trybu).
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-05-2011, 13:04
Qń w TS12 nie ma innych trybów niż domyślny
BTW nie ma sensu sprawdzać dodatków w trybie kompatybilnym TS2009/2010. Trzecia sprawa, nie zmuszam nikogo do sprawdzania już załadowanych dodatków, wystarczy że:
a) autorzy nowych dodatków napiszą, z którą wersją są kompatybilne,
b) ew. można wrzucić na forum temat, na którym użytkownicy wypowiedzą się o kompatybilności dodatków (nie się i inne lenie wezmą do roboty ).
Ostatnio zmieniony przez drstrach 05-05-2011, 16:34, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 01-06-2011, 22:32
Witam
W dniu dzisiejszym po małym szkoleniu użytkownik ViciA_007 otrzymał status Administratora działu DOWNLOAD na stronie PTT. W związku z tym, wszelkie dodatki typu scenery itp. proszę przesyłać pod adres e-mailowy:
Chłopaki, coś się opieprzacie! A wiecie dlaczego się wkurzam?!
Bo często jeżdżę po różnych osobach, że często dodatki nie są do znalezienia, a tu taki "infrastrukturalny wirtuoz" jak TGBBF11 od 3 miesięcy prosi się o umieszczenie jego sieci na DL na PTT, a Wy co? Lutek 3 miechy temu dostał paczkę. Przecież jego sieć to podstawa w polskim trainzie, i jej ciągle nie ma na PTT. Dziś szukałem tej sieci na forum, bo kolega z Rumunii zgadał do mnie na YT, że chciałby tą sieć, a ona jest dostępna tylko na jakimś chomiku... Przecież nie powinniście do tego dopuścić.
Mam nadzieję, że paczka szybko zawiśnie.
Pozdrawiam.
Chciałbym poinformować, że decyzją starszyzny nowym dodawaczem obiektów scenery został....
THALYS
< tutaj brawa dla niego>
W tym miejscu chciałbym też w imieniu całego zespołu podziękować Vici za jego dotychczasową pracę na rzecz downloadu PTT.
Informuje również że od dzisiaj wszelkie dodatki scenery prosimy kierować do Thalysa pod adresem thalys(na)biznespoczta.pl
Edyta drstrach: Pozwoliłem sobie na małą poprawkę adresu, chyba nie chcemy żeby Thalys musiał wydłubywać nasze dodatki z tony spamu. Dla tych co nie wiedzą co znaczy to (na), małe wyjaśnienie, to jest właśnie ta popularna małpa
Wysłany: 12-07-2012, 19:18
Okej, zmieniamy warunki współpracy. Żeby mi było łatwiej i żebym nie pieprzył się z jedną aktualizacją 3 godziny to od tej pory będę wymagał od wszystkich twórców już gotowych obrazków do downloadu.
W dziale FAQ na stronie głównej jest odpowiedni pliczek do pobrania. Każdy mail z dodatkiem bez obrobionego obrazka będę wywalał do kosza. :)
A i druga rzecz. OBOWIĄZKOWO DO KAŻDEGO DODATKU LISTA KUID. Do tej pory są twórcy, którzy mają tę zasadę w poważaniu.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2012, 12:34
Sposób jest jeden by przyspieszyć publikację dodatków. Skoro już wszyscy muszą się sami oskrinować i opisać, to nie bawmy się w dziadostwo.
Mamy na scenie około 50 twórców mniej lub bardziej aktywnych ale wiadomo- takich którzy dziadostwa nie robią. Wszyscy czerwoni, niebiescy, żółci i biali powinni mieć dostęp do załadowywania dodatków podobnie jak jest na TrainzArt. Dzięki temu wiem co wrzuciłem, czy wysyłając aktualkę została ona dodana czy nie. Dokładnie tak jak to jest na DLSie. Skoro jest grupa ludzi zaufanych którzy wiadomo że siary nie narobią na stronie to po co się męczyć z przedpotopową metoda wysyłania mejlem do jednego człowieka wszystkich dodatków i jeszcze oczekiwania że on to wszystko ogarnie i nie znudzi mu się spędzanie 2/3 wolnego czasu przy kompie na publikacje dodatków innych osób...
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Wysłany: 24-09-2012, 22:02
Wrzucenie dodatki które są uprzednio przygotowane do publikacji (czyli zrobione są psd'ki, a najlepiej całe szablony html (tak jak to robi drstrach) zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, wystarczy tylko chcieć je przygotować.
Pomógł: 9 razy Wiek: 34 Dołączył: 27 Sie 2008 Posty: 261 Skąd: Kępice
Wysłany: 24-09-2012, 22:24
Thalys napisał/a:
Wrzucenie dodatki które są uprzednio przygotowane do publikacji (czyli zrobione są psd'ki, a najlepiej całe szablony html (tak jak to robi drstrach) zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, wystarczy tylko chcieć je przygotować.
No ale róbta co chceta.
Thalys ja Ci swoje aktualne snopy wysłałem chyba dwa miechy temu odpowiednio przygotowane pliki i jakoś do tej pory ich nie ma o zmianie opisów lamp (chodzi mi o kompatybilność i zależności) nie wspominając ;)
Ostatnio zmieniony przez fatys 24-09-2012, 22:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-09-2012, 22:43
Autor modelu z reguły siedzi 8 godzin dziennie w robocie, godzine do tej roboty jedzie, godzine wraca, to daje 10, wraca i zostaje mu jakaś zasrana resztka dnia wliczając w to życie, obowiązki, rodzine itp. kiedy może sobie podłubać modele, które potem wszyscy za friko sobie ściągają, sie nimi bawią, jakieś palanty je krytykują i górnolotnie 'oceniają' itp.
Następnie taki autor ma stulić pysk i grzecznie zmalować gotowe obrazki, gotowe opisy, listy kuid itp (bo oczywiście to że za friko po nocy robi te modele to ch. wszystkich obchodzi), żeby ktoś z wielką łachą dodał to do DL. Może jeszcze kawkę zaparzyć i po dziwki zadzwonić? Chciałbym przy tym przypomnieć, że byłem pierwszą osoba, która wysyłała gotowe obrazki i opisy do DL.
Co na to autor z dorobkiem czterocyfrowym? -p$#@@e taki interes.
Proces publikacji dodatków już od dawna kuleje a teraz to go właściwie nie ma i chyba wszystko się skończy na serwerach darmowych, bo komu się chce tak pieprzyć w imię czyjejś zabawy, za którą potem się jeszcze dostaje lamerskie uwagi w stylu 'kartonowe nie dorobione modele'.
Pomógł: 9 razy Wiek: 34 Dołączył: 27 Sie 2008 Posty: 261 Skąd: Kępice
Wysłany: 24-09-2012, 23:09
Thalys napisał/a:
A ja Ci dwa miesiące temu odpisałem, że nic nie dostałem.
Ciekawe ja też nie dostałem takiej informacji ostatni e-mail od Ciebie ma z 8 maja ale to jeszcze było przed publikacją lamp na PTT. Dobra nie ważne mam to jeszcze na kompie to Ci jutro prześle. Nie było sprawy
Wysłany: 25-09-2012, 01:52
kilanziom napisał/a:
Następnie taki autor ma stulić pysk i grzecznie zmalować gotowe obrazki, gotowe opisy, listy kuid itp (bo oczywiście to że za friko po nocy robi te modele to ch. wszystkich obchodzi), żeby ktoś z wielką łachą dodał to do DL. Może jeszcze kawkę zaparzyć i po dziwki zadzwonić?
Pomine kwestie, że w tym momencie pijesz do mnie i na siłe próbujesz udowodnić, że jednak do niczego się nie przydaje. Zapominasz tylko o fakcie, że propozycje tu przedstawione jeszcze bardziej uderzają w czas potencjalnego twórcy dodatków (sam zrób, sam wrzuć na serw i sam dodaj do pliku html). A jak Ci tak bardzo wadzą moje warunki (które notabene mają na uwadze przyspieszenie procesu wrzucenia dodatków do DL) to sam wybierz sobie murzyna, który te dodatki wrzuci, pozbiera kuidy, porobi screeny, opisze i wrzuci. Droga wolna, ja tego wcale robić nie muszę.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2012, 07:09
Thalys napisał/a:
kilanziom napisał/a:
Następnie taki autor ma stulić pysk i grzecznie zmalować gotowe obrazki, gotowe opisy, listy kuid itp (bo oczywiście to że za friko po nocy robi te modele to ch. wszystkich obchodzi), żeby ktoś z wielką łachą dodał to do DL. Może jeszcze kawkę zaparzyć i po dziwki zadzwonić?
Pomine kwestie, że w tym momencie pijesz do mnie i na siłe próbujesz udowodnić, że jednak do niczego się nie przydaje. Zapominasz tylko o fakcie, że propozycje tu przedstawione jeszcze bardziej uderzają w czas potencjalnego twórcy dodatków (sam zrób, sam wrzuć na serw i sam dodaj do pliku html). A jak Ci tak bardzo wadzą moje warunki (które notabene mają na uwadze przyspieszenie procesu wrzucenia dodatków do DL) to sam wybierz sobie murzyna, który te dodatki wrzuci, pozbiera kuidy, porobi screeny, opisze i wrzuci. Droga wolna, ja tego wcale robić nie muszę.
Nie wiem Michał jak dla Ciebie, ale jak dla mnie po prostu szybciej jest walnąć od razu na stronę mając dostęp do wrzutni niż robić to przez pośrednika. Wgrywanie na skrzynkę idzie wolniej niż upload na stronę, mejle często się rwą jak są ciężkie, krzaczą i nie dochodzą. To tylko potęguje bałagan bo nikt już potem nie wie co wysłał (i doszło) a co nie. A ty nie jesteś jasnowidzem i nie jesteś w stanie wywróżyć czy ktoś coś Tobie wysyłał czy nie. Tak jak każdy z nas masz swoje życie osobiste, i chęć tworzenia np EN57 w wersji "pospadają wam laczki", ale zamiast cieszyć się z tego co lubisz musisz się zajmować obsranym downloadem i ja to rozumiem. Podjąłeś się bardzo ciężkiego zadania.
Mój post nie miał na celu walenie w Ciebie z armaty, lecz zasugerowanie jak zdjąć ci to nieszczęsne chomąto. Sam widzisz co się dzieje- 90% sceny i tak wrzuca swoje produkcje na swój sajt lub jakieś uploady, bo akurat miało czas i to zrobiło. Więc pytam jeszcze raz:
po co robić coś dwa razy (tzn najpierw developer wrzuca ci na mejla a potem jeszcze ty musisz ściągnąć i jeszcze raz wrzucić tyle że na stronę)? Nie lepiej jak bezpośrednio będzie możliwość, wtedy wrzuca się raz i po krzyku... To już nie te czasy że trzeba testować czy działa itd. Nie jesteśmy też dziećmi tak jak to bywało na zamierzchłym PTT (sprzed dobrych kilku lat) żę grupka gówniarzy odpowiedzialnych wtedy za DL dostała od SirMa nowy model, i najpierw sama musiała się nim nabawić i naszpanować przez miesiąc-dwa żeby wreszcie jak pół-bogowie dać możliwość ściągania innym...
Konkluzja: Moim zdaniem wrzutnia typu DLS dla zaufanych twórców będzie najsprawiedliwszym czasowo i technicznie rozwiązaniem. Być może też dzięki temu ta strona ożyje.
Jedyne co trzeba by jeszcze przeprowadzić to wprowadzić podział DL na kategorie:
-Tabor trakcyjny
-Wagony
-Infrastruktura kolejowa
-Obiekty cywilne
-Zieleń oraz inne detale krajobrazu
-inne dodatki
i wsio... Może dzięki temu scena się rozrusza na nowo :)
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Wysłany: 25-09-2012, 10:46
Cytat:
Ty nic nie kumasz i robisz totalny offtop o jakimś pseudo-osobistym emo zabarwieniu. Synek, dorośnij w końcu, Ty masz 21 lat a nie 11!
Ja nie muszę nic udowadniać, bo to TY SAM podjąłeś się pomocy przy DL i podjąłeś się odpowiedzialności za to. Co to niby jest za pomoc? Drstrach zrobił wszystko za Ciebie i podsunął Ci gotowe, gdyby wszedł jeszcze w panel i sam kliknął parę razy, Twoja pomoc w ogóle nie była by potrzebna. Robisz łachę i się nadymasz, kiedy ktoś zasadnie zwraca Ci uwagę, że to jest g. a nie pomoc. Miałeś pomagać a nie być figurantem głoszącym 'warunki' niezależnym twórcom i rozpaczać, jak to straszliwie obniża Twój potencjał twórczy.
A Ty Krzysztof przestań się bawić w politykę i go bronić, bo od człowieka w wieku 21 lat można się spodziewać jakiejolwiek odpowiedzialności za deklaracje, które składa. Idąc tokiem myślenia, że pomaganie bandzie kolesi, którzy za darmo setkami godzin swojej pracy budują tą scene jest trudnym zadaniem ponad siły to jakaś bzdura. Bądźmy poważni.
A co do tematu, czekam jak wprowadzisz go w życie. Chętnie skorzystam, choć wątpię, by ktokolwiek wprowadził go w życie. To by wymagało wkładu pracy, do czego nikomu się nie śpieszy, zwłaszcza głównemu pokrzywdzonemu bohaterowi melodramatu "Pomoc przy DL".