Wysłany: 25-01-2011, 22:51 [jaki?] komputer do 2.000zł
Witajcie, przyszedł czas u mnie na nowego kompa, bo obecny staruszek już nie domaga.. Pytałem się znajomych, ale wyszło mi na to że każdy co innego proponował, więc postanowiłem zwrócić się do Was z prośbą o radę, co kupić. Na kompa chcę przeznaczyć około 2 000 zł. Części chcę kupić w jakimś sklepie internetowym..
Komputer multimedialny, czy grafika i gry..
Jedyne co posiadam nowe, to dysk twardy Samsunga (SATA)
Pozdrawiam i proszę Was o pomoc;)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 29-01-2011, 22:57, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-01-2011, 23:07
Chodzi ci o same pudło z bebechami czy o cały zestaw ? Za 2 kawałki to ciężko będzie dobre pudło z monitorem, głośnikami, klawiaturą i myszką znaleźć :) Ważne - nie kupuj gotowych zestawów z Reala i Biedronki :)
Chodzi ci o same pudło z bebechami czy o cały zestaw ? Za 2 kawałki to ciężko będzie dobre pudło z monitorem, głośnikami, klawiaturą i myszką znaleźć :) Ważne - nie kupuj gotowych zestawów z Reala i Biedronki :)
O tym to ja wiem...;p
Chodzi mi o:
procka, grafikę, płytę główną, zasilacz, RAM, obudowę i ew. karty sieciowe, dźwięku, (ale nie wiem czy jest sens), cały CPU, bez dysku twardego
Wysłany: 26-01-2011, 23:12
slawex15 napisał/a:
co do ASRoocka to dziękuje, ale nie słyszałem pozytywnych opinii o nim..
To słabo czytałeś. Jakość produktów ASR znacznie sie poprawiła.
Kingston, marka marce nie równa? Założę się,że w tym blaszaku co podałeś z allegro wsadzone są GoodRamy ;)
Beznadziejny zasilacz, średnia obudowa, stara płyta (i słaba), pamięci które już nie są produkowane (OCZ wycofuje się z produkcji pamięci), grafika niewiadomej firmy (pewnie Gainward albo Palit).
Ostatnio zmieniony przez drstrach 26-01-2011, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
chwila, nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy.. ja mówiłem że Twój zestaw mi się podoba.. :->
i chyba się na niego zdecyduje..chyba że ktoś zaproponuje coś lepszego... :-P
Tylko obudowy muszę sobie poszukać..
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-01-2011, 00:23
slawex15 napisał/a:
chwila, nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy.. ja mówiłem że Twój zestaw mi się podoba..
A to co innego , ten to bym kupił, zresztą kupiłem podobny do firmy, ale niestety nie miałem okazji go przetestować.
slawex15 napisał/a:
chyba że ktoś zaproponuje coś lepszego...
Na AMD-eku coś pewnie da się lepszego wyrzeźbić. Co do Intela, coraz bardziej wkurza mnie polityka tej firmy, bo jeżeli firma co roku zmienia podstawkę (następna na początku przyszłego roku) to jest jakieś chore.
slawex15 napisał/a:
Tylko obudowy muszę sobie poszukać..
Przecież poleciłem Ci całkiem niezłe obudowy, ja do tego firmowego wziąłem CoolerMaster Elite 330 Black-Silver ale nie polecam tej obudowy, ma stanowczo za słabe chłodzenie.
Alternatywy:
MOBO:MSI 870-G45 - 249zł,
RAM:Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9-149zł,
GPU:Sapphire Radeon HD5850 Vapor-X 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP -749zł
Odpowiednio wydajny komputer w tej klasie cenowej. Poradzi sobie z każdą grą, co prawda nie w dowolnej rozdzielczości oraz ustawieniach, ale w większości będzie przyzwoita jakość oraz ilość fps.
Przecież poleciłem Ci całkiem niezłe obudowy, ja do tego firmowego wziąłem CoolerMaster Elite 330 Black-Silver ale nie polecam tej obudowy, ma stanowczo za słabe chłodzenie.
Doszedłem do wniosku że lepsza dla mnie będzie obudowa z przyciskiem POWER gdzieś na górze.
pysi, odnośnie Twojego zestawu, to dysk możesz wyrzucić, a co do reszty, to w necie znalazłem kilka negatywnych opinii o niektórych częściach...
Co myślicie o takim zestawie? (chociaż zasilacz mnie niepokoi)
Intel Core2 Quad Q8300 2,50 GHz BOX
procesor
Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9 Blu
RAM
GeForce with CUDA GT220 Gigabyte 1GB HDMI & DVI (PCI-E) OC (DDR3)
grafika
Logic B23 czarna - bez zasilacza
obudowa
Asus P5G43T-M PRO
płyta główna
Chieftec (CFT-600-14CS) 600W
zasilacz
Ostatnio zmieniony przez slawex15 27-01-2011, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-01-2011, 11:35
Procek włożony kosztem grafiki.
W dodatku przestarzała podstawka 775.
Zdecyduj się w końcu co chcesz kupić. Najlepszą propozycją będzie oferta "Doktorka" chociaż dokładając kilka złotych można ustrzelić Phenoma 955.
Wysłany: 27-01-2011, 12:17
slawex15 napisał/a:
Doszedłem do wniosku że lepsza dla mnie będzie obudowa z przyciskiem POWER gdzieś na górze.
Powiem Ci tak, to nie jest najważniejsza rzecz w obudowie, przy współczesnym sprzęcie, na którym chcesz odpalać gierki najważniejsze jest chłodzenie, w momencie jak kupilem sobie tą obudowę CoolerMaster Centurion 590 Black temperatura na grafice spadła mi o jakieś 20° (niestety wadą tej obudowy jest kieszeń na dyski), jak masz więcej kasy to kup sobie tą CoolerMaster CM 690 Black jest genialna. Pamiętaj, że obudowę kupujesz na lata (w najbliższym czasie jakoś nie szykuje się odejście od standardu ATX)
slawex15 napisał/a:
Intel Core2 Quad Q8300 2,50 GHz BOX
Złom, którego mógłbym włożyć do mojego 2 letniego sprzęta, gdyby miał więcej pamięci podręcznej
slawex15 napisał/a:
GeForce with CUDA GT220 Gigabyte 1GB HDMI & DVI (PCI-E) OC (DDR3)
Chcesz mieć kompa do grania, czy do filmów, ta karta nadaje się do filmów
slawex15 napisał/a:
Logic B23 czarna - bez zasilacza
Nie nadaje się do kompa do gier, przyczyny patrz wyżej.
slawex15 napisał/a:
Asus P5G43T-M PRO
Płyta na Socket 775 (stary), z dwoma bankami pamięci, rozumiem że to jakiś żart Zapomnij o socket 775
Zestaw zaproponowany przez Av3k jest niezły, gdyby nie ten asrock to bym się nawet nie zastanawiał Zamiast asrocka wziąłbym to Gigabyte GA-MA770T-UD3
Powiem Ci tak, to nie jest najważniejsza rzecz w obudowie, przy współczesnym sprzęcie, na którym chcesz odpalać gierki najważniejsze jest chłodzenie, w momencie jak kupilem sobie tą obudowę CoolerMaster Centurion 590 Black temperatura na grafice spadła mi o jakieś 20° (niestety wadą tej obudowy jest kieszeń na dyski), jak masz więcej kasy to kup sobie tą CoolerMaster CM 690 Black jest genialna. Pamiętaj, że obudowę kupujesz na lata (w najbliższym czasie jakoś nie szykuje się odejście od standardu ATX)
Niby racja, ale ten przycisk jest ułatwiającym życie elementem :-P (zwłaszcza jak w trainzie, po zbudowaniu większego kawałku, przypadkiem naciśnie się reset :-/ )
Chyba zdecyduję się jednak na zestaw od doktora, z wyżej podaną obudową.. ;-)
Wysłany: 27-01-2011, 13:11
slawex15 napisał/a:
Chyba zdecyduję się jednak na zestaw od doktora, z wyżej podaną obudową..
Wiesz co, ja nie wiem czy teraz zdecydowałbym się na ten zestaw, Intel ssie z tą ciągłą zmianą podstawek, miejmy nadzieję, że procesory na Socket 1156 będą jeszcze jakiś czas produkowane i będziesz mógł zmienić tego Core i3 na coś lepszego.
Przy takim budżecie jak Twój, wziąłbym jednak ten zestaw na Phenomie z płytą Gigabyte i Radeonem 5770, ew. możesz jeszcze wziąć zasilacz Chiefteca 600W, myślę, że to byłoby optimum.