Mapa linii Dęblin-Wwa Dęblin-Radom Dęblin-Łuków, Góra Kalwaria-W-wa przez Pilawę. Planuję też dorobienie linii Dęblin-Lublin(tylko ruch podmiejski). Linia nr 7 kończyć się będzie na stacji W-wa Zachodnia. Odległości odmierzane są wg przelicznika jedna plansza to jeden kilometr.
MD Dęblin
Stacja Dęblin
Linia 7 p.o Rokitna Stara
Linia 7 p.o Życzyn
Linia 7 p.o Mika
Linia 7 p.o Wygoda
URL=http://img85.imageshack.us/i/screen012s.jpg/][/URL] Linia 26 p.o Zajerze
Linia 26 p.o Bąkowiec
Linia 26 p.o Garbatka Letnisko
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 14-04-2010, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
Odległości odmierzane są wg przelicznika jedna plansza to jeden kilometr.
W takim razie, to nie jest mapa realna.
Ze screenów wynika:
- nie wykonałeś ani jednego odcinka mapki w całości
- nie zachowujesz w ogóle promieni, łuków jak w rzeczywistości
- rozjazdy nawet nie są wyprostowane
- stosujesz bardzo ciężką, niewygodną i przestarzałą sieć trakcyjną Sir_Ma
- brak jakiegokolwiek zróżnicowania terenu - płasko jak na stole
Boże przenieście to do map fikcyjnych... Kamilu, jaja sobie robisz? Zobacz pierwszy lepszy screen w najlepszych screenach i odpowiedz sobie na pytanie co stworzyłeś.
Ta mapa jest w trakcie tworzenia więc wielu elementów na niej jeszcze brakuje. Po drugie zaproponowany przeze mnie system kilometrowy był proponowany przy okazji tematu mapy kolejowej Polski. Dlaczego na podstawie tego kolega Jamal twierdzi że nie wykonałem ani jednego odcinka mapy w całości-nie wiem.
Nie wiem też z jakiego powodu Moderator zadecydował o tym żeby przenieść projekt do Map fikcyjnych-przecież nazwy stacji i przystanków osobowych są prawdziwe.
Chciałem tylko jeszcze dodać że jestem nowicjuszem w pisaniu tras i myślałem że znajdzie się ktoś wśród szanownych kolegów kto to weźmie pod uwagę.
Ostatnio zmieniony przez Kamil Oroń 14-04-2010, 18:52, w całości zmieniany 2 razy
Po drugie zaproponowany przeze mnie system kilometrowy był proponowany przy okazji tematu mapy kolejowej Polski. A jeszcze chciałem dodać że nie jestem zaawansowanym pisarzem map, więc myślałem że znajdzie się ktoś kto weźmie to pod uwagę. Pozdrawiam
Przy okazji czego? W kontekście realizmu mapy brzmi to abstrakcyjnie. 1km musi być równy 1km z dokładnością do kilku metrów, w przeciwnym razie przy 50km mapie błąd wynosiłby kilka km!!
Niestety w Polsce nie obowiązuje żadna norma odnośnie budowy map realnych i każdy buduje tak jak mu wygodniej, jednak przyjęło się że odległości muszą być realne. Tak jak nikt nie zwróci większej uwagi na zbyt ostre rozjazdy, tak u Ciebie walą aż po oczach krzywizny większe niż w kolejce PIKO.
Poza tym warto zacząć jednak od mapy fikcyjnej i niewielkiej stacji, doprowadzić ją do stanu takiego jaki prezentują mapy z innych tematów, a dopiero potem bawić się w coś większego. Nikt nie zaczynał przecież od jakiegoś wielkiego, rewelacyjnego projektu.
Przede wszystkim zastosuj inne tory bo te TRS'owskie są kiepski. Co do REALNOŚCI map to do tego co wcześniej koledzy napisali dodam, iż mapa realna powinna mieć też scenerię taką jaka jest w rzeczywistości w tym miejscu.
PS. Jak budujesz mapę to kładź tekstury na samym końcu.
Witam.
Screen 007 (przystanek Mika) - z prawej strony peron źle ustawiony (odwrotnie biała linia), brak zakończenia peronów (na forum jest opisane jak zakończyć takie perony, trzeba znaleźć).
Tor przy peronie nie wyprostowany. To tak na przykładzie tego jednego screena.
Mapa realna charakteryzuje się tym że w dużym przybliżeniu oddaje rzeczywistość, czyli budynki stacyjne, ogrodzenia, roślinność i inne charakterystyczne obiekty widoczne w okolicach torów. Ale to tylko jedna strona. Druga - to wierne odwzorowanie układów torowych - rozjazdów, sygnalizacji, przejazdów, nastawni i innych urządzeń i budynków infrastruktury kolejowej. Do tego należałoby dodać jeszcze rzeczki, zbiorniki wodne i wzniesienia czy doliny przez które przechodzi linia którą się "buduje".
A to i tak jest chyba tylko liźnięciem mapy realnej.
Co do systemu odległości jaki przyjąłeś to będzie miał jeden, chyba fundamentalny błąd, jeżeli w którymś momencie będziesz musiał na swoim 1km. (720m) wstawić dużo obiektów w określonych bliskich odległościach od siebie to braknie terenu lub wyjdą za blisko siebie.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 15-04-2010, 17:01
Ja się dziwię, dlaczego do tak badziewnej mapy jest tyle komentarzy? Nieraz bywało tak, że do dobrego projektu było wiele komentarzy. Właściwie komentujecie tu segment, jedną teksturę i wbudowane tory. A że autor zastosował realne nazwy pseudo stacji, jest to pewnego rodzaju prowokacja.
Nie ma sensu tu pisać.
Ostatnio zmieniony przez arczix 15-04-2010, 17:01, w całości zmieniany 1 raz
Kolego pietrek odnośnie białej linii peronowej to nie da się obrócić. Ten zestaw peronów tak ma że peron z lewej ma normalnie ustawioną linię peronową a ten z prawej odwrotnie. Po drugie chciałem przypomnieć że ta mapa jest wciąż mapą rozbudowującą się. Temat założyłem aby "opatentować" mapę.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-04-2010, 18:20
Kolego Kamil Oroń, ale z tego co widzę te perony to są perony spline, więc wystarczy pociągnąć peron we właściwym kierunku żeby biały pas był po właściwej stronie.
Aha, i dzięki za informację dlaczego założyłeś temat, bo oprócz "opatentowania" nie widzę innego sensu istnienia tego wątku.
Dzięki za radę z peronami, pomogło. Chciałem jeszcze dodać w sprawie realności że mapa ta jest wizją przyszłości tej linii więc nie zamierzam stawiać zdewastowanych porośniętych trawą przystanków. A taki widok można spotkać szczególnie na linii 7 na odcinku Dęblin-Pilawa.
W planach mam też wskrzeszenie ruchu towarowego szczególnie na linii 7.
Kolego Pietrek-odpowiadając na twoją uwagę że na p.o Mika jest niewyprostowany tor powiem że linia nr 7 charakteryzuję się lekko wygiętymi torami szczególnie te w kierunku W-wa Otwock.
Ostatnio zmieniony przez Kamil Oroń 17-04-2010, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
Chciałem jeszcze dodać w sprawie realności że mapa ta jest wizją przyszłości tej linii więc nie zamierzam stawiać zdewastowanych porośniętych trawą przystanków. A taki widok można spotkać szczególnie na linii 7 na odcinku Dęblin-Pilawa.
W planach mam też wskrzeszenie ruchu towarowego szczególnie na linii 7.
No to tym bardziej mapka nie ma prawa znaleźć się w dziale "Mapy Realne", pozostanie ona czystą fikcją...
Cytat:
na p.o Mika jest niewyprostowany tor powiem że linia nr 7 charakteryzuję się lekko wygiętymi torami szczególnie te w kierunku W-wa Otwock.
Na pewno nie aż tak wygiętymi jak na screenie, to koniecznie do poprawki.
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 17-04-2010, 22:39, w całości zmieniany 1 raz
Co do peronów i białej linii na nich. Jeden układasz z góry do dołu, a drugi z dołu do góry i masz wtedy obie linie po wewnętrznej lub zewnętrznej stronie.