FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia obiektów/infrastruktury w GOP
Autor Wiadomość
Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 09-12-2022, 23:23   Zdjęcia obiektów/infrastruktury w GOP

Czołem!
Po kilku przygodach z HOGiem i pewnym rozczarowaniem efektami, postanowiłem, że czas podejść do tematu poważnie i wypróbować TransDEM. Z uwagi na to, że w życiu nie zawsze chodzi o to, żeby dogonić króliczka, po kilkunastu dniach walki wygenerowałem teren oraz basemapy, które przedstawiają się na poniższym obrazku:

Co widać na nim?
Zaczynając od lewego górnego rogu wygenerowany teren obejmuje Miasteczko Śląskie i Tarnowskie Góry. Idąc poniżej zmierzamy do Piekar Śląskich oraz Bytomia. Kierując się na prawo zmierzamy przez Wojkowice i Będzin do Dąbrowy Górniczej, gdzie w zasięgu są m.in. takie stacje jak Dąbrowa Górnicza Ząbkowice, Dąbrowa Górnicza Towarowa oraz powyżej Łazy oraz Zawiercie. Mógłbym tak wymieniać w nieskończoność, ale po krótce tylko przedstawię, że przerzucony do Trainza teren wraz z basemapami obejmuje m.in. takie stacje jak Ruda Śląska Kochłowice, Chorzów Stary, Katowice, Jaworzno Szczakowa, Mysłowice, Trzebinia, Tychy, Oświęcim, Czechowice Dziedzice, Zabrzeg Czarnolesie i wiele innych stacji oraz posterunków, w tym także bardzo rozwinięta sieć byłej PMP-PW.
Po co o tym wszystkim piszę? Otóż dlatego, że ze względu na niesamowicie spory obszar i mnogość obiektów infrastruktury, w tym także innych obiektów architektonicznych charakterystycznych dla tych rejonów, będę potrzebował Waszej pomocy w tym, żeby stworzyć komplet nastawni, dworców, strażnic przejazdowych, wiadutków itp.
Pomoc będą stanowić wszelkie zdjęcia, nie tylko te tworzone stricte pod tekstury. Mogą to być różne zdjęcia począwszy od tych faktycznie robionych pod kątem modelu, poprzez zwykłe portretowe, skończywszy na podglądowych. Nie ukrywam, że dużą rolę odgrywać tu będą również inne materiały, takie jak np. schematy stacji (semaforek znam), regulaminy techniczne stacji lub zdjęcia pulpitów nastawni.
Wiem, że to projekt z kategorii niemożliwe, ale jak już wspomniałem - czasami w życiu nie o to chodzi, żeby dogonić króliczka, ale żeby go ciągle gonić. Już sama zabawa na samym ułożonym torowisku z rzeczywistym profilem wysokościowym sprawia sporą radość, gdy znając jazdę tymi szlakami z rzeczywistości, można sobie to odzwierciedlić w grze. Istotną informacją jest to, że mapa ma odzwierciedlać lata 2010-2012.
Osoby posiadające materiały, które można wykorzystać zapraszam do kontaktu na PW.
Ostatnio zmieniony przez Patrykos 10-12-2022, 00:24, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu