Witajcie, odkopałem to konto po kilku latach. Aktualnie siedzę i tworzę na Trainzie 2019 ale mam pewien problem. Dwa razy stało mi się tak, że zapisywałem trasę a zapisało tylko sesję i przez to na trasie mam zrobioną mapę w 50% a na sesji mam całą. Czy da się jakoś przenieść mapę z sesji na trasę? A jeśli nie to czy to w czymś przeszkadza?
Pzdr
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 28-01-2022, 09:58
Połącz warstwę sesji z mapą albo w Geodecie albo w CMP. W geodecie zakładka warstwy->sesja-> połącz route-layer. Zapisz mapę pod nową nazwą i wyjdź z gry.
Z poziomu CMP: Otwórz ...->Edytuj konfiguracyjny plik tekstowy->kuid-map-> wpisujesz kid mapy do której ma być dodana sesja-> zatwierdzasz i gotowe.
Połącz warstwę sesji z mapą albo w Geodecie albo w CMP. W geodecie zakładka warstwy->sesja-> połącz route-layer. Zapisz mapę pod nową nazwą i wyjdź z gry.
Z poziomu CMP: Otwórz ...->Edytuj konfiguracyjny plik tekstowy->kuid-map-> wpisujesz kid mapy do której ma być dodana sesja-> zatwierdzasz i gotowe.
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2022, 11:00
Może dla wyjaśnienia dodam, że w przyszłości wybieraj edycję mapy a nie sesji. Sesje to dopiero na koniec można poustawiać, bo tam tylko niektóre dodatki winny się znajdować, min tabor czy sygnalizacja. I jak zmieniasz coś co było w warstwie sesji to będzie zapisywać tylko sesję. a jak coś dodałeś w warstwie mapy to zapisze mapę ale i będzie możliwość niezapisywania sesji. No bo i po co. W Trainzie jest taki zwyczaj, że jak edytujesz mapę to on chce zapisywać też i sesję - jako default. Oczywiście można to kasować bo się tych zbędnych sesji stworzy za każdym razem jak uruchamiasz geodetę.
I jeszcze jedna istotna sprawa. Jak już łączysz mapę z sesją z poziomu geodety to tylko dodawaj warstwę sesji do warstwy mapy a nigdy odwrotnie! W przeciwnym wypadku możesz stracić mapę.
Najprościej otwierać sobie normalnie mapę przez edycję sesji i od razu zakłódkować session layer w warstwach i problem raz na zawsze rozwiązany. Geodeta sam będzie przypominał, że działasz nie na tej warstwie co trzeba
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2022, 19:41
No tak jest najprościej, ale z własnego doświadczenia wiem, że po załadowaniu edycji sesji (a to trochę trwa) zapominam o tej blokadzie i w najlepsze pracuję na sesji :D Dopiero za jakiś czas sobie to uzmysławiam no i znowu łączę sesje z mapą :D
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 02-02-2022, 19:43
Na naszej mapie Radek zrobił tak jak pisze Korzen. I w 98% przypadkach jest to samo, zaczynam dłubanie mapy i mi rzuca komunikatem że nie na tej warstwie. I wtedy w 100% jest soczyste słownictwo i przełączenie się na odpowiednią warstwę. Generalnie ratuje to temat, lepiej zapobiegać niż później mieć dziurę w mapie bo pół wioski na innej warstwie i albo nie połączone albo warstwa poszła w alleluja.