Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 11-01-2022, 18:38 Zablokowany widok kamery
Witam!
Taka dziwna sprawa mi się trafiła podczas testowania nowo zainstalowanej trasy. Otóż w trybie maszynisty nie działają częściowo klawisze od widoku z kamery. Tzn. widok ze środka lokomotywy (1) jest OK, widok swobodny (4) jest OK, natomiast widoki 2 i 3 nie działają. Tzn. kamera jakby usadowiła się na dachu lokomotywy i nie ma opcji jak ją stamtąd zdjąć 🙂 Nie działa też oddalanie myszką, można tylko obracać widok w poziomie. Na innych mapach jest normalnie wszystko więc coś , gdzieś pewnie przestawiono 😕 Oczywiście TRS19 :)
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 15-01-2022, 11:02
Ha, skoro nikt nie znalazł odpowiedzi to musiałem sam poszukać I jak to mówią, szukajcie a znajdziecie. Przyczyna była banalna bo podczas wymiany składników nie dojrzałem, że tor którego miałem zamiar użyć to był tor tunelowy Widać one mają takie własności, że gdy pociąg wjeżdża na nie, to kamera przemieszcza się na dach lokomotywy Moje niedopatrzenie, że nie zauważyłem w opisie toru że to do tunelu no i efektem było to co opisałem
Przyznam, że nie łatwo było to wyłapać i dopiero gdy stworzyłem testową mapę a próżniej dołączyłem tę wadliwą, to wyszła przyczyna. Po testowej mapie pociąg jechał normalnie, kamera działała ok i dopiero jak wjechał na tę wadliwą nagle kamera przeskoczyła na dach No i wszystko było jasne