Wysłany: 30-11-2021, 20:27 Problem z działaniem pobranych trasw Trainz 2010
Witam. Mam problem z każdą pobraną trasą, większość tekstur na mapach są czarne. Przykład na screenie ponizej. Na trasach wbudowanych w program nie ma żadnego problemu. Pozdrawiam.
_________________ Newag the best
Ostatnio zmieniony przez boruc4545 30-11-2021, 20:28, w całości zmieniany 2 razy
Rozwiązań podawanych na forum próbowałem. I ani wyłączenie kompresji tekstur, ani otwarcie do edycji i zapisanie ponownie nie pomaga, a nawet reinstall nie przynosi żadnego rezultatu.
Mam problem nie tylko z mapami, większość pojazdów pokazuje się na stacji w menu głównym, natomiast w grze w geodecie już nie... Zastanawiam się, czy winowajcą nie jest gra pobrana z jakiejś strony z torrentów. Grę kupiłem na cdp.pl za zawrotne 9,99 jednak ta strona już nie działa, nie odpisuje takze na e-maile. Ze strony Planet Auran nie da się pobrać gry więc pozostają torrenty. Chyba, że Wy, drodzy użytkownicy Trainza macie pomysł skąd zdobyć wcześniej zakupioną wersję Trainz 2010 49933. Kiedyś, na starym komputerze miałem rozbudowaną kolekcję dodatków, która zajmowała na dysku ok. 250 GB. Jednak po zakupie nowego komputera ciągle jest coś nie tak z tym Trainzem... Już powoli zaczynam rezygnować z niego, bo nawet podstawka gry jest niedostępna w legalny sposób. Proszę o jakieś porady bardziej doświadczonych Trainzowiczów cóż mogę uczynić, by móc się cieszyć tym pięknym, strzelającym fochy produktem. Pozdrawiam.
Udało mi się to w miarę ogarnąć, natomiast mam kolejny problem. Na wielu mapach pod wiatami mam po prostu czarne tło... Przepraszam Was, że tak zasypuje pytaniami, jednak staram się od nowa ogarnąć całego Trainza. Problem widoczny na screenie.
EDIT: Problem jednak jest nie tylko z wiatami, ale po prostu cieniami. Np. pod wiaduktem bądź przepustem jest też czarna plama.
_________________ Newag the best
Ostatnio zmieniony przez boruc4545 01-12-2021, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-12-2021, 11:56
A próbowałeś w sekcji środowiska regulować kolory? Zawsze trzeba na nowo wczytanej mapie zrobić reset kolorów a potem ew. doregulowywać wg własnych upodobań
Poradziłem sobie włączając kompatybilność starszych dodatków. Co do TRS 2019 - mam, ale nie potrafię poradzić sobie z dodatkami do niego, tzn. chodzi mi do niego aby D29:10+TWK, Ziemia Świętokrzyska, Impulsy, Elfy oraz ET21ADHD. Reszta nie bardzo chce chodzić. Dlatego zostanę przy TS2010 grając od czasu do czasu w TRS2019.