A dziś do dyspozycji parę drobiazgów: Tablice rozkładowe elektroniczne Download
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biletomat KM Download
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Znak "Dotknięcie grozi śmiercią" Download
Znak "Teren PKP" Download
Hej, a czym one sie różnią? Oba dodatki mają tę samą ilość poly i taki sam tex (2MB)
Tekstury mają niepotrzebnie kanał alfa, który zwiększa tex o 1/4 (zamiast 1.5MB ma 2MB)
Przy okazji. Niedawno też zacząłem wstawiać duże tekstury w moje dodatki. Ale wybieram do tego te, które są blisko torów - paczkomat jest ok, ale na pewno nie stoi przy torach, dlatego śmiało można zmniejszyc tex z 1024x512 na 512x256, w zasadzie bez straty jakości ten z prawej ma zamiast 1.MB 384kB No ale to Twój dodatek
I jeszcze jedno. Jak juz chcesz porządnie, to rób miniaturki do dodatków. wiem, jestem wymagający, ale od siebie też jestem wymagający w tej materii.
Hej, a czym one sie różnią? Oba dodatki mają tę samą ilość poly i taki sam tex (2MB)
Tekstury mają niepotrzebnie kanał alfa, który zwiększa tex o 1/4 (zamiast 1.5MB ma 2MB)
Przy okazji. Niedawno też zacząłem wstawiać duże tekstury w moje dodatki. Ale wybieram do tego te, które są blisko torów - paczkomat jest ok, ale na pewno nie stoi przy torach, dlatego śmiało można zmniejszyc tex z 1024x512 na 512x256, w zasadzie bez straty jakości ten z prawej ma zamiast 1.MB 384kB No ale to Twój dodatek
I jeszcze jedno. Jak juz chcesz porządnie, to rób miniaturki do dodatków. wiem, jestem wymagający, ale od siebie też jestem wymagający w tej materii.
Jeden jest 1024x512, a drugi 512x256.
Chyba ze gimp znow zrobił mi psikusa i nie przeskalował tekstury.
Gdy dostalem siatkę to tekstura była 2048x1024 lecz @zwinny uprzedził bym ją zmienił gdy z nim rozmawiałem.
Postaram się pamiętać o miniaturkach 😁
Zastanów sie też nad tym, czy rzeczywiście jeden dodatek powinien miec 2 kuidy. Jak sie rozszalejesz z produkcjami, to zobaczysz, że to ma znaczenie, sam przez to przechodziłem - na DLS był domek z jednym kuidem, na mojej stronie z drugim i robił się zamęt, bo po jakims czsie miałem sam problem z ustaleniem, które dodatki są roóżne tym bardziej, że w geodecie nazwa jest częściowo widoczna...
Ja bym rozwiązał to tak:
1) KUID2 z wiekszym numerem na końcu dla dodatku z wiekszą teksturą
2) zastosowanie obsolete-table (czyli dodatek z wiekszą teksturą zastępuje dodatek z mniejszą po graniu tego z większą
Zastanów sie też nad tym, czy rzeczywiście jeden dodatek powinien miec 2 kuidy. Jak sie rozszalejesz z produkcjami, to zobaczysz, że to ma znaczenie, sam przez to przechodziłem - na DLS był domek z jednym kuidem, na mojej stronie z drugim i robił się zamęt, bo po jakims czsie miałem sam problem z ustaleniem, które dodatki są roóżne tym bardziej, że w geodecie nazwa jest częściowo widoczna...
Ja bym rozwiązał to tak:
1) KUID2 z wiekszym numerem na końcu dla dodatku z wiekszą teksturą
2) zastosowanie obsolete-table (czyli dodatek z wiekszą teksturą zastępuje dodatek z mniejszą po graniu tego z większą
Prowadzę notatnik z listą swoich kuidów
Ale będę miał na uwadze wskazówki przy kolejnych produkcjach
Dziś oddaję w Wasze ręce wagony typu Zags oraz Zagns.
Serdeczne podziękowania dla Rysztura, dzięki któremu ostatecznie udało się je wrzucić do Trainza, lecz to nie koniec niespodzianek które od nas ujrzycie
Są to zupełnie nowe siatki tej serii wagonów oraz nie należą do najlżejszych.
Prosiłbym o wiadomość prywatną gdyby ukazały się z nimi jakiekolwiek błędy, byśmy mogli się tym szybko zająć
Jeśli ktoś znajdzie się chętny na modyfikację modelu do innej serii, bądź wykonanie reskinu to prosiłbym o wiadomość prywatną.
Ja mam kilka pytań retorycznych bo modele są już wydane;
- po co robić ciężkie wagony, skoro teksturowo są bardzo słabe biorąc pod uwagę wypracowany przez innych standard? Śrubka na włazie rewizyjnym nie pomoże w odbiorze całości pojazdu, gdy widać, że tekstura na tablicy czy logo się po prostu w sposób elementarny rozjeżdża, nie wspominając już o jednym odcieniu czerni okolicy pomostu czy ramy
- prezentowane wagony rodziny 454R nie posiadają cech wagonów 454R, m.in. długości, cech przeniesionych z ostoi wagonów 406R we wcześniejszych wersjach, ich wymiarów oraz detali?
- nieporozumieniem jest dla mnie osprzęt służący rozładunkowi - jest sporo niedoszacowany, nieporównywalnie mniejszy z oryginałem.
Duża szkoda. Jak obserwując model SM31 można było stwierdzić, że wygląda fajnie, tak tutaj jest klapa.
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 12-08-2021, 09:23
W TANE nie działają:
Cytat:
! <kuid:553758:110002> VE109: Siatki niskiej szczegółowości mają ponad 500 wielokątów. Może to mieć negatywny wpływ na wydajność: 0: 16972, 1: 9353, 2: 8310, 3: 3274, 4: 2138
! <kuid:553758:110002> VE111: Siatki w poziomie LOD 2 muszą mieć co najmniej 20% mniej wielokątów niż kolejny wyższy poziom LOD: 0: 16972, 1: 9353, 2: 8310, 3: 3274, 4: 2138
! <kuid:553758:110002> VE94: Ten dodatek wymaga siatki cienia, ale mesh table nie zawiera takiej siatki.
Czyli trawnik wymagania do stopni LOD odziedziczył po TANE. Zrób w configu odwołanie do siatki LOD0.im, zamiast *.lm, doraźnie pomoże. Trzeba wstawić siatki LOD z trawnika w formacie *.im zamiast *.trainzmesh, a to wymaga trochę zabawy.
Przedstawiamy Wam SM31-078 w wersji BETA Może ona zawierać błędy, które byśmy prosili o zgłaszanie na pv.
SM zawiera tymczasowo dźwięki z SU46, lecz zostanie to zmienione w kolejnych fazach modelu, nie posiada on jeszcze widoku kabinowego.
Światła również zostaną zmienione na te z lokomotyw ADHD przy najbliższej okazji wraz z anteną radia
Co tu więcej by napisać.... Grajcie, oceniajcie i piszcie swoje uwagi