Wysłany: 12-12-2020, 01:15 Czarne linie podczas "malowania" mapy
Witam! :)
Już kiedyś miałem o tym pisać ale dopiero teraz się za to zabrałem :)
W trainzie mam ustawione shadery na najwyższej jakości przez co niektóre dodatki od Samplaire i te PBR działają w 3D. Chodzi mi o "farby", którymi maluje się mapę. Warstwa zwykła, bez opcji 3D ewidentnie lekko unosi się nad warstwą od PBR czy też SAM. Na dodatek tworzą się linie (na zdjeciu widać). Próbowałem się bawić wysokością, dopasowaniem ale naprawde mija się to z cudem. Tutaj linie znikną to pojawią się gdzieś indziej. Ewidentnie wpływa tutaj na to wysokość no i też miejsce gdzie się maluje. Czasami nawet nachodzi to na obiekty, spline co już wygląda koszmarnie. Ma ktoś może ten sam problem i udało się go naprawić?
Ostatnio zmieniony przez Kacper 12-12-2020, 01:17, w całości zmieniany 2 razy
Niestety nie ma na to rady - nie można mieszać ze sobą tekstur podłoża PBR i zwykłych, bo wychodzi właśnie taki błąd. Wynika to, o ile dobrze rozumiem, z tego, że tekstura "zwykła" nie ma w sobie zapisanych informacji o wysokości/wypukłościach, a PBR ma, i przy próbie nałożenia jednej na drugą silnik gry głupieje i miesza mu się kolejność.