A jak się sprawdza procesor AMD w 2010? Ogólnie głównie siedzę przy 2010. Posiadam też TANE, ale rzadko odpalam (głównie ze względu na słaby sprzęt) a 19 na ten temat moment nie mam w planach do kupienia
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-09-2020, 17:56
Da radę ale procesor to tylko jeden z elementów. Żeby szło jak trzeba, to: odpowiednia przepustowość magistrali, taktowanie i ilość RAM no i karta graficzna. Ferrari na polnej drodze pojedzie tylko jazda będzie jakaś mizerna.
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-09-2020, 10:26
Monitor proponuję 29" najlepiej LG o rozdzielczości 2560x 1080 i odświeżaniu do 75 Hz. Mam taki już ze 3 lata i świetnie się spisuje, mało prądu zużywa a przede wszystkim duuuużo widać :)
Wstępnie dobrałem podzespoły, nie chcę kompa za 6000 zł bo i tak gamer ze mnie żaden. Jedynie mam nadzieję, że będzie skok wydajności. Mam obawy bo po wymianie karty na nowszą spadły klatki tylko w Trainize, a reszta gier duuużo lepiej Monitor także będzie nowy, ale full HD mi w zupełności wystarczy
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 11-11-2020, 10:16
Witam!
Jako, że jest już taki temat to pozwolę się dołączyć ze swoimi nowymi doświadczeniami. Do niedawna bowiem korzystałem z komputera stacjonarnego , takiego nie za słabego ani niezbyt mocnego. Procesor I5 4690K ale niepodkręconego oraz graficznej karty GTX960 (Asus Strix OC). Jakoś to działało w miarę na wysokich ustawieniach ale nie na ultra. Co prawda procesor pracował na ok 60% swoich możliwości ale grafika już dyszała na 100%. Pamięć grafiki 2 GB też oscylowała przy 100%.
Jednakże ostatnio jak zacząłem więcej dzialać na TRS19 i zachęcony ponoć znacznie lepszymi efektami postanowiłem zmodernizować nieco kompa wymieniając grafikę. Mój wybór padł na GTX1650S Asusa Strix podobno fabrycznie też podkręconą. Przyszła błyskawicznie więc z montażem kłopotu też nie było i zacząłem sprawdzać co i jak, na ile nastąpiła poprawa. Teoretycznie ta nowa karta powinna być ok 2 razy szybsza niż stara ale jak się okazuje teoria teorią a do rzeczywistości ma się momentami tak średnio. Na tej samej mapce pojawia się chwilami 75 kl/s ale momentami spada też do nawet 10 kl/s. Może wstawiłem na mapkę jakiś mocno obciążający element ale nie sprawdzałem jeszcze co konkretnie. Zacząłem sprawdzać za to gdzie się pojawia wąskie gardło i co by tu poprawić. No i trafiłem na menedżer wydajności gdzie mi pokazało, że teraz procesor się dusi i jest na 100%. Grafika za to już bardziej na luzie bo ok 80% wydajności i pamięci zajęte 3 GB. Czyli wyszło na to, że teraz mój procesor nie nadąża za grafiką. Na szczęście miałem tego I5 z literką K a więc umożliwiającą przetaktowanie. W płytach głównych Gigabyte jest możliwość podkręcenia procesora w bardzo prosty sposób, za pomocą małego programu dołączanego standardowo do sterowników płyty. Normalnie mój procek ma 3.7GHz więc podkręciłem go na 4.3 GHz i teraz w zasadzie pracuje z podobną wydajnością co grafika. Tzn momentami prawie na 100% ale już nie ma tej dysproporcji z obciążeniem jak poprzednio.
I jeszcze jedna ciekawostka odnośnie wydajności. Ustawiając kamerę równolegle do jadącego pociągu to w jedną stronę mam powiedzmy 40 kl/s a jak obrócę widok o 180 stopni to spada do 20 kl/s. Czasem ta różnica jest nawet większa. Ale może to związane z odległością rysowania, bo miałem wyłączone renderowanie z tyłu kamery