W zależności od okoliczności, niektóre obiekty z szarą alfą (np wiaty albo krzaki albo snopy od latarni) powodują znikanie taboru za nimi, także całkiem możliwe.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Mar 2016 Posty: 103 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 18-03-2020, 18:37
KADZIO91 napisał/a:
No właśnie tu jest problem bo jak tak robię to kopci obrotomierz na maxa ale nie napełnia zbiornika gł itp i po chwili pada aku a znowu jak biorę odpalam z komendy "silnik start" to zapala i zaraz gaśnie.
Może przez to że mam trs 12?
Mam ten sam problem z TS12. Wciskam przycisk "start", załącza się pompka, po chwili słychać załączenie przekaźników i odgłos odpalenia, potem cisza, jakby brak dźwięku i po kilku sekundach rozłączenie styków i tak w kółko aż do rozładowania baterii. Zauważyłem też że we fiatach od momentu wciśnięcia "startu" do momentu kiedy silnik zaczyna kręcić mija około 10 - 15 sekund co nie jest normalne
Oba problemy mają tę samą przyczynę. Dostałem od kol. @Krychu poprawkę przystosowującą skrypt stonek do TS12, ale muszę potestować u siebie, i wtedy wgram aktualizację na serwer. Pewnie w sobotę.
@adamstan jeśli testy wypadły pozytywnie to mogę porobić poprawki na pozostałe spalinki oraz sputnika, wraz z poprawkami na radia do kabin, zakładając że wszędzie są te same rozmowy.
Jeszcze jedna uwaga. Mianowicie mimo tego że stonka dzielnie przetacza wagony to wartość paliwa we właściwościach stoi jak zaklęta
To jest prawidłowe, jeżeli nie załączysz pomocniczej pompki paliwa. Stonka spala paliwo ze zbiornika pomocniczego, którego stan widać na wskaźnikach w kabinie (na ścianie przedniej, po bokach pulpitu). Dopiero po załączeniu pompki paliwowej, paliwo jest przetłaczane z głównego baku do tego zbiornika pomocniczego, i dopiero wtedy stan paliwa we właściwościach zacznie spadać.
How exactly works bocznikowanie on these locos? Is it automatic or absent at all? I find them very "lazy", it is very hard to get over 60 km/h with two passenger coaches on hook. Is this okay according to the real traction characteristics or its just due to beta version of this release and shunts not yet working?
How exactly works bocznikowanie on these locos? Is it automatic or absent at all? I find them very "lazy", it is very hard to get over 60 km/h with two passenger coaches on hook. Is this okay according to the real traction characteristics or its just due to beta version of this release and shunts not yet working?
Thanks
You have to speed up over 33km/h (this point is marked with red triangle on speedometer), then move back throttle wheel to 6th position and push green button marked as "bocznikowanie". You will hear "click" from relays, blue lamp on control board lights up - now move throttle wheel to upper positions. After every "iddle" position you need to repeat above procedure
Thanks
You have to speed up over 33km/h (this point is marked with red triangle on speedometer), then move back throttle wheel to 6th position and push green button marked as "bocznikowanie". You will hear "click" from relays, blue lamp on control board lights up - now move throttle wheel to upper positions. After every "iddle" position you need to repeat above procedure
Thank you very much. I never thought it would work that way.
Well, it works like original loco In fact, these locos are not easy for non-rail drivers and for non-railfans-level-pro [/quote]
I see. I'm pretty familiar with (Trainz) driving SU45/46, resistor-controlled electric locos and other stuff, it's pretty the same with all old locomotives and with some technical knowledge it's even not that hard to understand what to do, but this procedure was kinda new to me.
There are also keyboard shortcuts. If you have throttle wheel on the position above 6, then "s" sets it to 6 instead of 0, and then you can hit "i" instead of "bocznikowanie" button. So, the procedure using keyboard would be, after accelerating to 33km/h, hit "s" then "i".
PL:
Do bocznikowania są też skróty klawiszowe. Nastawnik jest zaprogramowany tak, że jak jesteśmy na pozycji 7+, to "s" zamiast na 0 ustawia na pozycję do bocznikowania. A guzik bocznikowania jest pod "i".
Wysłany: 09-04-2020, 18:53
Wstępnie objeżdżone w TS2009 SP4 44653. Zauważyłem następujące problemy:
-we wszystkich lokomotywach Sx42 nie widać dymu silnika spalinowego
-reflektory lokomotyw dają bardzo słabe światło, nie wiem czy jest to zamierzone
-w lokomotywach SP42 nie działa podgrzewacz
-lokomotyw SP42 nie da się połączyć z wagonami od strony kotła (nie ma możliwości zamknięcia sprzęgu).
Pomniejsze:
-lokomotywy mają bardzo dziwny obszar interakcji. Jeżeli postawimy trzy blisko siebie, to interakcja (zmiana właściwości w geodecie, przypisanie maszynisty czy po prostu "wejście" do środka) z lokomotywą stojącą w środku jest praktycznie niemożliwa.
Wstępnie objeżdżone w TS2009 SP4 44653. Zauważyłem następujące problemy:
-we wszystkich lokomotywach Sx42 nie widać dymu silnika spalinowego
Wygląda na jakiś problem TS2009 albo konfiguracji graficznej.
Cytat:
-reflektory lokomotyw dają bardzo słabe światło, nie wiem czy jest to zamierzone
Tak, jest to zamierzone
Cytat:
-w lokomotywach SP42 nie działa podgrzewacz
Bo takiego podgrzewacza, jak na SM/SU42 na nich nie ma. Jest wymiennik ciepła ogrzewany parą z kotła. Ale kocioł do pracy wymaga napięcia 110V i powietrza w ZG, więc na "zimnej" lokomotywie nie zadziała.
Cytat:
-lokomotyw SP42 nie da się połączyć z wagonami od strony kotła (nie ma możliwości zamknięcia sprzęgu).
Dziwne, nie zaobserwowałem czegoś takiego. U mnie normalnie się łączą.
Cytat:
Pomniejsze:
-lokomotywy mają bardzo dziwny obszar interakcji. Jeżeli postawimy trzy blisko siebie, to interakcja (zmiana właściwości w geodecie, przypisanie maszynisty czy po prostu "wejście" do środka) z lokomotywą stojącą w środku jest praktycznie niemożliwa.
Też to zauważyłem, ale nie mam pojęcia, z czego wynika. Przejrzałem model na wszystkie strony, i nic. Co ciekawe, w TRS19 ten błąd nie występuje.
Wysłany: 09-04-2020, 19:04
Z tymi SP42 dziwna sprawa. Skoro podgrzewacza brak, a kocioł nie działa bez powietrza, to jak uruchamiano je w rzeczywistości? Podparcie PT i męczenie silnika na zimnym?
Niemożność połączenia lokomotywy z wagonami bardzo dziwna, pierwszy raz zaobserwowałem coś takiego w Trainzie
EDIT: Problem łączenia lokomotywy do składu odpada, za trzecim razem się udało, a wina widocznie leżała po mojej stronie. Nadal pozostaje kwestia tego nieszczęsnego dymu (przy maksymalnych ustawieniach graficznych), która niestety drażni.
Ostatnio zmieniony przez artu927 09-04-2020, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 37 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 12-04-2020, 11:43
Co do SP42, to lokomotywy te fabrycznie były wyposażone w SHP i czuwak pasywny. Skrzynka wisząca nad pulpitem zawiera generator SHP połączony z lampkami i przyciskiem kasowania na pulpicie. Czuwak pasywny był sygnalizowany tylko buczkiem po puszczeniu przycisku kasowania na podłodze . U Adama jest kabina z jedną skrzynką więc powinniśmy mieć SHP a nie czuwak aktywny.
Nie wiem czy w SP42 nie montowano później czuwaka aktywnego (druga skrzynka jak w SU42) ale nie mam pewności. Na pewno SP42 jeżdżace u prywatnych przewoźników (np. Orion) zostały tak przerobione.
Ostatnio zmieniony przez lukasz92 12-04-2020, 11:44, w całości zmieniany 1 raz