Wysłany: 29-01-2020, 16:49 EN57 ADHD, problem skład się nie zatrzymuje przy znaczniku.
EN57 na stacji hamuje, ale nie zatrzymuje się do zera km\h, kontynuuje jazdę po przejechaniu znacznika około 7km\h bez możliwości zatrzymania.
http://adamstan-trainz.pl...stamp&sort=DESC
ADHD nie było tworzone do jazdy AI (czyli przez komendy) a do prowadzenia z kabiny przez gracza. Tryb AI jest bo jest, ale bez gwarancji, że zawsze i wszędzie działa prawidłowo.
Nie no, kibel jako AI u mnie działa. Ale ze znacznikami miałem trochę problemów - musiałem je trochę poprzesuwać do tyłu, bo kibel z jakiegoś powodu chce się ustawić tak, żeby znacznik był na środku wagonu, albo i nawet na środku silnikowego (?). W każdym razie, jak znacznik jest tuż pod semaforem, to rzeczywiście mogą być problemy.
Dlatego w sesjach dla kibli wstawiałem sobie osobne znaczniki bliżej środka peronu. Wtedy działało.
1. Jeżeli w pasku komend wybierzemy jedź do znacznika - to skład dojedzie, częściowo wyhamuje i nagle jakby script wywaliło czy coś, jedzie dalej sobie bezwiednie przy około 5km/h i nic nie działa.
2. Jeżeli w pasku komend wybierzemy jedź do znacznika a następny wybierzemy czekaj (musi być przynajmniej 5sekund) - to skład wyhamowuje do zera, potem każde następne komendy działają bez problemu.
Także script jest do roboty !
Pragnę zaznaczyć, że to najładniejsze składy EN57 jakie widziałem, dlatego warto poświęcić im jeszcze trochę czasu i podłubać w scripcie, co prawda ja pisze programy ale na scriptach się nie znam
Skrypt samego wozu nie powinien mieć tu nic do rzeczy... Chociaż nie, już wiem chyba o co chodzi. Tylko że nie wiem, czy to się da naprawić grzebiąc w wozie, to raczej "quirk" systemu komend.
W momencie, kiedy kibel dojedzie do znacznika, komenda uznaje się za "wykonaną", spada z kolejki, i AI oddaje kontrolę nad pojazdem. Niestety, to może oznaczać wyluzowanie hamulców - a ponieważ skład nie zdążył wyhamować do końca, to zaczyna się toczyć.
@Radek - masz pomysł jak to przeskoczyć?
Tzn jak dla mnie, dołożenie "buforowej" komendy do kolejki jest w sumie wystarczające - i tak jak kibel dojeżdża do przystanku, to musi otworzyć drzwi, poczekać i zamknąć drzwi, więc to chyba nie aż taki wielki problem? Pewnie dlatego nawet mi się to specjalnie nie rzuciło w oczy.
Być może pomogła by modyfikacja enginespecu kibli, żeby zwiększyć skuteczność hamowania w trybie DCC.
To też - generalnie chodzi o to, żeby AI cały czas "trzymało stery", czego wbudowana komenda nie zapewnia. Ja w sumie ostatnio zwykle używam autodrive.
nie może być tak, że skład dojeżdża, kończy akcję i się wyłącza, po czym dalej swobodnie się toczy. Jest to błąd krytyczny który byłbym szczęśliwy i inni również, gdyby został poprawiony po prostu byłoby super extra pozdrowienia
Zostały podane rozwiązania pozwalające obejść ten "błąd". Jest ich na tyle dużo, i są na tyle mało uciążliwe, że szkoda mi czasu na babranie się z tym. Zwłaszcza że bynajmniej nie jestem profesjonalnym deweloperem, a to nie jest komercyjny projekt.