Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 24-11-2019, 11:41 Trakcja elektryczna
Witam
Jak w temacie, dziś mam takie małe zapytanie odnośnie trakcji elektrycznej. Co prawda od zawsze jakoś sobie z tym radziłem z większym lub mniejszym nakładem czasu, ale czy jest jakiś szablon, który pozwala na dokładne ustawienie wysokości nad torami biegnącymi po nasypach czy innych konstrukcjach. Ogólnie tam, gdzie tory są na pewnej wysokości od terenu a w dodatku mają zmienne nachylenie. Tak na piechotę to strasznie żmudna robota. W TANE to miałem dyżurny elektrowóz, który mi podnosił pantografy w trybie geodety i słup po słupie można było ustawić prawidłowo. W tym TRS19 póki co podnoszenie pantografu nie działa i jest pewien kłopot.
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 24-11-2019, 22:18
Słupy to ja wiem że mają dobrą wysokość, ale sieć już trzeba samemu podciągać i tu jest największy kłopot Żeby to miało wszystko ręce i nogi to schodzi czasu na każdym słupie....
Ja mam na to inny plan - jak narazie udaje się to w 100%. Buduję całą linię kolejową z nasypami, mostami i siecią trakcyjną na poziomie gruntu. Potem blokuje węzły krzywej i zaczyna rzeźbić teren. Nasypy, tory i sieć zostają na miejscu.
Działa to też jak mamy nachylenie szlaku - wtedy tylko podnoszę wszystko o pełne wartości (np. 1m, 0,5m), z tym, że ja korzystam z sieci spline a miejsca gdzie jest słup trakcside i sieć spline zdarzają się naprawdę rzadko.