Cały tabor jaki dodałem do Trainza w geodecie wyświetla się na czerwono, do SU i EN57 adamstama nie ma zależności, a do wagonów pasażerskich zależności pobrałem i mimo wszystko taki problem występuje.
Świetnie, czyli Trainza mogę już sobie odpuścić (A przynajmniej dodatki)
Nie mam żadnego CMP na komputerze, jedyne co to CM, a tutaj jestem odsyłany jedynie w poradniki które nic nie dają... (Na yt nic nie ma, a google nie mówi mi zbyt wiele poza tym że to Content Manager Plus) 2 dni szukałem i nie ma, ale może jestem ślepy i ktoś stąd mnie oświeci poradnikiem z yt, da link do strony lub sam wyjaśni co to i jak to odpalić (Ew skąd pobrać)
Witam, mam taki problem.
Niezależnie czy to dodatki błędne, czy te z ostrzeżeniami, wyskakuje mi jedno ostrzeżenie a mianowicie "Ten składnik wymaga siatki cienia, której nie znaleziono w tabeli siatek"
Co w takim razie zrobić? Jak dodać wymaganą siatkę do tabeli ew. zamienić na już istniejącą?
(Jestem początkujący w CM i CCP/CMP)
Ostatnio zmieniony przez 03-01-2019, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 03-01-2019, 18:37
Nie jest to błąd krytyczny więc nie ma się czym przejmować (żółty wykrzyknik ).
Krzysiek009 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2019, 18:43
Nie jest żółty ale czerwony, i raczej to przez to te wszystkie dodatki mam na czerwono.
http://prntscr.com/m2nvo2
I np 241304
Pokaż błędy & ostrzeżenia
http://prntscr.com/m2nw8i
Screeny tak dla pewności że nie myślimy o czymś innym.
Tak jak pisał Ryszard, można to olać i będzie OK.
Dokładnie: gra ma pewne wymagania i jednym z nich jest siatka cienia. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona odpowiedzialna za generowanie cienia w grze rzucanego przez dodatek.
Aby naprawić ten błąd/ostrzeżenie masz dwie możliwości:
1/ prosta: wyrzucić z configu w sekcji mesh wszytko od shadow (włącznie) do ostatniej klamry tego wpisu
2/ trudną: za pomocą PEVSoft QuickShadows wygenerować wspomnianą siatkę i umieścić ja w folderze dodatku zgodnie z zapisami w configu (ścieżką dostępu).
Krzysiek009 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2019, 18:53
rysztur napisał/a:
można to olać i będzie OK.
Jak będzie OK skoro to jedyne co mi się wyświetla po kliknięciu w błedy & ostrzeżenia a tabor mam na czerwono?
Spróbuję ten sposób i potem pokombinuję coś jeżeli nadal dodatki będą na czerwono trzeba będzie znów szukać pomocy u Was, dzięki za pomoc :)
Wysłany: 03-01-2019, 19:14
Sam pokazałeś, że jest na żółto, znaczy tak jak pisałem. Trzeba ten z czerwonym puzlem otworzyć przez kliknięcie na-> pokaż zależności i dalej -> pokaż na liście głównej. Tam dopiero będziesz miał co jest z wykrzyknikiem czerwonym i to trzeba poprawić, a nie czepiać się siatki cienia. Siatka cienia zawsze daje tylko ostrzeżenie.
Jak co, to lokomotywy i wagony mogą mieć trzy poziomy zależności.
To żeby usystematyzować, znaczenie ikonek:
- czerwony wykrzyknik na białym tle - błąd w dodatku, obok którego ta ikona występuje;
- czarny wykrzyknik w czerwonym puzzlu - błąd w którejś zależności dodatku, sam dodatek najczęściej bezbłędny;
- czarny pytajnik w pomarańczowym puzzlu - brak którejś zależności wymaganej do działania dodatku;
- pomarańczowy wykrzyknik na białym tle - ostrzeżenie (nie wpływające na działanie dodatku, olać);
- Litery DS - dodatek nie jest zainstalowany, ale do ściągnięcia z DLS (z serwera wydawcy gry) - istotne przy szukaniu braków;
- Ikonka laptopa - dodatek cały, zdrowy, zainstalowany, czyli wszystko OK;
- ikonka "zzz" - dodatek "przestarzały", oznacza ona, że w grze jest zainstalowana nowsza wersja tego dodatku (bywa, że pod inną nazwą!).
Tyle. Reszta jest nieistotna z punktu zarządzania i naprawiania dodatków.
Polecam także zapoznanie się z instrukcją do wersji 2006. Serio. Obsługa CM/CMP (to ten sam manager dodatków) jest identyczna, obsługa samej gry - również, w trainzach od 2009 w górę doszły głównie warstwy, więc bezproblemowo można używać instrukcji od 2006 nawet grając w TS12. Wspomniana instrukcja wisi na przykład u mnie na stromie w downloadzie.
Tyle ode mnie prywatnie.
A teraz jako administrator:
Dlaczego kolega otwiera kolejny temat, skoro identyczny temat kolegi został zamknięty? Zamknięty został z powodu elementarnych braków wiedzy w zakresie obsługi gry, więc po uzupełnieniu tychże należało się zgłosić do moderatora z prośbą o otwarcie.
Tematy łączę w jeden i udzielam upomnienia. Przypominam o zapoznaniu się z regulaminem, który kolega zobowiązał się przestrzegać rejestrując się u nas.
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2019, 19:35, w całości zmieniany 2 razy
Krzysiek009 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2019, 20:00
RBach napisał/a:
Polecam także zapoznanie się z instrukcją do wersji 2006. Serio. Obsługa CM/CMP (to ten sam manager dodatków) jest identyczna, obsługa samej gry - również, w trainzach od 2009 w górę doszły głównie warstwy, więc bezproblemowo można używać instrukcji od 2006 nawet grając w TS12. Wspomniana instrukcja wisi na przykład u mnie na stromie w downloadzie.
</font>
Ok, dzięki, a ja ciągle szukałem wersji dla 2009 :P
http://prntscr.com/m2ouff
Pliki uszkodzone, niektóre zależności mają żółty puzel na białym tle.
Jak te pliki naprawić?
O, patrz, zapomniałem o jednej ikonce. Skrzyżowany klucz i młotek oznacza "otwarty do edycji", czyli jest zainstalowany, ale jakby nie do końca. Żeby go "zainstalować do końca" powinieneś zaznaczyć te z młotkami i użyć z menu prawokliku polecenia Zatwierdź. Ewentualnie skrót klawiszowy ctrl-m. Jak pozatwierdzasz, to zobacz, czy błędy nie poznikały. Wtedy będziemy myśleć dalej.
Dzięki wielkie, naprawiło mi to prawie wszystkie błędy :)
Jedyne co nadal jest uszkodzone to ADHD Script Libary bez którego niezbyt to będzie działać
http://prntscr.com/m2p6ra
(Ten niżej z błędem zależności tyczy się tego ADHD Scriptu)
Jakieś pomysły?
Wysłany: 03-01-2019, 20:30
A co pisze?
Krzysiek009 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2019, 20:39
Stało się coś dziwnego, nagle zmieniło się z uszkodzonego pliku na żółty puzel na białym tle...
(Nie po ponownym odpaleniu CM, a podczas sprawdzania wersji składników, za 2gim odpaleniem sprawdzania nagle błąd zniknął)
Odpalę trainza i ostatecznie dam znać czy błąd zniknął w 100% :)
Krzysiek009 [Usunięty]
Wysłany: 03-01-2019, 21:41
Błąd zniknął, całe szczęście, lecz tylko w SU46.
EN57 nawet już nie widać na liście wyboru składu, a wagony które pobrałem mimo iż pobrałem do nich zależności CM pokazuje że zależności nie mam i w grze pokazują się na czerwono a niektórych w ogóle nie ma...
Ostatnio zmieniony przez 03-01-2019, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli pokazuje, że nie masz zależności, to znaczy, że nie masz zależności. CMP nie „kłamie”. Co z tego, że pobrałeś. Może nie wszystkie? Nikt nie gwarantuje, że w paczce będzie 100% wszystkiego... A skoro nie ma ich na liście w grze, to znaczy, że są niekompletne albo błędne. Wystarczy sprawdzić listę zależności z prawokliku i wszystko staje się jasne. Wybacz, ale nie jesteśmy wróżbitami, żeby telepatycznie sprawdzać twoje dodatki na twoim kompie :) trochę samodzielności, naprawdę nie musisz nas tu informować, że cmp ci wywala braki ale ty uważasz że braków nie ma i ratónkópomuszcie bo jak nie to nie będe gradź w ciapongi foch. 😁
Co do magicznej autonaprawy: ta gra tak ma, że czasem lubi sibie oznaczyć coś jako „błędne”, chociaż w rzeczywistości tak nie jest. Najczęściej robi się tak przy instalacji dodatków albo naprawie bazy. Wystarczy zaznaczenie takiego delikwenta i polecenie „pokaż błędy” z prawokliku. Sprawdzi, błędów nie znajdzie i następuje cudowne uzdrowienie.
Jeśli chodzi o pokazywanie braku zależności to ja w ts2009 mam tak samo. Ale rozwiązaniem jest otwarcie do edycji i na nowo wprowadzenie. Miałem nawet o tym temat robić ale jakoś zapomniałem. Dawno ts nie odpaliłem.