Wysłany: 21-11-2018, 17:16 Pomoc ze skryptem
Witam,
Jestem Maciej i razem z moimi 2 kolegami zaczęliśmy od niedawna tworzyć dodatki do Trainz 12. Zaczynaliśmy od małych dodatków scenery lecz po czasie pomyśleliśmy że stworzymy coś bardziej rozbudowanego. Zauważyliśmy, że paczka SSP stworzona przez UAZa i Traxxa95 nie posiada kilku sygnalizatorów, dzwonów itd. więc pomyśleliśmy, że sami je stworzymy. Na początku szło znakomicie. Tworzyliśmy modele, teksturowaliśmy itd. aż przyszedł czas na skrypt. I tu się zaczął problem ponieważ nie mamy pojęcia jak działa system "łączności" kontrolera a wyposażenia przejazdu przez co uniemożliwia nam to dalsze rozwijanie projektu . Skrypt mamy napisany w ten sposób, że wystarczy nam kawałek kodu, który odpowiada za łączność kontrolera z wyposażeniem przejazdu.
Nie prosimy o gotowy skrypt tylko o podpowiedzi, dzięki którym poznamy funkcjonalność tego systemu i napiszemy odpowiedni skrypt aby wszystko zaczęło działać.
Nie prosimy o gotowy skrypt tylko o podpowiedzi, dzięki którym poznamy funkcjonalność tego systemu i napiszemy odpowiedni skrypt aby wszystko zaczęło działać.
Elementy przejazdowe muszą reagować na dwa message:
1. "gate_high", "nazwa-sterownika" na podniesienie rogatek;
2. "gate_low", "nazwa-sterownika" na opuszczenie.
Tak. Chciałeś znać zasadę komunikacji - oto ona. A samo oskryptowanie dodatków, funkcjonalności, menu itd - to już po stronie programisty - skrypciarza. Jak zrobisz, tak będzie
Napisałeś, że skrypt już sobie napiszesz sam
Do napisania obsługi pierdół przejazdowych potrzebujesz tylko odebrać messages według powyższego. Poczytaj o AddHandler() i obsłudze przychodzących messages.
Wysłany: 22-11-2018, 21:45
Widocznie się przeliczyłem co do napisania tego skryptu Nie mam pojęcia jak to napisać. Trudzę się już 3 godziny. Spróbuje jutro pokombinować ale myślę że nie przyniesie to efektów
Trzy godziny? Wow. Sygnalizację v5 pisałem trzy miesiące. Z poprawkami dobre pół roku... Skryptu nie da się napisać w godzinkę, chyba że adaptujesz gotowca, ewentualnie piszesz trzy linijki kodu do obsługi tablicy hektometrowej 😁😁😁
Kontrolera nie wykrywasz. Odbierasz tylko message. Po msg.major rozpoznajesz, czy jest to otwieranie czy zamykanie (gate_low albo gate_high), po msg.minor - który kontroler to nadał. Jako msg.minor idzie nazwa kontrolera. W najprostszym przypadku trzeba tylko napisać obsługę tych dwóch messages. Reszta to kosmetyka - menu, dodatkowe opcje itd. Sama komunikacja jest banalna, jak opisywałem wyżej.
Wysłany: 25-11-2018, 08:46
Udało mi się napisać ten skrypt i działa jak należy Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić pole do wpisania numeru w HTMLWindow?
Będe wdzięczny za odpowiedź