Witam. Zaprezentuję linię Morzeszczyn - Gniew [LK244] budowaną w TS2010. Na potrzeby mapki wykonałem sporo dodatków, min liście spline i wszystkie budynki kolejowe. Mapa jest w całości pomalowana moimi teksturami (30 kilka) co daje ciekawy wizualny efekt jesieni :D
Linia ma 11 kilometrów długości i zaczyna się w Morzeszczynie (linia 131, Tczew - Bydgoszcz). Stacji Morzeszczyn nie zaprezentuję, bo jej jeszcze nie ma.
Linia biegnie w połowie lasem wzdłuż rzeki Janka, w 4 kilometrze jest most nad tą rzeką.
Po chwili wychodzimy z lasu i znajdujemy się w Brodach Pomorskich. Chwila jazdy długą prostą i mamy most nad Wierzycą, po czym zatrzymujemy się w Brodzkich Młynach. Potem kawałek szlaku, mijamy przejazd i jesteśmy w Gniewie.
Co ciekawe linii do dzisiaj nie rozebrano, ostatni pociąg to (pewności nie mam) SN61 -133 w 1994 roku, jako specjalny. Ruch pasażerski umarł tutaj w 1989 roku, a towarowy w 1992. W 1999 linię zamknięto i tak już zostało. 70% szyn jest odkręconych, leżących luzem, reszta zarośnięta w takim stopniu, że trzeba szlak obchodzić polami dookoła, gdyż krzaki są ogromne. Niby mają zlikwidować, ale na razie się nie zabierają za to :D
Stacja w Gniewie - końcowa stacja kolei normalnotorowej. Jeszcze nie zrobiłem budynku dworca, gdyż wymaga on sporo pracy, i to będzie zrobione na sam koniec :D Oryginalny układ torowy no i oryginalny ten śmieszny "bunkier" do węgla. W pobliżu powstanie Gniew Wąskotorowy.
Jeździły tutaj głównie wagony motorowe, ale w latach 80 tych zdarzały się Ty2+wagon 120A. Wcześniej SN52, SN61 z doczepami lub bez.
Jeszcze nie wiem jak rozwiązać kwestię wąskotorówki, która dojeżdżała z Kwidzyna i jechała trochę dalej, na północ od Gniewa. Rozebrano ją w 1978 roku. Przez Wisłę przeprawiała się promem. Na kolejce kursowała trakcja parowa i spalinowa (wagony motorowe). Wąskotorówki jest na Gniewskiej (lewobrzeżnej) części około 12 kilometrów. Być może kiedyś zrobię, póki co skupiam się na samym normalnym torze.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 08-12-2018, 17:05
To ja od siebie dodam skan ostatniego rozkładu jazdy jaki obowiązywał na tej linii w rozkładzie 1989/1990. Krótka linia bo ledwo 12 kilometrów (krótsze w naszym województwie jest Somonino - Kartuzy która liczy 8 km, a jeszcze krótsza to Twarda Góra - Nowe która liczyła sobie aż 7 kilometrów i jeden przystanek po drodze) ale trochę tam par dziennie było, zresztą zobaczcie sami :)
Odnośnie mapy - świetnie dobrana roślinność a pakiet tex dodaje tylko klimatu jesieni. Na jednym screenie widziałem zwrotnicę na betonowych podkładach. Nie powinny być przypadkiem drewniane?
Fajny projekt. Dobrze odwzorowałeś jesień- dość ponurą w twoim wykonaniu, podobnie jak u mnie, ale dobrze dobrane dodatki świetnie oddają ten klimat. Tekstury też są bardzo fajnie położone Druga z rzeczy jaka od razu rzuca się w oczy, to pustki. Na prawdę kompletnie nic tam nie ma? Nie znam tych rejonów, ale nie mogę sobie wyobrazić aż takiego odludzia Nie ma nawet linii teletechnicznej? Brakuje też hektometrów. Ciekawi mnie też na jakie lata odwzorowujesz swój projekt.
P.S.
Dobry patent z tymi liśćmi. Chętnie położyłbym na nim łapki dla próby
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-12-2018, 08:46
Ogólnie wygląda to naprawdę fajnie, ma nostalgiczny jesienny klimat, no a te przejazdy przez las torem obsypanym opadłymi kolorowymi liśćmi wyglądają obłędnie...
Podzieliłbyś się tymi opadłymi liściami spline? Myślę że niejedna jesienna mapa by zyskała na tym dodatku Chętnie bym "obadał" ten dodatek u siebie
https://images92.fotosik.pl/87/9828e5ab8ac69a1a.jpg
- nie wiem czy używanie wersji torów Samplaire'a "bez śrub 3D" jest optymalnym pomysłem, linia jest jednotorowa, bez sieci trakcyjnej, stacje/przystanki niewielkie, nie więcej niż 6 torów biegnących równolegle obok siebie (Morzeszczyn: https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/9/9e/Morzeszczyn.png ), więc zysk z takiej "oszczędności na detalach" przy obecnych komputerach jest praktycznie żaden, a zamiast tego tylko "ogałaca" tory i najbliższe otoczenie z detali, przez co robi się trochę "łyso" i nie ma na czym zawiesić oka (bo nie dodatkowych detali typu ma sieć trakcyjna, słupki hektometrowe, linie teletechniczne, itp.), co przy występujących "pustkach" w otoczeniu tylko potęguje ten efekt; poza tym dodatkowe tory lepiej chyba byłoby dać zardzewiałe, bo jak dałeś tor główny zasadniczy jako "rzadko używany", to reszta torów raczej powinna być zardzewiała, bo byłaby zapewne jeszcze rzadziej używana (co najwyżej główną dwutorową linię przechodzącą przez stację w Morzeszczynie można by wtedy dać jako "wyślizganą"); no i te dodatkowe tory można by dać chociaż lekko zarośnięte jakąś niska trawą, a trawiaste połacie dookoła urozmaicić np. jakaś mimozą czy wysoką trawą, żeby był chociaż jakiś lekki zabieg wizualny sugerujący że te dodatkowe tory są jednak mniej "jeżdżone" niż ten główny zasadniczy (bo teraz wygląda to jakby wszystkie tory były "jeżdżone" równie często); sam peron też można dać lekko zarośnięty przy jego końcach, bo na takich niewielkich stacjach/przystankach raczej nie wykorzystuje się całej dostępnej długości peronu; poza tym brakuje tu chyba wskaźnika W4, no i, choć niezbyt wyraźnie to widać, wygląda jakby ten tor dodatkowy tuż przed rozjazdem zmieniał się na "betonowy", co rodzi obawę o to że i w tym miejscu rozjazd może być położony "na betonie"...
Więcej póki co z tych screenów powiedzieć nie zdołam.
Co do wąskotorówki, to taka mała sugestia, nie myślałeś może bardziej np. nad przedłużeniem mapy o fragment linii nr 131, np. do pobliskiego Smętowa (ok. 10 km)? Wprawdzie to o wiele bardziej złożona kwestia (linia zelektryfikowana, więc o wiele bardziej pracochłonna w budowie, a dalej zaczynają się już duże stacje węzłowe typu Laskowice Pomorskie), no ale z drugiej strony wszystkie schematy stacji z linii nr 131 wraz ze zdjęciami są dostępne na Semaforku ( https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Linia_kolejowa_nr_131_Chorz%C3%B3w_Batory_-_Tczew ; chyba tylko Inowrocławia brakuje; no chyba że chcesz odwzorować jakieś historyczne realia, to może być gorzej), więc o dostępność materiałów jest dużo łatwiej niż w przypadku rozebranej ok. 40 lat temu wąskotorówki, no a zawsze to te kilka-kilkanaście kilometrów szlaku więcej niż te 11 km, no i wszystko łączyłoby się w całość, podczas gdy wąskotorówka byłaby zupełnie oderwana od głównej linii. Oczywiście to tylko taka sugestia, zrobisz jak uważasz.
Powodzenia w dalszych pracach
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 09-12-2018, 08:49, w całości zmieniany 3 razy
Co do przedłużenia mapki, to nie będę raczej jej ciągnął do Smętowa. Jest tak, gdyż mam na ukończeniu Kościerzyna - Pszczółki - Skarszewy - Starogard - Skórcz - Szlachta - Lipowa Tucholska, który niedługo się ukaże (za tworzenie Starogard - Lipowa odpowiada inny twórca, ja to tylko spajam i robię poprawki). Niestety, jak kładłem basemapy, to nie obróciłem ich jak należy. Więc cała ta mapa jest położona o 90 stopni w lewo, i nie ma jak jej obrócić. Fajnie by było dobudować Skórcz - Smętowo i podłączyć pod to Morzeszczyn, ale LK244 wykonałem tak jak trzeba (czyli północ jest tam, gdzie powinna być północ, a nie na wschodzie) :D Miałem ten pomysł, by to zrobić, ale na razie się powstrzymam. Chyba że ktoś mnie oświeci i powie jak się w TS10 obraca mapę, bo to bardzo przydatna wskazówka by była :D
Co do liści spline, to jeszcze muszę je ulepszyć, gdyż jak się od góry na nie spojrzy to wygląda marnie :D Rozwiązaniem będzie dodanie jednej tekstury, aby krawędź liści i ziemia się komponowały, wiem już jak to zrobić i jak będzie gotowe to się tym dodatkiem podzielę (jak i całą mapą, ale to ma być na święta dopiero) :D
Co do pustej przestrzeni za stacją, to tam jeszcze nie zrobiłem dodatków i będzie tam dalsza część mapki (Wąskotorowa). Będzie tam kilka fajnych rzeczy, póki co skończyłem ten układ torowy i takie tam różne, otoczenie wejdzie jak zrobię model dworca, i inne :D
Most jest oryginalny i wygląda paintowo, bo jest jeszcze do poprawki. Ciężko oteksturować taki most :D To nie jest takie łatwe jak się wydawało na początku :D
A do reszty wskazówek się zastosuję, by mapka była jak najbardziej bez skazy. Jeszcze nafociłem wczoraj krzaków, zarośli, wody i innych bajerów, i będę przez dwa tygodnie robił różne spline - y. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam :D