Wysłany: 07-06-2017, 18:55 Gra nie wyświetla pociągu
Stworzyłem własną paczkę cdp. z lokomotywą, na którą składa się nadwozie, 3 wózki i silnik. Do działania wymagane są dodatki z działu download PTT:
- enginesound 181 v.01 (kuid 353138:1279)
- hornsound EP08 v.02 (kuid 333385:143)
W grze w lokomotywowni i geodecie widoczne są nazwy i opis dodatku, który wstawiłem, ale trainz nie wyświetla modelu 3d. Gdy chcę zacząć jazdę testową, pokazuje się komunikat, że nie wstawiłem na mapę żadnego pociągu.
wersja trs2004 SP4
Ostatnio zmieniony przez Barti 07-06-2017, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-06-2017, 20:13 Re: Gra nie wyświetla pociągu
Barti napisał/a:
Stworzyłem własną paczkę cdp. z lokomotywą, na którą składa się nadwozie, 3 wózki i silnik. Do działania wymagane są dodatki z działu download PTT:
- enginesound 181 v.01 (kuid 353138:1279)
- hornsound EP08 v.02 (kuid 333385:143)
W grze w lokomotywowni i geodecie widoczne są nazwy i opis dodatku, który wstawiłem, ale trainz nie wyświetla modelu 3d. Gdy chcę zacząć jazdę testową, pokazuje się komunikat, że nie wstawiłem na mapę żadnego pociągu.
wersja trs2004 SP4
To znaczy, że brakuje jeszcze jakiegoś składnika. Na przykład kabiny lub pliku konfiguracyjnego parametrów silnika. Ale równie dobrze może to być dźwięk wózka. Albo któryś dodatek ma zbyt wysoki trainz-build. Niestety 2004 nie ma cywilizowanego managera dodatków, który umiałby pokazać, co Twojemu pojazdowi dolega, pozostaje Ci szukanie i sprawdzanie, czy wszystkie niezbędne składniki pojazdu są zainstalowane.
Radziu, a do 2004 nie bylo przypadkiem programu TOz?
Był. Ale czy on pokazywał, czego brakuje i jakiej te braki są kategorii? To było 13 lat temu BTW - dziwię się ludziom, którzy używają tak starych wersji
W trakcie jazdy kamera śledzi puste tory. Słychać wózki i syrenę.
Chcąc mieć pewność że wszystko będzie działać wstawiłem prostszy model. Nadwozie to 1 Box, a wózek to tylko 2 cylindry. Wszystko pomalowane tą samą prostą teksturą. W configu zmieniłem ustawiłem jako wagon, a nie lokomotywę. I znowu to samo.
Ale wydaje mi się, że problemem nie jest gra, a niewłaściwe teksturowanie. Otworzyłem plik .im modelu w programie FileViewer, lecz nie wyświetla malowania. Box jest cały biały.
Tekstura robiona w Photoshop 8. rozmiar 256x256 24-bit .tga. Przy zapisywaniu odznaczyłem kompresję. W Gmaxie w Material Editor użyłem opcji diffuse, mapowanie UVW map.
Czytałem, że niekiedy pomaga program 2PIM, ale też nic nie zdziałał. Ślęczę nad tym cały czas i kompletnie nie wiem co jest nie tak.
Ale wydaje mi się, że problemem nie jest gra, a niewłaściwe teksturowanie. Otworzyłem plik .im modelu w programie FileViewer, lecz nie wyświetla malowania. Box jest cały biały.
Tekstura robiona w Photoshop 8. rozmiar 256x256 24-bit .tga. Przy zapisywaniu odznaczyłem kompresję. W Gmaxie w Material Editor użyłem opcji diffuse, mapowanie UVW map.
Czytałem, że niekiedy pomaga program 2PIM, ale też nic nie zdziałał. Ślęczę nad tym cały czas i kompletnie nie wiem co jest nie tak.
Weź no podrzuć komplet plików, obadamy, gdzie leży problem. Mówię oczywiście o plikach modelu, z gmaxa, nie o wyeksportowane IM. Chociaż folder z dodatkiem (z configiem, teksturami i IM) też by mógł pomóc, im więcej, tym lepiej.