Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-05-2017, 05:38 Brak ciągłości trasy
Witam!
Ostatnio pojawił mi się problem, z którym nie bardzo mogę sobie poradzić. Otóż wziąłem jedną ze starych map Bruningpass i zacząłem ją przystosowywać do TANE. Wszystko szło dobrze aż do chwili gdy zacząłem testować przejazdy pociągów. Okazało się, że na dwóch odcinkach przy próbie "Jedź do trackmarku.." wyskakuje komunikat "No path to selected destination". Wiadomo o co chodzi, i zacząłem sprawdzać odcinki metr po metrze. Nigdzie nie było żadnych dziur a w ręcznym sterowaniu pociągi jechały normalnie, żadnych znaczników na torach. (Nawiasem mówiąc, nasze rodzime EN57 to i w ręcznym sterowaniu nie ruszały ).
Semafor pokazuje wolną drogę ale w trybie AI pociągi nie jadą. Co ciekawe, to badając moment w którym program widzi dziurę na trasie, doszedłem do wniosku, że dzieje się to na pewnych zwrotnicach. Po minięciu ich dalsza trasa jest już widoczna i pociąg jedzie samodzielnie. No to wykasowałem te zwrotnice i pozostawiłem czysty tor. Komunikat o braku ścieżki jednak znowu się pojawiał, z tym że miejsce nieciągłości trasy przesunęło się bliżej peronu. Na załączonym obrazku - po minięciu zwrotnic oznaczonych 1 i 2 już ciągłość trasy jest W innym miejscu mapy było podobnie i tam dla eksperymentu w ogóle zrobiłem nowe obejście zwrotnic i mimo to ta "dziura" przesuwała się w inne miejsce. Normalnie ręce opadają Gdy brakuje gdzieś na trasie dźwigni zwrotnicy to od razu program wypisuje gdzie to jest i można to szybko wyłapać. Ale czy jest jakaś możliwość podglądnięcia co takiego oznacza ten komunikat o braku ciągłości odcinka?
Wysłany: 01-06-2017, 08:03
Częściowo rozwiązałem problem, ale nie tak jak być powinno. Częściowo winę ponosiły znaczniki kierunku jazdy, jakie powstawiałem w kilku miejscach. Z niewiadomych mi powodów TANE zadecydowało (w trybie AI), że będzie jeździł tym torem, który ja wcześniej zadeklarowałem do jazdy w kierunku przeciwnym. Z jakich pobudek to wynikało - to nie wiem.
Zmieniłem kierunki jazdy na kilku odcinkach i jest OK. Sądzę, że 200 trackside w moim przypadku nie zachodzi, bo nie ma aż tylu elementów. SBL nie próbowałem, bo nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać
Być może wynika to też z tego, że to jest dość stara mapa i tworzona była jeszcze pod TRS2006 czy wcześniejsze. Ja ją prawie całkowicie przerobiłem, ale układ torów pozostał bez zmian.
Tak przy okazji dodam, że ostatnia wersja jaką mam 84204 ma w ogóle jakieś dziwne "niedociągnięcia" bo np po dłuższej pracy w geodecie przy układaniu torów czy elementów spline nie dostosowuje się do terenu a układa wszystko ze stałą wysokością. Trzeba później wyłączać gradient dla każdego punktu osobno. Problem usuwa na jakiś czas wyjście z gry i uruchomienie od nowa. Poza tym z niewiadomych przyczyn od czasu do czasu wypada z pełnego ekranu i działa dalej w osobnym oknie.
Niestety, te polecenia "jedź do/jedź przez", w których AI samo układa sobie drogę, są "dziwne" od zawsze. Najlepiej - w sensie niezawodności - najpierw ułożyć drogę (ręcznie, regułami czy jakkolwiek) a potem dać komendę "autodrive".
Wysłany: 12-06-2017, 09:32
Hmmm, w końcu znalazłem przyczynę. Wcześniej nie zauważyłem znacznika kierunku jazdy, który był ukryty w tunelu no i był skierowany nie tak jak powinien . Po zmianie już wszystko jest OK
Pozdrawiam!