Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 20-10-2016, 20:45
http://trainzimage.pl/images/2016/10/20/bdw.jpg
- widzę że używasz w zasadzie cały czas jednego bloku. Jeśli tak, to weź obróć niektóre bloki prostopadle do pozostałych, itp., żeby nie wyglądało to jak atak klonów.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 20-10-2016, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Paź 2016 Posty: 231 Skąd: z domu
Wysłany: 20-10-2016, 21:03
Spoko. ;)
Teraz to się terenem dworca zajmuje: bramki poniemieckie, trawsko (może barszcz ;p) i jeszcze trochę krzaczków.
Zapraszam do komentowania.
p.s Tekstury pasują?
Ostatnio zmieniony przez cebar3 20-10-2016, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 20-10-2016, 21:55
Taaaa.... Może pod Wałbrzychem jest złoty pociąg, ale ja odkryłem miedzianego Px'a.
Mam tylko jedno do powiedzenia: zabawa z oświetleniem + Px48 = efekt :p
hmm... Tylko kto mi pożyczył tą miedź? Normalnie wyszedł Puzon.
Jedno co mi się tutaj najbardziej rzuca w oczy to tekstury a głownie chodzi mi o ich monotonię. Polecam pobawić się kilkoma rodzajami tekstury trawy i zacząć je mieszać a do tego zastosować pod drzewami/krzewami ciemniejszą teksturę która by imitowała cień, zawsze można podpatrzeć na mapy innych jak to mniej więcej wygląda :).
Pomógł: 50 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 897 Skąd: Sierpc
Wysłany: 21-10-2016, 06:25
Do czego w ogóle te zbiorniki? Te których użyłeś, pomijając fakt że są zrobione w Paincie, to są raczej typowe zbiorniki na gaz, więc ich obecność przy torach w charakterze zbiorników do tankowania lokomotyw nie jest raczej dobrym rozwiązaniem. Nie słyszałem o lokomotywach zasilanych gazem, przynajmniej nie w Polsce. Zdecydowanie bardziej adekwatne są tej sytuacji są te zbiorniki ON z TrainzArt-u. Poza tym zbiorniki powinny być ogrodzone.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 21-10-2016, 06:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie słyszałem o lokomotywach zasilanych gazem, przynajmniej nie w Polsce.
Pozwolę sobie na króciutkie tylko odbiegnięcie od tematu: są lokomotywy napędzane gazem i sam taką osobiście widziałem w Bush Garden w Tampa na Florydzie Więcej nie zaśmiecam tematu http://3.bp.blogspot.com/...00/DSC_0015.JPG
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-10-2016, 08:57
Owszem, są różne wynalazki na tym świecie ale podstawowy problem z mapą jest taki, że ( przynajmniej ja ) nie wiem na jakie lata jest stylizowana, bo kraj, to chyba Polska i region południe kraju.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-10-2016, 09:40
Nawet w fikcji ma to sens, bo wtedy masz jakiś logiczny ciąg dodatków na mapie, a i w odbiorze wizualnym, estetycznym jest dużo łatwiejsza dla percepcji wzrokowej. Dobrze zrobiona i dobrana fikcja niewiele odstaje od map realnych, to oczywiście moje prywatne zdanie które nie trzeba brać wcale pod uwagę.
Wysłany: 21-10-2016, 14:08
Witam.
Jestem we Wrocławiu, i muszę poczekać, aż do 18-19. W zasadzie, dzisiaj powinienem zrobić ¼ terenu dworca.
@Aikozann Heh... Wczoraj byłem zmęczony i dałem przez przypadek cysterny na gaz zrobione w paint'cie. Chociaż w pewnej piosence ...gaz lepszy niż diesel...
Wysłany: 21-10-2016, 22:11
Wieczór już powoli mija, więc poznajcie nową stację - Wszaki - Katastrofa. Ta Katastrofa jest po prostu dzielnicą, więc nie myślcie, że pomyślałem sobie, że cała mapa to katastrofa. ;)
Później powinienem dać więcej screeników.
W zasadzie trochę nudy by było, że się jeździ według tego schematu:
Kopalnia -> Ciepłownia -> kopalnia -> ciepłownia.
I graczom , by się trochę nudziło.
Uchylę też rąbka tajemnicy (żeby nie być dzidą ;p), że planuję przedłużyć trasę AŻ do 15 kilometrów, będzie też wiele ciekawych rzeczy jak: kotłownie, kopalnie itp.
Wszaki Wieś poprawię kiedy indziej tam cały układ torów jest do wymiany i powinno to trochę potrwać. Nadzieja, że dzisiaj skończę tę Katastrofę jest malutka.
I na dzisiejszy wieczór to wszystko.
Ostatnio zmieniony przez cebar3 21-10-2016, 22:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21-10-2016, 23:09
@Konstal Katastrofa jest nadal ''Work In Progress'', więc jutro z rana wezmę się za całą katastrofę i zobaczym co będzie. Chociaż powiem Ci ,że Katastrofa to przypadkowa nazwa. :D Wzięło się to z powodu, że jak ktoś robi coś w ciągu 5 sekund to wyjdzie katastrofa i to wszystko.
p.s Jeśli @samplaire się zgodzi to będziemy mieli nowe tory. :)
Wysłany: 22-10-2016, 12:23
Witam w nowym dniu.
Przystanek Katastrofa jest nadal w robocie, ale większość jest już zrobiona. Teraz tylko roślinki, trawka i tekstury.
Jakby co, ten magazyn stoi na swoim miejscu jako ruina koło której był tor wąskotorowy.
Zapraszam do oglądania.
p.s Jest problem z wysłaniem mail'a do autora płyt przejazdowych (@jaceck), ponieważ Google nie może trafić pod podany adres e-mail, ale za to @Zergall wydał zgodę.
Ostatnio zmieniony przez cebar3 22-10-2016, 13:28, w całości zmieniany 1 raz
Sceneria w postaci okolicznych domów jest strasznie skąpa, brakuje jakiś płotów, garaży, przydomowych ogródków, itp., a krawędź mapy nie jest dostatecznie zamaskowana i może być ją widać z torów. Obiekty w bezpośredniej bliskości torów powinny być dość szczegółowo zrobione, dopiero w pewnej odległości można zmniejszyć szczegółowość.
Wysłany: 03-12-2016, 08:33
Witam.
Po kilku dniach, odpoczynku od forum (trochę mnie to rozpraszało w szkole). Zacząłem robić piaskownię. Piaskownie są bardzo łatwe w robocie, lecz jedna rzecz, która mi bardzo przeszkadza to: piętra. Są one bardzo trudne do zrobienia, jeśli chcę się zachować umiar z długością piętra.
Zapraszam do komentowania.
I to w zasadzie wszystko na poranek.
Wysłany: 21-02-2017, 11:03 Reaktywacja.
No to zaczynam od klasycznego:
Witam.
W ciągu 2 dni, powinienem opublikować kilka screenów (kilkanaście w sumie). I to tak dla informacji. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze.
I pytanie do miłośników wąskiego toru:
- Czy istnieje splot torów o rozstawie 600mm z 750mm? Czy one mają być osobno ( jeden koło drugiego)?
I to w sumie wszystko.
Wysłany: 22-02-2017, 13:02
Po obietnicach, wracam, lecz ze screenami ;).
Na nowo zacząłem robić piaskownie. Jak widać usunąłem zsyp, a na miejsce gdzie było niżej wyrównałem z dalszym terenem, a na miejsce tego terenu dałem tory i słupy z siecią trakcyjną( jeśli ktoś ma elektrowóz na tory o rozmiarze 750mm, to proszę mnie poinformować na PW). Największą zmianą (dla torowiska) jest zmiana torów na tory od Robercika. Koparki wymienię na inne ( nie oszukujmy się, lecz koparka z napisami w J. Rosyjsku na polskiej piaskowni?), a po drugie:
- koparki (rosyjskiego autorstwa) są trochę za ciemne (źle to wygląda przy takiej Lxd2)
Usunąłem dworzec (w sumie nawet nie dworzec, lecz ruina), który nazywał się Wszaki - Piaskownia, a ulicę przeniosłem daleeej od piaskowni. Przy dobrym oku, może ktoś zobaczyć tory na "kratce", chciałem poszerzyć piaskownie, i nadal mam to w planach. Tak wiem, że oteksturowanie planszy jest biedne, lecz dopiero co wpadłem na pomysł zmiany piaskowni na kompletnie inny schemat. Dla informacji przeszukiwałem internet, żeby dowiedzieć się jak wygląda taka piaskownia z wąskim torem, aż w końcu przypomniało mi się zdjęcie jednej piaskowni (z wąskim torem) i zacząłem robić realniejszy schemat. Dla informacji dodam, że trzy tory, które biegną pod mostem, prowadzą do przeładowni. Dobra, więc czas pokazać co jest na placu boju:
P.S Bardzo przepraszam za "pędzel" ( przerywane koło)
I to wszystko.
Ostatnio zmieniony przez cebar3 22-02-2017, 13:03, w całości zmieniany 1 raz