FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez:
25-11-2013, 09:29
KilanZiom & Ska.
Autor Wiadomość
ryszard
znawca

Wysłany: 28-06-2016, 23:11   

Ładnie dopracowane historyki. Czy te wagony były używane w ruchu tylko krajowym czy może też międzynarodowym, np. były w Polsce?

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 02-07-2016, 00:21   

Akurat oba przedstawione powyżej modele miały kod wymiany '51', czyli dopuszczone były do poruszania się po sieci europejskich zarządów wg RIC. Nie jestem pewien czy 'bufety' jeździły do Polski planowo, gdyż połączenia dzienne z Czechami obsługiwały o ile pamiętam głównie polskie wagony. Z kolei kuszetka z pewnością mogła się pojawiać na sieci PKP, ale też nie za długo, gdyż już w drugiej połowie lat 60. XX w. koleje ĆSD importowały nowsze wagony z miejscami do leżenia standardu Y z fabryki w Bautzen - i to one były natychmiast kierowane do ruchu międzynarodowego.

Vojtěch Mikeš przedstawia swoją stronę dedykowaną Trainz:

http://www.vojaa20trs.hys.cz/index.html

Wagony niebawem ukażą się też na Trainzart, razem z donnerbuchsami i lokomotywą T478.3182.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 17-07-2016, 12:59   

Od dłuższego czasu chciałem poddać aktualizacji kilka dodatków scenery. Mowa głównie o obiektach przewidzianych do map w najbliższym czasie. I tak - dwie nastawnie szerzej wykorzystane m.in. na mapie "Kolej Bystrzycka" i "Trutnov-Kralovec-Zacler":

Mowa o nastawniach ze stacji Złotoryja (głowica od strony Jerzmanic) i Szczecin-Glinki. Poprawki polegały na zeskalowaniu i dopracowaniu proporcji, usunięciu odblasków od słońca, cieni, spasowaniu tekstur, stonowaniu, wykonaniu nowych tekstur pokrycia dachowego i jeszcze kilku detalach. Oryginał nastawni ze Złotoryi (oryginalne fototex: Palby) niestety został zburzony około 2009-2010 roku, natomiast nastawnia SL ze Szczecina-Glinek (fototex: Lukasy) stoi zdaje się nadal,

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=19681
https://www.bazakolejowa....517b799fd-1.jpg

Oprócz tego przygotowałem jeszcze jedną aktualizację. Swego czasu wykonałem niewielki zestaw wrocławskich kamienic niższego standardu zlokalizowanych w sąsiedztwie dworca głównego. Dodatki te nie były zbyt dopracowane (przeskalowane tekstury, rybie oko, nie dopracowana bryła). Postanowiłem poddać je poprawkom, urealnieniu i dopracowaniu. Są to dość fajne budynki, gdyż ich opłakany stan i niski standard czyni je idealnymi dodatkami do TRS, zwłaszcza w sąsiedztwie terenów kolejowych. Są to typowe wrocławskie domy czynszowe dla niższych warstw społecznych (robotnicy, kolejarze, niżsi rangą urzędnicy):

Modele kamienic opracowałem całkowicie od zera dodając dwuspadowy dach, różnice wysokości i szerokości, poprawki tekstur (prostowanie itp), różnice układu kominów i indywidualne tekstury pokrycia dachowego (to daje całkiem fajny efekt realizmu zwartej pierzei). Fajne co?

Ostatnim projektem są opracowane głównie z udziałem Marka S lokomotywy spalinowe BR232-03 i BR232-008:

Maszyny o tyle ciekawe, że ani jedna ani druga nie są w istocie lokomotywami serii 232. Lokomotywa Pozbruku to dawna 242.005-7 kolei DB, jedna z 6 maszyn serii 242 (142 DR) o potężniejszym silniku 2-5D49 (mocy 4000KM). Maszyna PTK-Zabrze to z kolei dawna 231.018-3 kolei DB, zmodernizowana w zakładach AdTranz w Kassel z silnikiem CAT. Modele o tyle ciekawe, że każdy wymagał sporo indywidualnych zmian i opracowań od nowa (m.in. układ hamulca, poręczy, podestów, syren, zaślepek itp). Niestety BR232-008 od kilku lat już nie istnieje, gdyż pracownikom ostatniego właściciela (DB Schenker Rail Polska) udało się uszkodzić owy zmodernizowany motor ponad możliwości naprawy, co czyniło maszynę właściwie skazaną na śmierć (+++ Imbramowice 07.2013 r.). Maszyna firmy Pozbruk Connect ma się za to dobrze i spotkać ją można głównie w zachodniej Polsce. Co prawda powstał już wcześniej reskin tej maszyny z udziałem kolegi Patryka, ale jej obecny schemat malowania wydaje się niezmiernie atrakcyjny, co było też powodem modernizacji siatki i wykonania reskinu w nowszych standardach technicznych.

Niebawem w DL.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 17-07-2016, 14:49   

Ta nastawnia ze Złotoryi jest śliczna! Mam dla niej zatrudnienie :-D Natomiast ta z Glinek wydaje się mocno zamydlona. Nie wiem czy to defekt trainza, czy trochę za niska rozdzielczość tekstury. W każdym razie nie wygląda to dobrze.

Kamienice śliczne. Wyglądają dużo atrakcyjniej niż wcześniej i na wielkomiejskich mapach na pewno znajdą zainteresowanie :)

Natomiast najbardziej po nastawni ze Złotoryi jaram się BR232-008. Jest idealny dedyk do mapy i koleżanka dla 010 i 011 :mrgreen:
http://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=7374

Wielkie dzięki Kilan!

ryszard
znawca

Wysłany: 17-07-2016, 18:29   

Ładna paczka dodatków się szykuje. Dla mnie najbardziej wyczekiwaną jest ta nastawnia po prawej. Identyczna była w Jełowej od strony Kluczborka. Niestety w ramach poprawy widoczności zburzono ( wcześniej wycięto semafory, potem rogatki ). Wszystko w ramach oszczędności które były głupie, bo teraz rewaloryzacja stacji+ linii Namysłów-Jełowa-Opole będzie kosztować kilkanaście razy więcej niż "zaoszczędzili". Czy w ramach poprawy ( to rozmazanie tex) dałoby radę zostawić puste pole, bez "SL" i edytować na boku skrót. Jeżeli nie, to nie ma problemu, takie coś da się zasłonić szyldzikiem.
Kamienice pierwsza klasa, taki rarytas jak historyczny tabor. Coraz trudniej takowe uświadczyć, choć we Wrocławiu można znaleźć takie budynki które wyglądają jakby walki o miasto skończyły się wczoraj. Żeby nie te talerze, to mogły by być jako głęboki PRL. Czy tutaj Mistrz wcielił swoją innowację co by jeden dodatek był za dwa, znaczy przód inny i tył?
Loki jak zwykle z górnej półki i gratka dla tych co lubią współczesny tabor, niemniej zawsze warto mieć je na kompie ( stary dziad gustuje w starociach, taka przypadłość :-D )

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 05-08-2016, 19:49   

Cytat:
Czy tutaj Mistrz wcielił swoją innowację co by jeden dodatek był za dwa, znaczy przód inny i tył?

Nie, akurat ten projekt nie zakładał robienia elewacji podwórzowych odmiennie. Postawiłem na kompromis między estetyką i wyglądem. Efekt jest całkiem udany w mojej opinii.

Lato nie jest czasem nadmiernej wydajności modelarskiej, nie mniej przygotowałem kilka tematów z różnych działów. I tak,

Stworzyłem kilka obiektów znalezionych w sąsiedztwie stacji kolejowych na Mazurach (d. Prusy Wschodnie),

Kolejno są to: Urząd Pocztowy opodal stacji Małdyty, kurnik położony na jego zapleczu, oraz strażnica kolejowa położona na północnej głowicy stacji Gralewo (przy rozgałęzieniu na bocznicę kopalni kruszyw). Stosunkowo proste obiekty o wdzięcznej estetyce.

Z uwagi na moją działalność publicystyczną w tym temacie, przygotowałem poprawki kolejnych modeli wagonów sypialnych,

Są to od lewej: egzemplarz z 1980 r. kolei bułgarskich, egzemplarz z 1978 r. kolei słowackich, egzemplarz z 1985 r. kolei czeskich i przestawczy ryflowany egzemplarz z 1981 r. również kolei czeskich, ale w specjalnym schemacie malowania. Tekstury wagonów bułgarskiego i słowackiego opracowałem samodzielnie, tekstury czeskiego wykonał Mateusz, natomiast przy drugim czeskim pomagał Kiko. Oryginały:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=18070
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=16256
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=11051
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=16369

Tematem bardziej ambitnym i poniekąd przewodnim na dziś dzień jest aktualizacja, czyli przebudowa modelu lokomotywy elektrycznej serii 122 na przykładzie pilotowej maszyny 122.051-6, którą przed paroma laty wykonałem,

Elektrowóz przeszedł analogiczną przebudowę jaką wcześniej wykonałem w 6-osiowych elektrowozach serii 181/182/183. Otrzymał też ten sam skrypt RBacha. Kompleksowej przebudowie poddałem mapowanie, przez co model otrzymał nieco większe i znacznie wydajniejsze tekstury. Wprowadziłem też wszystkie standardowe we wcześniejszych modelach elementy: animowane osobno drzwi do kabin, wymienne systemy oświetlenia, manualna obsługa pantografów, mechanik i pomocnik siedzący/stojący i manualna obsługa fizyki pojazdu. Modernizację póki co przeszedł jedynie pilotowy (i zarazem jedyny jaki powstał wyłącznie z moim udziałem) elektrowóz 122.051-6. Kosmetykę przy teksturach wsparł Patryk Farana. Być może nie jest to najciekawszy schemat malowania, ale liczę, że stanowić będzie podstawę do dalszych prac nad fajniejszymi, w tym historycznymi maszynami serii 122 i 123. Oryginał:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=18199

Posiadam kilka ciekawych maszyn obu serii na tex i chętnie je odstąpię do dalszych opracowań. Np:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=10301
http://trainweb.cz/imgloko/122/122015_2.jpg

Dziś postaram się cały ten sprzęt przesłać do DL.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 05-08-2016, 19:54, w całości zmieniany 2 razy  

ryszard
znawca

Wysłany: 05-08-2016, 20:33   

Patrząc po dachu tych sypialnych to rozumiem, że skrajne mają ogrzewanie własne, a środkowe bez piecyka?
Schemat malowania tego elektrowozu nie jest taki zły, bywały gorsze jak co. Pięknie się prezentują budynki, wszystko przydatne, szczególnie drobnica, znaczy kurnik i strażnica przejazdowa. Dobrze że w ogóle jeszcze się coś zachowało z tej architektury przy torach z którą tak "dzielnie" walczy nasze PLK.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 06-08-2016, 10:30   

Miło że aktualizujesz modele wagonów sypialnych, szczególnie ryflowanych :-) Rosyjskie, Białoruskie i Ukraińskie będziesz też poddawał procesowi waloryzacji? Jest szansa również na waloryzację ET42? Nie ukrywam że nowsza wersja Ruska by się do mapy Bogdana przydała ale też i do powstających map, gdzie te seria się zapuszcza :-)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 07-08-2016, 11:57   

I znów świetna porcja modeli. Bardzo ładny dach na tym urzędzie pocztowym :) Pytanie tylko, czy pomyślałeś o widoku nocnym, przynajmniej w tym największym budynku?
Tak, zawsze będę o to pytał :-D

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 07-08-2016, 13:43   

Cytat:
Patrząc po dachu tych sypialnych to rozumiem, że skrajne mają ogrzewanie własne, a środkowe bez piecyka?

Nie zupełnie. Akurat odmiany z 1978 i 1985 roku miały ogrzewanie kombinowane. Zamiast wody była ciecz oleista podgrzewana na jeden z kilku sposobów: elektrycznie, parowo (w obu przypadkach źródło zewn.), lub piecem naftowym, którego wydech znajdziemy kawałek dalej niż ma to miejsce w przypadku wagonów z piecami węglowymi.

Cytat:
Białoruskie i Ukraińskie będziesz też poddawał procesowi waloryzacji? Jest szansa również na waloryzację ET42?

Tak, przewiduję aktualizację rosyjskich wagonów sypialnych. Ukraińskie o ile wiem są już zaktualizowane i wiszą na TA. Nie wiem jak będzie z ET42, to duży projekt, a ja mam bardzo ograniczone ilości energii. Z czasem ostatnio lepiej, ale głównie energia jest tu potrzebna.

Cytat:
Pytanie tylko, czy pomyślałeś o widoku nocnym, przynajmniej w tym największym budynku?
Tak, zawsze będę o to pytał :-D

Nie mam ujednoliconego systemu robienia obiektów scenery. Czasem wprowadzam widok nocny - głównie w obiektach mieszkalnych, albo usługowych które mogą funkcjonować całą dobę. Czasem nie wprowadzam, co podyktowane jest sumaryczną ekonomią danej sceny na mapie. Scenę tworzy duża grupa obiektów. Część z nich ma widoki nocne, co skutecznie tworzy efekt złudzenia żyjącej miejscowości, inne nie, co obniża ogólną masę scenki w grze i nie obniża realizmu. Akurat w tym budynku poczty i w strażnicy nie dałem widoku nocnego. Mają je za to pokazywane ostatnio nastawnie i kamienice.

Korzystając z dobrego samopoczucia i chwili czasu kontynuowałem temat lokomotyw elektrycznych serii 122 i wykonałem dwa nowe modele (nie aktualizacje):

Lokomotywy elektryczne 122.015-1 i 122.019-3 w barwach jeszcze z minionej epoki, ale już z logotypami współczesnego właściciela. Są to 4-osiowe elektrowozy budowane przez zakłady Skoda w 1967 r. jako seria E469.2 (od 1988 r. seria 122). Przeznaczone były głównie do ruchu towarowego i zasadniczo tak były eksploatowane. Powstało 54 szt. a w 4 lata później kolejne 30 lekko zmodyfikowanych, oznaczonych jako seria E469.3 (od 1988 r. seria 123). Obecnie spora część floty została odstawiona z uwagi na odkupienie przez właściciela kilkudziesięciu młodszych maszyn serii 163 od przewoźnika osobowego. Kilka maszyn uległo także kasacji wskutek wypadków (m.in. widoczna na jednym z obrazków 122.019-3, od roku już nie istnieje).

Modele powstały z uwagi na konieczność aktualizacji starej siatki, gdyż powoli zbliżam się do kupna nowego komputera i nie wiem czy będzie tam chciał chodzić jakiś gmax. Innymi słowy czego nie zdążę teraz zrobić, mogę nie zrobić już nigdy. Z tych też przyczyn starałem się wybrać maszyny możliwie różniące się między sobą, żeby stanowiły dobry podkład dla ewentualnych reskinów (różne pługi, układy tablic numerycznych itp.). Podobne plany mam jeszcze wobec kilku innych modeli, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Oryginały serii 122:
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=9387
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=13670
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=10301
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=7072
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=10483

Bizon97
super trainz
robiący RP1 !

Wysłany: 07-08-2016, 19:46   

A czy masz może w planach wykonanie wagonu w tym schemacie malowania ??

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 19-08-2016, 21:07   

Mam ileś wagonów tej rodziny w tych barwach na tex, teoretycznie można je zrobić, ale nie wiem czy akurat ja się tym zajmę. Jeśli powrócę do tematu, to głównie interesują mnie wagony w tradycyjnych kolorach, ale domyślam się że takie malowanie mógłby zrobić ktoś z autorów reskinów.

-Projekt-skoda powoli się rozwija, aktualnie z pomocą kilku kolegów osiągnęliśmy 8 gotowych elektrowozów. Kolejne dwa są w trakcie przygotowania i zapewne na tym sprawa się zakończy, gdyż 10 maszyn to całkiem porządna reprezentacja obu serii w modelu,

Tekstury poszczególnych maszyn opracowali: Emppu, PMT, hanys i ja.

Marek S opracował dwie maszyny z floty przewoźników prywatnych. Są to BR232-035 (w istocie 231.056-3) w barwach firmy Kolprem, oraz 232.103-2 w barwach firmy Raildox GmbH z Erfurtu. Modele uległy drobnym korektom celem przybliżenia do pracujących w realiach oryginałów

-Poddałem powtórnej korekcie i aktualizacji lokomotywę spalinową SP45-032, którą przed paroma laty opracował makaron1970, a następnie przeniesiona została na nowszą siatkę przez kolegę PMT. Dopracowałem trochę model i dorobiłem m.in. charakterystyczne dla tej maszyny odmienne tarcze na obu czołach. W projekcie udział wziął także Marek S, który od zera opracował nową, całkiem atrakcyjną teksturę dachu:

-Opracowałem aktualizację naszej krajowej rekordzistki, czyli SP47-001. Model czekał na te poprawki dobre 5-6 lat i otrzymał zbliżony lifting jak wcześniej SU46 i SP45. O samej maszynie powiedziano już wiele. Przypomnę jedynie, iż jest to jeden z 2 prototypów i zarazem jedynych maszyn serii SP47 jakie powstały i był największą, najdłuższą, najszybszą i najsilniejszą lokomotywą spalinową jaką opracowano dla ówczesnego PKP,

Model prezentuje maszynę w stanie z początku eksploatacji pod szyldem PKP, już w zielonych barwach (których fabrycznie przez 2 lata nie miała) i z przydziałem do lokomotywowni Warszawa-Odolany. Powiedzmy, że jest to pewien trainzowy smaczek, który opracowałem na zasadzie "Trainz na to pozwala, więc zróbmy to, choć zastosowanie będzie raczej nie wielkie", głównie dlatego, że w realu to sobie można ją co najwyżej narysować, gdyż od wielu lat gnije zasadniczo zapomniana na tyłach skansenu w Kościerzynie. Ponieważ postrzegam takie smaczki jako dyżurną zaletę tej gry, zatem zmobilizowałem się do podjęcia się aktualizacji tego niszowego projektu.

Stan oryginału przed dziewięcioma laty,
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=11321

Niebawem modele skieruję do DL i być może podejmę się kilku dalszych ambitnych (i większych) projektów.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 19-08-2016, 21:10, w całości zmieniany 1 raz  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 19-08-2016, 22:19   

Podziwiam, że znajdujesz na to czas ;)

ryszard
znawca

Wysłany: 19-08-2016, 23:02   

Cytat:
jest to jeden z 2 prototypów i zarazem jedynych maszyn serii SP47 jakie powstały i był największą, najdłuższą, najszybszą i najsilniejszą lokomotywą spalinową jaką opracowano dla ówczesnego PKP,
Jaka była przyczyna, że nie rozpoczęto produkcji seryjnej?

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 19-08-2016, 23:11   

Wielki brat za miedzy :)

D_M
zaawansowany

Wysłany: 19-08-2016, 23:29   

http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=1371

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 02-09-2016, 18:29   

Lokomotywy już oczekują na publikację. Wraz z nimi oczekuje też kolejna ciężka 6-osiowa maszyna z sektora prywatnego, mianowicie BR232-281, czyli dawna 07.046-6 kolei bułgarskich BDŻ,

Lokomotywa jest jedną z kilku sprowadzonych z Bułgarii przez firmę Depol z Bydgoszczy. Tekstury opracował Marek S na bazie fotografii Kanclerza (Wicia). Ja zająłem się dopracowaniem detali 3D, wskutek czego jest to kolejna nieco odmiennie opracowana maszyna względem pozostałych. Nie posiada np. poręczy czołowej, natomiast zachowała (co prawda nieco skrócony) fabryczny zgarniacz radzieckiego typu.

Oryginał:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=19268

Bizon97
super trainz
robiący RP1 !

Wysłany: 10-09-2016, 22:38   

Ja mam takie pytanko czy te skody, które są w archiwum TrainzMaps będą przeniesione bądź są już przeniesione na nową siatkę ?

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 10-09-2016, 23:10   

Cytat:
Ja mam takie pytanko czy te skody, które są w archiwum TrainzMaps będą przeniesione bądź są już przeniesione na nową siatkę ?

Jakie skody? Nie pamiętam co znajduje się w archiwum TrainzMaps, o ile pamiętam na tym serwisie w ogóle nigdy nie wisiały moje dodatki. W ostatniej aktualizacji na www.trainzart.pl wyszły 2 elektrowozy serii 122 z ostatniej aktualizacji. Pozostałe niebawem też tam wyjdą. Póki co mam problem tylko ze 122.037-5, której oryginalnych fototex nie mam i nie bardzo wiem jak ją zaktualizować.

kuba1997
user

Wysłany: 11-09-2016, 10:30   

kilanziom napisał/a:
Cytat:

Jakie skody? Nie pamiętam co znajduje się w archiwum TrainzMaps, o ile pamiętam na tym serwisie w ogóle nigdy nie wisiały moje dodatki. W ostatniej aktualizacji na www.trainzart.pl wyszły 2 elektrowozy serii 122 z ostatniej aktualizacji. Pozostałe niebawem też tam wyjdą. Póki co mam problem tylko ze 122.037-5, której oryginalnych fototex nie mam i nie bardzo wiem jak ją zaktualizować.

Koledze chyba chodzi o lokomotywy EP05-06 i EP05-16, które wiszą na TrainzMaps ;-)

Bizon97
super trainz
robiący RP1 !

Wysłany: 11-09-2016, 13:16   

Proszę http://krb.com.pl/archeot...t=category&id=7 tutaj trochę ich jest.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 18-09-2016, 22:51   

Cytat:
Koledze chyba chodzi o lokomotywy EP05-06 i EP05-16, które wiszą na TrainzMaps ;-)

Co prawda Marcin korzystał z moich starych siatek skód serii 181 opracowując modele EP05, ale z tego co wiem, praktycznie od zera postawił cały swój model i to on jest autorem, a co za tym idzie decydentem w sprawie aktualizacji itp. Warto go zapytać o zdanie, bo wg mnie były to bardzo przyjemne modele i sam pozwalam sobie korzystać z ich elementów, jak np. wózki (zastosowane w serii 122/123).

Cytat:
Proszę http://krb.com.pl/archeot...t=category&id=7 tutaj trochę ich jest.

Część tekstur do tych elektrowozów wykonywali autorzy nadal aktywni tu na forum, a zatem istnieje możliwość że zostaną zaktualizowane. Trudno mi jednak coś obiecywać, gdyż główny aktywny pomocnik w aktualizacjach moich niektórych modeli został ostatnio wyrzucony z forum i zdaje się nikt wtedy nie myślał "kto się tym zajmie jak nie on".

Ok, do rzeczy. Mam tu taką małą niszową nowinkę taborową nad którą spędziłem znaczną część dzisiejszego dnia,

Jest to 4-osiowy bezprzedziałowy wagon osobowy serii 'B4dht' kolei austriackich ÖBB. Jest to oczywiście niemiecki eilzugwagen, a ściślej rzecz ujmując Schürzeneilzugwagen zbudowany w 1943 r. dla kolei DRB jako bezprzedziałowy 3 klasy typu C4üp-42a. Po 1945 r. przejęty został przez koleje austriackie, w 1953 r. przeszedł naprawę główną i modernizacją i służył bez większych kłopotów do wczesnych lat 90. XX w.

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=20124
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=20122

Rodzina '42' (do której zalicza się nasz bohater) była ostatnią wersją rozwojową lekkich wagonów osobowych do ruchu aglomeracyjnego (tzw. eilzug). Wagony te charakteryzowały się nieco większą długością od poprzednich rodziny '30' i '36', bardziej opływowym kształtem, mniejszą ilością elementów widocznego wyposażenia, nowocześniejszą konstrukcją itp itd. Wagony te po 1945 r. trafiły oczywiście do prawie wszystkich środkowoeuropejskich zarządów, w tym m.in. PKP. W Polsce sprawa przedstawiała się nawet ciekawiej, gdyż przedsiębiorstwo Pafawag Wrocław na bazie niemieckiego projektu tych wagonów wdrożyło do produkcji po 1945 r. własny ich wariant opisywany jako typ 'C4i' - 2 prototypy i 20 wagonów seryjnych zbudowanych w 1946 r. dla PKP (pierwotnie seria 'Cixt', po 1956 r. 'Bixt'), nie licząc oryginalnych C4üp-42, C4i-43 i BC4üp-42, które w 1945 przedsiębiorstwo PKP przejęło po kolejach DRG. Niestety wagony te na PKP relatywnie wcześnie (na tle innych przedwojennych rupieci), gdyż już w latach 1965-1972 wycofano. O ile wiem nie zachował się ani jeden egzemplarz, a złapanie ich na historycznej fotografii jest trudne, choć jak najbardziej istnieją ich fotografie. Inaczej sprawa się przedstawia w Austrii, gdzie zmodernizowane w latach 50. i 60. XX w. C4üp-42a w najlepsze pracowały jeszcze na pocz. lat 90. Kilka sztuk zachowało się do czasów współczesnych i od dłuższego czasu na nie polowałem. Mniej więcej tydzień temu poszukiwania zwieńczone zostały sukcesem.

Od dawna zależało mi na powstaniu tego modelu, gdyż moim zdaniem oryginał prezentuje bardzo elegancki dizajn typowy dla przełomu la 30. i 40. XX w. a schemat malowania kolei ÖBB uważam za szczególnie atrakcyjny i dopasowany do tych wagonów. Wśród cech charakterystycznych oryginału wyróżnić można oczywiście zdwojone drzwi wejściowe, przejście między-wagonowe z mostkiem i bramką (tak było fabrycznie, a w Austrii pozostało tak aż do końca), blaszany 'fartuch' osłaniający fragmenty wyposażenia na podwoziu, nowocześniejsze wywiewki, brak pomostów i innych detali na dachu, brak czołowych okienek po bokach od drzwi itp itd. Model otrzymał nowe animacje, zgodne z oryginałami detale i elementy wyposażenia. Posłużyłem się niektórymi teksturami wnętrz opracowanymi niegdyś dla austriackich wagonów rodziny '36' przez kolegę Kajlu. Mam nadzieję, że nie uzna tego za nietakt.

A tak bohater całej imprezki prezentuje się w typowym składzie z epoki. Być może uda mi się stworzyć jeszcze wariant czechosłowacki, na który posiadam jakieś oryginalne materiały. Stworzenie wariantu PKP, który większość tu pewnie najbardziej interesuje, z oczywistych przyczyn jest trudniejszą sprawą. Istnieją za to ich modele w skali H0, wyglądało to tak:

http://wiki.gbbkolejka.pl/show_image.php?id=7584
http://dcc24.eu/node/874/142

*Oczywiście wagony PKP zachowały od początku do końca swoje pierwotne okna, podczas gdy mój model egzemplarza austriackiego posiada już nowocześniejsze, wymienione podczas naprawy głównej okna przesuwne dwuczęściowe w aluminiowych ramach.

**Na koniec warto nadmienić, iż spotkanie wagonów tej rodziny nawet w Niemczech jest stosunkowo trudne. Istnieje jedynie kilka egzemplarzy zachowanych we względnie dobrym stanie,

http://www.3seenbahn.de/fahrzeuge/33%20765.jpg
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=18422

Niebawem w DL.

ryszard
znawca

Wysłany: 19-09-2016, 06:36   

Czy to będzie polski odpowiednik? to by było jedno pytanie i następne: czy ten układ drzwi do wsiadania/ wysiadania miał tylko ten typ wagonu oraz czy jest znana przyczyna tak szybkiego wycofania i skreślenia wagonów z ilostanu PKP?
Sam model wagonu bardzo sympatyczny i ciekawa malatura.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 19-09-2016, 15:59   

Jak zawsze podziwiam ogrom wiedzy. Tak obszernego opisu w ramach jednego wagonu można się spodziewać chyba tylko w twoim temacie.
I jak zawsze, mimo że to nie moja ulubiona dziedzina, doceniam kunszt modelarski i ogrom całej włożonej pracy przy tworzeniu i zdobywaniu materiałów, polowania na zdjęcia itd. Szacun za to :-D

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 19-09-2016, 19:43   

Cytat:
Jak zawsze podziwiam ogrom wiedzy. Tak obszernego opisu w ramach jednego wagonu można się spodziewać chyba tylko w twoim temacie.
I jak zawsze, mimo że to nie moja ulubiona dziedzina, doceniam kunszt modelarski i ogrom całej włożonej pracy przy tworzeniu i zdobywaniu materiałów, polowania na zdjęcia itd. Szacun za to :-D

Dziękuję, bardzo mi miło. Jakoś wczoraj więcej napisałem, choć w ostatnich latach raczej brakuje mi na to pary.

Cytat:
Czy to będzie polski odpowiednik? to by było jedno pytanie i następne: czy ten układ drzwi do wsiadania/ wysiadania miał tylko ten typ wagonu oraz czy jest znana przyczyna tak szybkiego wycofania i skreślenia wagonów z ilostanu PKP?
Sam model wagonu bardzo sympatyczny i ciekawa malatura.

Tak, to jest rysunek techniczny dokładnie takiego wagonu C4üp-42a w wydaniu PKP. Zdwojone drzwi były cechą charakterystyczną wszystkich typów tzw. 'eilzugów' niemieckich, a że wszystkie te typy trafiły po 1945 r. na PKP, zatem było ich w rzeczy samej dość dużo. Oprócz tego podobne rozwiązanie miały też wagony pochodzenia belgijskiego, tzw. 'Typ K', jednak znacząco różniący się wózkami i geometrią pudła od wagonów niemieckich. Wszystkie odmiany niemieckie zrobiłem jako modele do TRS i są dostępne na www.trainzart.pl - m.in C4i-30 (PKP Bhix/Bix), C4i-36 (PKP Bhix), czy BC4i-37 (PKP ABhrx) + sporo odmian innych zarządów.

Czemu je szybciej wycofano? Nie jestem pewien. Zauważyłem jednak pewną prawidłowość, a mianowicie wagony z aerodynamicznymi otulinami (zresztą tak samo jak parowozy, m. in. Pm3) cierpiały na pewne uciążliwości takie jak np. utrudniony dostęp do żywotnych elementów biegowych, czy przyspieszona korozja blach. W 1969 r. na ilostanie PKP znajdowały się już jedynie 3 wagony C4üp-42a (info. K. Koj), co można uznać za końcówkę ich żywota. Analogiczne wagony z wcześniejszych dostaw (m.in. C4i-30 czy C4i-36) dało się spotkać w planowej eksploatacji na PKP nawet w 1986-1988 r. czyli blisko 20 lat dłużej.

Fotografię oryginału wagonu C4üp-42a znaleźć można m.in. na s. 49 monografii "Kryniczanka 1/2 - dzieje linii kolejowej nr 96 Tarnów-Leluchów", Koleje Małe i Duże - Historia, wyd. 1, Katowice 2010.

Zrobienie tego modelu w wariancie PKP do TRS jest dość upierdliwe (całkowity brak oryginalnych materiałów) i wg mnie trochę mało sensowne zważywszy na to, że rodzina modeli "polskich" eilzugów ma w Trainz stosunkowo szeroką reprezentację (warto nadmienić, że żaden inny symulator kolei na PC nie oferuje nic podobnego). Będę za to dążył do stworzenia wariantu ČSD, gdyż dysponuję pewnymi materiałami modelarskimi na taki wariant + oryginały w sile 2 szt. zachowały się w miejscowości Tabor,

http://www.k-report.net/d...9/90/926990.jpg
http://www.k-report.net/d...9/91/926991.jpg
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 19-09-2016, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu