Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-01-2016, 21:50 Problem z zaporami
Witam!
Ostatnio mi się pojawił problem z zaporami na drogach, po prostu nie działają Jeszcze nie tak dawno, przed aktualizacją SP1 zapory ładnie się zamykały i wstrzymywały ruch samochodów. Teraz stoją otwarte i nie mam pojęcia jak je skłonić do ruchu. Są tam takie triggery RB Crossing-trigger - na zamykanie i otwieranie, ale przestały działać. Próbowałem zastosować standardowe triggery, ale też to nie działa. Czy może jakiegoś skryptu brakuje ? Gdzie tego szukać ? Słaby jestem w tych skryptach a w manualu do TANE to jest kiepsko wyjaśnione, właściwie to same ogólniki i tyle.
Wysłany: 05-01-2016, 19:48
Pobrałem, zainstalowałem a nawet znalazłem na YT filmik jak te klocki układać. Zrobiłem jak trzeba i o ile na testowej mapce to działa to już jak robię poprawki na dużej mapie to się dzieją dziwne rzeczy Nadjeżdżający pociąg nie pobudza triggera zamykającego, mija skrzyżowanie, szlabany i światła nie reagują na otwarcie (bo są otwarte) i dopiero następny zamykający trigger (z drugiej strony toru) powoduje zamknięcie rogatek
A potem to już tak trwają zamknięte, kolejka aut stoi, ludzie klną a ja nie wiem dlaczego
Wysłany: 05-01-2016, 20:31
No aż taki ciemny to znowu nie jestem Ustawiłem zamykające z dzióbkami w kierunku przejazdu a otwierające od przejazdu. Przyznam szczerze, że z tymi zielonymi miałem kłopot bo na filmie na YT są pokazane właśnie też w kierunku przejazdu. Ale to mi się właśnie wydawało nielogiczne bo otwiera ten za przejazdem a nie przed.
Wysłany: 05-01-2016, 21:36
No więc kolega Traxx95 mi bardzo pomógł tym jednym pytaniem Wiedziałem, że jest ten panel sterowania ale nie wiedziałem jak go ujawnić. Teraz widzę, że nie wszystkie triggery dają impulsy podczas przejazdu pociągu. Mając teraz ten panel widać dokładnie, że liczba impulsów po 2 przejazdach tam i z powrotem urosła do -2 a przejazd zamknięty już na amen. Teraz jak już wiem w czym rzecz, to mam nadzieję, że sobie poradzę
Żeby przejazd był otwarty liczba musi być równa 0. Po przejeździe przez trigger zamykający powinno być +1 - przejazd się zamyka, a przez otwierający 0 - przejazd się otwiera (czerwony powiększa liczbę o 1 a zielony zmniejsza ją o 1). Najlepiej prześledź cały cykl na podglądzie szafki i będzie wiadomo co działa nie tak jak trzeba. Jeśli masz wartość -2 to wygląda jakby triggery zamykające nie działały, ale nie chcę krakać
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 05-01-2016, 22:10, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 05-01-2016, 23:04
Ja to wiem, przestudiowałem podręcznik , na razie mam problem właśnie z tymi zamykającymi. Jutro posprawdzam wszystko dokładnie, bo na jednych przejazdach jest OK a na innych nie. Może gdzieś wkradły się jakieś pomyłki bo za dużo na raz tego wszystkiego . W każdym razie dzięki za pomoc!
Wysłany: 12-01-2016, 19:02
Po sprawdzeniu wszystkiego, okazało się, że winą były oznakowania triggerów. Wykasowałem wszystkie stare, poukładałem nowe, z nowymi oznaczeniami i wszystko działa jak należy
Faktem jest tylko to, że importując jakąś mapę to trzeba się liczyć że sygnalizacja i zapory nie są ustawione i dopiero w sesji się pojawiają.