Wysłany: 07-12-2015, 21:43 1 fps w trybie symulacji
Witam wszystkich, zwracam się do was z takim problemem a mianowicie mam mapkę metra i oczywiście rosyjskie metro, parę typów no i wszystko śmigało w ts2012, ponieważ jest tam z 40 jak nie więcej pociągów ai po 6 wagonów to działało w 10/15 fpsach ale było grywalnie. Wszystko przeniosłem do trainz new era. Po wczytaniu w trybie edycji sesji byłem zachwycony że miałem 60 fpsów co w ts2012 w trybie edycji miałem 20. No to zadowolony płynnością włączam symulację no i moja uśmiechnięta buzia przekręciła się do góry nogami. Przez pierwszą sekundę 60 fps, potem w ciągu 3 sekund kiedy to coraz więcej pociągów zaczęło wykonywać swoje polecenia fpsy spadły do 1. Ja czegoś tu nie rozumiem. W starej wersji miałem 10/15 a tu tylko 1 fps. A i tyle fpsów jest tylko wtedy kiedy te pociągi jeżdżą. Kiedy stoją to jest 60 nawet jak wykonują polecenia które nie każą im jeździć typu otwieranie drzwi czy trąbienie. To nie jest problem graficzny a opcje tylko praktycznie graficzne są.
Z ciekawości pousuwałem wszystkie pociągi metra zostawiając tylko 2i jak ruszyły te 2 pociągi to fpsy spadły, nie do 1 fpsa ale było widać gołym okiem taką szarpaninę obrazu. Przy pociągach które już były w grze standardowo tego problemu nie ma, tylko przy tych z metra. Da się to jakoś rozwiązać? Podałbym skąd pobrałem to wszystko ale nie wiem czy dozwolone tu, chodź strona raczej konkurencją nie jest, to strona tylko o metrze do trainza, tam nawet forum nie ma i jest po rusku.
Tutaj screen ostrzeżeń aczkolwiek pociągi działają pomimo, że w ruchu drastycznie dużo fpsów zabierają.:
Wysłany: 07-12-2015, 22:18
Dawałem wszystko na minimum ale jest to samo. Na średnio wysokich mam 60 fps i na innych mapach podczas symulacji też. Te pociągi metra tak zjadają trainza podczas poruszania się, jak stoją jest 60 fps. Mam nadzieje, że coś da się z tym zrobić xc
Ustawienie niektórych opcji graficznych wymaga włączenie T:ANE na nowo. Ale po wyłączeniu T:ANE odczekaj chwilę aż proces zniknie i dopiero wtedy go uruchom.
Jeśli dalej tak będzie, to poczekaj aż wyjdzie patch SP1. Być może się w nim coś poprawi w tej kwestii.
Wysłany: 07-12-2015, 23:22
O restarcie wiem, pojawia się informacja o tym. Tylko, że to nie problem graficzny bo na pustej mapie gdzie puszcze parę tych pociągów metra pobranych z neta to spadki fps drastyczne a na mapie stworzonej przez twórców gry ogromnej gdzie też dużo pociągów to 60 fps stabilne. Ewidentnie coś ta gra sobie z tymi pociągami metra nie radzi i nie wiadomo co czemu tak ścina jak się poruszają. Wiadomo nie ma wyjścia, będę czekać na sp ale czy to coś zmieni? A jak nie zmieni? Wystarczy że 2 pociągi metra jadą jednocześnie, nawet nie muszę je mieć w zasięgu pola widzenia a obraz ścina, na pustej mapie. Szkoda, że trainz 2012 jakoś nie ma problemu w poruszaniu tych pociągów a nowa era ma, co to za era bez metra.
Pociągi pochodzą z cyritrainz. drugi wynik w google. Może komuś się uda wyłapać problem.
Pomógł: 54 razy Wiek: 28 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 08-12-2015, 07:25
Weź pod uwagę to, że Rosjanie swój tabor mają trochę ciężki, na pewno cięższy niż wbudowany. Jeżeli klatkuje Ci tylko metro, to może być specyfika modelu - TANE może nie trafić ich animacji czy skryptów.
Wysłany: 08-12-2015, 08:00
Szkoda ze nowa era nie radzi sobie z nim, tak jakby mocno ograniczyli silnik względem ts2012. A może to kwestia kompatybilności. Aczkolwiek te pociągi metra nic nie maja, jedynie to otwieranie drzwi i bujanie wagonami, nawet panel sterowania to sama tekstura bez żadnych ruchomych części. No cóż, musze mieć nadzieję, że zrobią kiedyś wersję pod tane. Albo poszukam pociągi innego autorstwa co może będą lepiej działać.
A jeśli to animacja bujania nie współpracuje z tane to można ją jakoś wyłączyć? Bo skoro tak fpsy spadają tylko kiedy się te pociągi poruszają to se tak pomyślałem ze to moze być bujanie jak poprzednik wspomniał o animacjach, chyba że to nie takie proste wyłączyć tą animacje to trudno i nie będę was więcej męczyć:)
Pomógł: 54 razy Wiek: 28 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 08-12-2015, 09:04
Animacja bujania jak najbardziej może być tym mordercą klatek. Usuniesz ją pewnie z poziomu configu, gorzej jesśli jest zaszyta w kodowanym skrypcie - wtedy kaplica.
Wysłany: 08-12-2015, 09:31
Tu mam config jednego z wagonów, ja nie znam się na tym ale nie wygląda jakby coś tam miało być o bujaniu, mógłby ktoś rzucić okiem.
http://justpaste.it/pj3a
Dałem w linku bo tu chyba spoiler nie działa a nie chciałem tyle tekstu wklejać w post.
P.S. Czy ten skrypt bujania wagonami który jest wbudowany w tane co można w opcjach zmieniać siłę bujania itp działa na wagony które w swoich skryptach nic nie mają o bujaniu żadnej animacji?
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 08-12-2015, 23:01
Kolega wenon91 napisał:
Cytat:
proszę o zamknięcie tematu z problemem 1 fpsa w dziale trainz new era. Problem rozwiązałem, proszę też o notkę iż problem rozwiązaniem przez pobranie pociągów innego autora