Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 22-07-2015, 22:17 Wybór trybu sterowania
Witam!
Koledzy pomóżcie bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć jak wyłączyć tryb DCC. Podczas uruchamiania trybu maszynisty nie pojawia się okno wyboru - Quick Drive, a od razu mam włączone DCC
W instrukcji jest tylko wspomniane, że są tryby maszynisty i DCC ale jak zrobić, żeby się pojawiał ekran wyboru już tego nie ma.
W opcjach uruchamiania ustaw zamiast "Tryb bezpośredni" "Tryb z lokomotywy" albo "Zapytaj coś tam"
_________________ O mnie -> http://patrykowicz.tnb.pl...hp?article_id=2
KUID:666724
w fabryce->
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
W poprzednich trainzach trzeba to było skonfigurować w opcjach sesji - albo w regule opcji początkowych ustawić metodę sterowania, albo dodać do sesji regułę QuickDrive - tylko wtedy okienko QuickDrive jest dostępne.
W TS2010 tryb sterowania ustawiamy sobie w geodecie. Edytuj sesję -> Opcje uruchamiania:
Polecam natomiast zasadę: "Set_Driver_Conditions_Rule" <kuid:99999:696969>
Działa w TRS2006 i TS2010 w innych nie próbowałem. W maszyniście takimi 3 pokrętłami można zmieniać sobie pogodę, czas, oraz inne rzeczy, m.in. można zmieniać tryb sterowania z kabinowego na DCC i odwrotnie. Polecam.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Wysłany: 23-07-2015, 21:42
Wszystko pięknie koledzy, w poprzednich wersjach Trainz'a nie było z tym problemu. Tam można było i zmieniać pogodę w trakcie jazdy i kilka innych przydatnych rzeczy. W T:ANE natomiast te ustawienia zniknęły i nie ma takich opcji. Może gdzieś i są ale głęboko ukryte a szanowny autor polskiej instrukcji widać nie zgłębiał tematu. Jest wprawdzie coś takiego jak Cab Set Control ale to nie działa - jak z resztą ileś tam jeszcze innych rzeczy.
Obecna wersja TANE, niby finalna i do sprzedaży, zawiera jeszcze sporo widocznych błędów i miejmy nadzieję, że może z czasem to uzupełnią.
Wysłany: 24-07-2015, 21:26
Tak myślałem, że to może być to, tylko pod tym hasłem jest jeszcze 5 opcji a każda też ma swoje ustawienia. Szkoda, że w instrukcji nie opisano jak która funkcja działa, jak tego używać i trzeba to przećwiczyć samemu.
Spodziewałem się włączenia tej opcji jak poprzednich wersjach Trainz'a a tu jak widać rozbudowano to chyba aż nadto. W każdym razie to działa a pociągi zachowują się z należytą bezwładnością