FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek 082
20-12-2014, 11:53
Świąteczna beta dla wybrańców
Autor Wiadomość
drstrach
znawca

Wysłany: 22-04-2015, 10:22   

Peeet z tego co pamiętam masz kartę graficzną z 1GB pamięci, podejrzewam że w tym właśnie tkwi problem. IMO minimum dla dzisiejszych grafik, to 2 GB, a im więcej tym lepiej (można wczytać większe tekstury lub poprawić płynność).

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 22-04-2015, 21:04   

Tak, masz rację. Moja karta ma tylko 1 GB i jak podglądam przez GPU-Z to pracuje na 99% a pamięć jest wykorzystana na ok 950 MB. Trzeba będzie pomyśleć o jakiejś nowej :-D
A w ogóle to dziś przeżyłem znowu trudne chwile. Robiłem poprawki na mojej trasie i w pewnej chwili komputer zaczął strasznie mulić. Zapisałem więc stan prac i wyszedłem z gry. Po kilkunastu minutach uruchomiłem na nowo i okazało się, że straciła się cała konfiguracja gry. Wszystko wróciło do stanu zaraz po instalacji. Wklepałem więc ustawienia na nowo zresetowałem grę i dopiero CM zaczął odbudowywać bazę dodatków. Jakieś dziwne rzeczy się podczas tego działy bo nawet i oryginalne dodatki i trasy były na czerwono. Że również i te zrobione przeze mnie trasy tez były nie do użytku to już nie muszę dodawać. Kolejny reset gry i w końcu wszystko wróciło do normy i do stanu przed zawałem :-)
Widać z tego, że jeszcze trochę pracy mają programiści więc czekajmy co zaoferują w finalnym produkcie.

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 28-04-2015, 21:40   

Może wbrew doradcom, którzy odradzali zakup GTX960, postanowiłem jednak sprawdzić ten sprzęt :-D . Myślałem wcześniej raczej o GTX970, ale po pierwsze jest droższy o 50% a poza tym zapewne nie byłby należycie wykorzystany. Nie gram w inne wymagające gry i doszedłem do wniosku, że taka 960-tka będzie w sam raz. Zaopatrzyłem się w wersję Asusa GeForce GTX 960 DirectCU II OC Strix 2GB GDDR5 i zacząłem testy. Najpierw jeszcze na starej karcie w General Settings ustawiłem cienie na LOW, shadow na 4096, woda na Ultra i antyalias na 4x. Na mojej trasie wyszło momentami nawet i 2-3 kl/s a w porywach 12-15.
Zamieniłem więc karty i tu się okazało, że nie było porównania. Minimalnie było 30 kl/s a maksymalnie 60. Ustawiłem więc wszystko na max i w najtrudniejszych momentach spadało wyświetlanie do 18-20 kl/s - tam gdzie na starej wychodziły pojedyncze klatki. A tak poza tym wahało się od 28-40 kl/s. Można powiedzieć, że całkiem przyzwoicie już teraz to wypada. Jeszcze jakby trochę zoptymalizowali całość to będzie git :-P
Z 2 GB pamięci jaka ma karta T:ANE zabrało 1.6 GB w porywach, a przeciętnie używa ok 1.3 GB. Temperatura karty trzyma się dobrze na 58-60 stopniach. Przy okazji sprawdziłem też pobór mocy i tu się okazało, że spadł dość znacznie. Teraz pulpit z monitorem pobiera 99 W a podczas gry to maksymalnie 230W. Poprzednio bywało i ponad 300W.
Tak więc polecam do T:ANE takiego GTX-a 960 za jedyne 919 zł :-)

drstrach
znawca

Wysłany: 29-04-2015, 11:54   

Peeet jeśli grasz na rozdzielczości 1920x1080 i więcej, to wyłącz AntiAliasing (spadki jakości są nieznaczne, a oszczędności w wydajności znaczące) oraz ustaw filtrowanie anizotropowe (anisotropic filtering) na maksa (odwrotnie niż w przypadku AA, duży przyrost jakości, przy małym spadku wydajności).

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 30-04-2015, 18:33   

Tak, gram tylko na 1920x1080 ale na jednym monitorze :-) Jeszcze nie próbowałem z T:ANE na obu, choć np w przypadku FSX-a daje to duży komfort sterowania samolotami. Tam jednak sytuacja jest odwrotna niż w T:ANE gdyż opiera się głównie o procesor. Grafika tam wystarcza w zupełności przeciętna natomiast procesor to już musi być bardzo mocny.
Wracając jednak do naszej gry to przećwiczyłem zaproponowane przez drstrach'a zmiany w ustawieniach i faktycznie pomogło w szybkości bez zauważalnych zmian w jakości. Wystarczy zjechać kamerą tuż nad ziemię podczas jazdy pociągu a trawsko można liczyć :-D
Obecnie przy różnych wariantach krajobrazowych szybkość waha się od 28 do 40 kl/s. Myślę, że większość graczy byłaby zadowolona z takiego wyniku. Może ktoś bardziej obeznany z polskimi trasami zaproponuje jakąś trudniejszą i spróbuję ją po zainstalowaniu w TANE przetestować.
Ja mam trochę tych polskich tras ściągnięte, ale sporo dodatków do nich wykazuje błędy i nie bardzo umiem sobie z tym radzić. Nie chcę z kolei importować wszystkich dodatków z TS12 bo się narobi straszny bałagan a sprzątanie tego potem to straszna robota :-)
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 30-04-2015, 18:37, w całości zmieniany 1 raz  

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 04-05-2015, 18:21   

Witam ponownie.
Tym razem mam mały kłopot z dodatkami ze starszych wersji Trainza. Otóż chodzi mi o tory serii S49-IB-K xxx. CM wykazuje jeden błąd przy każdym typie torów a mianowicie:

Np. <kuid2:283523:38183:4> S49-IB-K 16-28
- Track preview mesh 'default.im' is missing

Czy jest jakaś szansa to poprawić?
Jest tych torów sporo i szkoda byłoby je odstawić, tym bardziej, że ja na razie wielkiego wyboru nie ma.

rysztur
znawca

Wysłany: 19-05-2015, 21:33   

Nawiążę do wydajności w TANE (parę postów wyżej). Wymieniłem grafikę na GTX970 i miałem ciągle crash windy (komputer się wyłączał). Przyczyną był stary zasilacz, wymieniłem na nowy 600W i ... zero problemów ;-) .
Wstawiłem na tor czajniczka na mapie Poligon, ustawienia opcji grafiki wszystko na FULL, wynik: średni FPS 40, minimalny FPS 29.

Odpowiedz do tematu