FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Tata Muminka
27-11-2012, 21:44
Projekt Sudety / Jesien 1976
Autor Wiadomość
shenker67
user

Wysłany: 27-10-2013, 12:04   

Czy w tej paczce znajduje się też tabor? Bo poprzednia ważyła ok. 91MB tylko i były wszystkie potrzebne dodatki w niej.

Tomnord15
user

Wysłany: 27-10-2013, 12:11   

W paczce nie ma taboru a dodatki są zdublowane, tzn. zostało wrzucone archiwum z takimi samymi dodatkami do archiwum nadrzędnego.

rwk2007 
trainz

Wysłany: 19-11-2013, 23:00   

Może, żeby nie było zamieszania z mapami i dodatkami, niech ktoś wrzuci te trzy mapy z powrotem na jakiegoś dropboxa, czy coś w tym stylu i umieści to na forum, bo o ile z Koleją Raduni i najnowszą wersją Sudetów Wscchód nie ma problemu, to zachodnia cześć mapy znikła z sieci całkowicie :-/

jakub432000
super user

Wysłany: 21-11-2013, 21:00   

rwk2007 napisał/a:
Może, żeby nie było zamieszania z mapami i dodatkami, niech ktoś wrzuci te trzy mapy z powrotem na jakiegoś dropboxa, czy coś w tym stylu i umieści to na forum, bo o ile z Koleją Raduni i najnowszą wersją Sudetów Wscchód nie ma problemu, to zachodnia cześć mapy znikła z sieci całkowicie :-/

Jest na to inny sposób: można pobrać mapę Kolej Bystrzycka z DLS (bez FCT pobranie tego to kwestia 2 dni) i masz prawie wszystkie dodatki - także do mapy Sudety.

Mietek
świeżak

Wysłany: 16-03-2014, 13:49   

Mam problem z trasą polegający na tym,że na Wałbrzychu Głównym nie mam sieci trakcyjnej, i dodatkowo w terenie pojawiają się białe kreski. Z trainzem jestem na początku znajomości,wcześniej solidnie działałem MSTS.

Próbowałem znaleźć odpowiedź na forum,ale nie udało się.Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam,
Mietek

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 16-03-2014, 13:53   

jak czegoś nie masz na mapie to nie masz zainstalowanego.

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 16-03-2014, 13:53   

Jak masz białe kreski to znaczy że nie masz ściągniętych jakichś torów lub elementów spline. Było o tym na forum.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 16-03-2014, 13:55   

i raczej jak masz białe kreski to już nic nie poradzisz na to..

http://www.trainz.pl/_for...p?p=98944#98944

ale lepiej napisać że nie było. więc na mocy danej mi przez władzę tego dobytku udzielam Ci pierwszego i ostatniego ustnego ostrzeżenia, i raz jeszcze przypomnę Ci zapis regulaminu zaakceptowanego przez Twoją osobę:
"1. Szukanie wiedzy powinno polegać na czytaniu Forum lub w przypadku gdy problem nie był poruszany nazadawaniu pytań"

a w szukajkę wystarczyło wpisać "białe kreski"

Ostatnio zmieniony przez zolwik 16-03-2014, 13:59, w całości zmieniany 2 razy  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 31-08-2014, 20:37   

W ostatnich dniach po długiej przerwie spowodowanej złym stanem samopoczucia i nadmiarem innych obowiązków udało mi się skończyć docelową stację kolejnego fragmentu, czyli Boguszów-Gorce. Odcinek Boguszów Gorce - Teplice nad Metuji miał być kolejnym kierowanym do publikacji. Względem pokazywanego ostatnio odcinka dobudowany został cały fragment Mieroszów-Boguszów Gorce wraz ze stacją Boguszów Gorce Wschód. Efekty pracy prezentują się następująco:

Tym sposobem 'spięciu' uległy Śląska Kolej Elektryczna u góry i północne czeskie linie przygraniczne. Obecnie pozostają trzy 'dziury', które rozbijają projekt na osobne fragmenty:

-Boguszów Gorce Wschód - Jedlina Zdrój
-Teplice nad Metuji - Trutnov
-Boguszów Gorce - Sędzisław.

...a stan budowy przedstawia się następująco:

Mapa jest na etapie ostatnich korekt i poprawek przed opublikowaniem, także jeżeli ktoś po cichaczu czai się z jakimś dedykiem, to niech się zgłosi jak najszybciej.

Podobnie jak poprzednie wersje projektu, to też jest wykonane na TRS2006 + SP2, z innowacji wymienić należy wprowadzenie sieci trakcyjnej Bogdana, sporej liczby 'drobnych' dodatków własnych i od Qcyka. Postaram się przygotować paczkę wsporczą.

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 01-09-2014, 10:06   

http://postimg.org/image/ds9ifgrjb/

Mój dodatek! Miło, że taka głupia szopa znalazła swoje miejsce nie tylko w Mezimesti.

http://postimg.org/image/85d5hzp0n/

A z tej rampy po prawej stronie cykałem fotki jakiemuś jamnikowi aparatem analogowym - czy te zdjęcia mam, to nie wiem.

Dużo dobrego się wydarzyło od czasu publikacji wcześniejszych wersji. Jednak rodzime, Wojtkowe nasypy są o wiele lepsze niż te stosowane wcześniej. Fajnie, że można w zasadzie się odłączyć, nałożyć niejakie embargo na dodatki zagraniczne i tworzyć ramę mapy z polskich dzieł. Wspieramy polski przemysł.

Co do dedyków - jak już wspominałem wczoraj. Może jakiś znak drogowy? Wiem, pisałeś, że trochę za późno, ale może jest jakieś miejsce na mapie, gdzie droga przebiega blisko torów (jest jakieś skrzyżowanie) i można tam wepchnąć przekrzywiony znak "Boguszów Gorce 7km".

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 01-09-2014, 20:47   

Vicia, dzięki - ale w przypadku map dolnośląskich musisz się wbić w pewien specyficzny mocno zaprojektowany system budowania. Polega on na tym, że każdy dodatek jest bardzo przemyślany w sensie ilości użyć, powtórzeń, 'zawartości' dla tworzonej sceny itp. - wiąże się to głównie z rozmiarem mapy i zamulaniem się TRS'a przy dużej ilości dodatków. Innymi słowy już sama skala mapy sprawi, że będzie ich dużo, więc trzeba je robić i wstawiać bardzo rozsądnie. Jestem raczej przeciwnikiem zapychania mapy nadmierną ilością różnych drobnostek czy zbytnim zróżnicowaniem użytych obiektów. Preferuję przemyślane wykorzystywanie pewnej puli i uzupełnianie jej 'detalami'.

Także pomyśl raczej nad obiektami 'jedynymi w swoim rodzaju / niepowtarzalnymi' w swej wartości, coś jak ta buda w Mezimesti. Inteligentne używanie tego dodatku czyni go sensownym również w innych miejscach na mapie. Znak drogowy jest 'strzałem na raz' zwykle, co czyni go dość nieefektywnym.

Przygotowałem paczkę wsporczą z dodatkami do ostatniego opracowanego odcinka:

http://wyslijto.pl/plik/qzl2rbgy1m

Samą mapę skieruję do publikacji oczywiście na Trainzart.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 01-09-2014, 22:51   

Pozwoliłem sobie przejechać odcinek z Mezimesti do Boguszowa (Gorców czy Gorce?) na kabinie lokomotywy SP45 z trzema szczupakami na haku + wagon pocztowy + grzewczy. Nie wiem czy nachylenie linii jest na tyle spore że udawało mi się osiągać w porywach prędkość ~60km/h czy mój Trainz zaczął mieć anomalie. Lepsze prędkości udawało mi się uzyskiwać tuż przed towarową częścią stacji Boguszów Gorce. Jeżeli wszystko jest w porządku i faktycznie linia idzie tak pod górkę to już widzę ile zabawy będzie w utrzymaniu prędkości prowadząc TKt48 czy Ty2 :) W jedną stronę na pełnych obrotach, w drugą zaś na hamulcach żeby za mocno się nie rozpędzić.

Jedyne do czego mogę się przyczepić na mapie to przesunięcia wiaduktów spline które powodują że robią się podwójne wiadukty. Jest to chyba znany wszystkim problem i można go poprawić we własnym zakresie co uczyniłem.

Nie dane mi było odwiedzić tego odcinka linii osobiście (w przeciwieństwie do Sędzisław - Lubawka - Trutnov) więc nie mogę się szerzej wypowiadać co konkretnych szczegółów jednakże z całości wyłania się wspaniały klimat Sudetów jesienną porą. Ciemniejsze niebo, mgiełka, ustawienie zachmurzenia i jedyne czego brakuje do szczęścia to poczucia tego wilgotnego powietrza które jest jedyne w swoim rodzaju i występuje tylko w Sudetach :)

Nie pozostaje zatem nic innego jak przejechać się w relacji przeciwnej a autorowi życzyć powodzenia w pracach nad pozostałymi odcinkami mapy :)

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 01-09-2014, 23:24   

Mapę odpalę dopiero w środę - mam wolne i chcę jej poświęcić odpowiednią uwagę i ilość czasu - zwłaszcza na odcinki, które najbardziej podobają mi się z dotychczas pokazywanych prze Kilana screenów - nie wątpię jednocześnie że się nie zawiodę i z ogromną przyjemnością przyjrzę się temu wybitnemu osiągnięciu geodezyjnemu, jakim jest PSJ1976 :) :) :)

Tymczasem na prośbę Piotra mapę podwieszam na moim sajcie - zapraszam do korzystania z linku, gdyby "WyślijTo" siadło lub sprawiało problemy:

http://www.qdaty-trainz.p...ety-jesien-1976

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------

ryszard
znawca

Wysłany: 02-09-2014, 11:43   

Miałem dzisiaj chwilę na zapoznanie się z nowym odcinkiem i mam parę takich refleksji starego człowieka. Kiedyś dawno temu wybudowano to w wielkim trudzie, niemałym nakładem kosztów ( mnogość obiektów inżynieryjnych, o kształtowaniu terenu nie wspomnę). Przez lata służyło mieszkańcom, zakładom, itd. Wg atlasu linii kolejowych z 2011: Boguszów Gorce Wsch-Mieroszów oraz Mieroszów-Mezimesti zamknięto dla ruchu osobowego 31.03.2004 roku. Jeżeli do tego dołożyć peregrynacje Qnia (warto poczytać i pooglądać), to wychodzi na to, że kiedy Mistrz ostatnie fragmenty zrobi i pospina w całość, będzie to historia dostępna tylko w grze. Gdyby taki jeden decydent z drugim kupili sobie gierkę i przejechali po sudeckich szlakach, to może by odkryli potencjał jaki drzemie w tych liniach. Przecież to jest ekologiczny środek transportu, turystycznie kolej tutaj niewykorzystana. Widoki jakie można zobaczyć jadąc pociągiem nie są gorsze od tych z Kanady, USA czy Szwajcarii. Tam potrafią, a u nas tylko zaorać.
Mistrzowi życzę wytrwałości do osiągnięcia założonego planu. Wiem że będzie ciężko ale Sudety są warte tego.

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 05-09-2014, 12:09   

Przepraszam że tak późno, ale lepiej późno niż wcale ;-)

Pobrałem, wgrałem, przejechałem. Wow że tak powiem ;-) Jak zwykle cudowne wyważenie dodatków, piękne dolnośląskie klimaty, i ten niepowtarzalny klimat całej kolei w Sudetach, potęgowany tym, że to tylko malutki skrawek tej sieci... Nasuwa mi się tylko kila pytań:

- czy odcinek BGT - Mieroszów był dwutorowy? Dziwnie wygląda dwutor zaczynający się na jednej stacji i kończący 5km dalej. Czyżby od strony Wałbrzycha do BGT był taki ruch?
- na BGT wykorzystywane były wszystkie tory? W sumie tylko 3 tory są osłonięte semaforami, reszta wygląda jak typowo boczne, choć to trochę dziwne żeby stacja towarowa miała ledwo 3 tory główne...
- jaki system przyjąłeś dla ograniczeń prędkości? Wszędzie widzę powstawiane W8 bez W9 za nimi, w okolicach stacji wymieniłem je na W27, ale na szlaku nawet to dziwnie wygląda. To celowy zabieg?

I jeszcze raz gratuluję roboty, każda część PSJ to prawdziwe cudo sztuki mapiarskiej w TRSie! :-)

philip8
nowy

Wysłany: 08-09-2014, 14:36   

Fantastyczna trasa, naprawdę robi wrażenie. Dbałość o szczegóły, super! Mam jednak z mapą jeden problem. W zasadzie ciężko to nazwać jakimś problemem, ale nie widzi mi semaforów kształtowych na całej trasie od Boguszowa do Mezimesti. Czy to jakaś specjalna paczka CMP, czy może zwyczajnie nie mam ich w swojej bazie? Jeżeli mógłby ktoś pomóc w ich namierzeniu, będę wdzięczny.

ryszard
znawca

Wysłany: 08-09-2014, 14:48   

Jaka wersja gry?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 08-09-2014, 15:00   

philip8 napisał/a:
Fantastyczna trasa, naprawdę robi wrażenie. Dbałość o szczegóły, super! Mam jednak z mapą jeden problem. W zasadzie ciężko to nazwać jakimś problemem, ale nie widzi mi semaforów kształtowych na całej trasie od Boguszowa do Mezimesti. Czy to jakaś specjalna paczka CMP, czy może zwyczajnie nie mam ich w swojej bazie? Jeżeli mógłby ktoś pomóc w ich namierzeniu, będę wdzięczny.

a czy masz przy mapie brakujące zależności?

Groch
super user

Wysłany: 08-09-2014, 19:13   

W niedzielny wieczór miałem przyjemność pospacerować po tym wirtualnym szlaku.
Pociąg co prawda nie jechał, ale pogoda i pejzaż nie zawiodły...

Wybacz ten 'skrinowy' spam, mam nadzieję, że korzystnie wpłynie na popularyzowanie mapy.
No i dziękuję za kolejny fragment...

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 14-09-2014, 20:04   

Oczywiście Roman, miło, że Ci się chciało. Fajnie to wygląda. Zawsze lubię rzucić okiem jak inni widzą moją pracę, bo sam nie mam niestety okazji 'odkryć jej' jako dziewiczego dzieła.

Cytat:
- czy odcinek BGT - Mieroszów był dwutorowy? Dziwnie wygląda dwutor zaczynający się na jednej stacji i kończący 5km dalej. Czyżby od strony Wałbrzycha do BGT był taki ruch?
- na BGT wykorzystywane były wszystkie tory? W sumie tylko 3 tory są osłonięte semaforami, reszta wygląda jak typowo boczne, choć to trochę dziwne żeby stacja towarowa miała ledwo 3 tory główne...
- jaki system przyjąłeś dla ograniczeń prędkości? Wszędzie widzę powstawiane W8 bez W9 za nimi, w okolicach stacji wymieniłem je na W27, ale na szlaku nawet to dziwnie wygląda. To celowy zabieg?

Linia 291 nigdy nie była dwutorowa. Dwutorowy był jedynie odcinek BGW-Kuźnice, co jest zrozumiałe, gdyż 'zbierał' ruch z magistrali Śląskiej Kolei Elektrycznej i to co 'wpadało' od strony Szczawienka. Stacja Kuźnice mogła to następnie 'zebrać i przechować' do zwolnienia szlaku. O ile linia ta nie była dwutorowa, o tyle do 1945 r. była całkowicie zelektryfikowana, a szczątki tej instalacji można znaleźć na mapie porozrzucane tu i tam jak pewnie zauważyliście.

W Kuźnicach na pewno wykorzystywano wszystkie tory, ale istotnie tylko kilka miało semafory. Jest to dość ciekawa sytuacja, aczkolwiek nie należy do wyjątków w skali sieci kolejowej.

Wskaźniki starałem się wzorować na tym co spotkałem na szlaku parę lat temu, niestety nie wszystko się zgadza i nie wszystko jest dopracowane w tej materii tak jakbym sobie życzył.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 14-09-2014, 20:06, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 14-09-2014, 20:18   

Cytat:
Wskaźniki starałem się wzorować na tym co spotkałem na szlaku parę lat temu, niestety nie wszystko się zgadza i nie wszystko jest dopracowane w tej materii tak jakbym sobie życzył.

To jest tak mało istotny szczegół wobec skali przedsięwzięcia. Liczy się klimat,a to jak dla mnie jest najważniejsze. No i jeszcze jedno, historia, bo dla wielu z forumowiczów to jedyna możliwość zapoznania się z tym jak kiedyś tutaj bywało.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 22-09-2014, 19:15   

Pozwoliłem sobie popełnić do mapki sesję (konfiguracja semaforów) i dodać kilka pomocniczych elementów SRK (niewidocznych - chodzi o kontrolery podwójnego połączenia torów). Robione niestety (albo i stety) na TS2010, zrobiona kompletna paczka wsporcza i tak dalej. Jedyna widoczna zmiana, jaką pozwoliłem sobie dokonać, to zamiana semaforów E i G w Mieroszowie (E na dwuramienny, G na jednoramienny). Na planach z jelenia.rail.pl zdarzają się błędy, a takie ustawienie (zgodne z oryginalną mapą Kilana) właśnie tam znalazłem. Po zamianie jest to bardziej logiczne ruchowo - semafor G sygnalizuje wyjazdy tylko na wprost a semafor E - tylko na bok. Poza tym krajobrazu nie ruszałem. Jeżeli Piotr da zgodę, to powieszę gdzieś i dam linka :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

ryszard
znawca

Wysłany: 22-09-2014, 19:54   

Radek bardzo dobra pomysła :-P

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 22-09-2014, 23:58   

Cytat:
To jest tak mało istotny szczegół wobec skali przedsięwzięcia. Liczy się klimat,a to jak dla mnie jest najważniejsze.

Bardzo sobie dokładnie te słowa zapamiętam. :)
Bo nic mnie tak nie boli jak nierówne ocenianie map na naszym forum.

A słowa powyższe piękne i prawdziwe, bo nawet gdyby były na tej mapie same błędy w SRK to i tak jesteśmy w kolejowych Sudetach. Korzystam z tego projektu bardzo często, a mój najmłodszy potomek wręcz żąda, żebym "wyłączył te śniegi i dał te fajne góry" ;)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 21-11-2014, 00:13   

W DL na www.trainzart.pl dzięki uprzejmości Wujka 082 pojawiła się ostatnia wersja mapy "Projekt Sudety / Jesień 1976":

Jest to wersja dokładnie ta sama, którą przedstawiałem tu ostatnim razem, czyli dobre półtora roku temu, natomiast dzięki uprzejmości kolegi Qcyka została gdzieś po drodze wyposażona w sieć trakcyjną autorstwa Bogdana w miejsce pierwotnie zastosowanej Chestera. Jest to tak naprawdę jedyna zmiana, gdyż nie grzebałem ani przy aktualizacji obiektów, ani nie dodawałem nic nowego, ale uznałem, że warto, by ta wersja była dostępna, jako aktualnie "najświeższa".

Zgłaszano braki niektórych dodatków, co jest trochę dziwne, gdyż paczka wsporcza, która była wydana przy ostatniej aktualizacji zawierała komplet z wyjątkiem sieci trakcyjnej, a tą bez problemu dostać można u Bogdana na stronie.

Jest kilka dodatków mojego autorstwa, które były do mapy przebudowane i dotąd nie wyszły, ale były one w rzeczonej paczce. W najbliższym czasie trafią powoli na www.trainzart.pl - a póki co, kilka z tych, które rozpoznaliście jako nieobecne można znaleźć tu:

http://wyslijto.pl/plik/rw2qzeynua

Odpowiedz do tematu