Wysłany: 21-07-2014, 01:30 Problem z wyświetlaniem drzew
Witam
Na początku pragnę zaznaczyć iż wiem, że podobne problemy były poruszane na forum. Przeczytałem wszystkie podobne tematy, między innymi ten o drzewach Pofiga Niestety żadne z podanych rozwiązań nie pomogło w moim przypadku dlatego zdecydowałem się na założenie tego tematu. Ponad to uważam, że mój przypadek jest trochę inny od reszty gdyż dotyczy też standardowych drzew autorstwa Auranu.
A więc przechodząc do rzeczy:
Byłem szczęśliwym użytkownikiem TS 2012. Mapa Lublin - Dorohusk działa bez zarzutu (a wraz z nią oczywiście cała roślinność). Niestety około 2 tygodnie temu byłem zmuszony do przywrócenia systemu. Kopia którą dysponowałem była sprzed dwóch lat, a co za tym idzie nie miałem wtedy jeszcze zainstalowanego TSa. Gre miałem zainstalowana na dysku D a więc po przywróceniu systemu mogłem dalej grać. Niestety w momencie kiedy wykonałem przywracanie, przestały wyswietlać się drzewa na mapie. Dotyczy to drzew kołyszących się. Również autorstwa auranu (np. "Drzewo KlonCukrowy05"). W geodecie mogę je wstawić, lecz drzewo nie wyświetla się w terenie. Odpada tutaj trop, że komputer jest za słaby, gdyż kiedyś wszystko działało normalnie. Pierwsze co zrobiłem to usunełem TSa i zainstalowałem go na nowo wraz z dodatkami do trasy Lublin - Dorohusk. Nie robiłem żadnego importu tylko dodatki instalowałem z paczek które pobrałem do mapy. Problem niestety nie ustąpił. Kilka dni później usunełem TSa i znów wykonałem przywracanie systemu (ze względu na to, że jakoś wolno pracowął i nie podobała mi się praca na nim). Zainstalowałem na nowo TSa z dodatkami i problem dalej nie ustępował. Do systemu ściągnełem wszystkie dostępne aktualizacje. Aktualizacje ściagnełem również do karty graficznej. Oczywiście jak idzie się domyśleć problem dalej nie ustępował. Wczoraj jeszcze raz usunełem gre, oraz wykonałem przywracanie systemu. Ściągnełem do niego wsyztskie aktualizacje i zainstalowałem samą gre bez dodatków. Kiedy ją odpaliłem zorientowałem się, że nie wyświetlają się drzewa od auranu, które insalują się wraz z grą. Są to np. Drzewo KlonCukrowy.
Tak wygląda mój problem. Wszystko oczywiście testowałem przy wariancie z OpenGl oraz DirectX.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-07-2014, 06:36
Po naprawie bazy danych sprawdziłeś czy masz wszystkie dodatki bez błędów, także te wbudowane. Ta gra tak ma, że potrafi wyświetlić komunikat: 0 błędnych i 0 ostrzeżeń. Trzeba wtedy taki dodatek otworzyć do edycji i zatwierdzić. Sprawdź czy masz bibliotekę do tych drzew, może masz otwartą do edycji. Czy do TS12 pobrałeś łatkę?
Zawsze robiłem rozszerzoną naprawę bazy danych. Zrobiłem również i teraz. Komunikat był jak zawsze : 0 błędów, 0 ostrzeżeń.
Jednakże otworzyłem jedno z tych drzew do edycji w menedźerze zawartości i ukazał mi się na dole komunikat :
Brakuje wymaganego znacznika 'thumbnails'
Znacznik 'mesh' z 'summer' musi mieć rozszerzenie pliku siatki.
Znacznik 'mesh' z 'autumn' musi mieć rozszerzenie pliku siatki.
Znacznik 'mesh' z 'winter' musi mieć rozszerzenie pliku siatki.
Znacznik 'mesh' z 'snow' musi mieć rozszerzenie pliku siatki.
Nie wiem czy posiadam bibliotekę tych drzew ani jak to spradzić. Do Trainza nie pobierałem żadnych łat. Kupiłem go jakoś 2 lata temu.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 21-07-2014, 14:54
Znaczy brakuje bibliotek. Z tego co pamiętam są do pobrania na DLS-e. Wystarczy takie drzewko otworzyć w CMP i zobaczysz czy brakujący dodatek jest z Aurana, czy z innych stron.
Zamieszczam jeszcze 2 screeny z menadżera zawartości. Sam w sumie juz nie wiem, gdyż wydawało mi się, że gdy brakuje zależności to wyświetla się po lewej stronie znak zapytania.
Co ciekawe, zainstalowałem wczoraj dla porównania TS2010 i tam Drzewa działaja bez problemu. Mógłbym pracować na nim gdyby nie to, że zaczełem tworzyć mapę w 2012 i w 2010 mi jej nie wyświetla.
Ostatnio zmieniony przez Lewy102 23-07-2014, 16:35, w całości zmieniany 2 razy
Suwak od "jakości dżefek" jak masz ustawiony? I jaką porę roku? Tam się da ustawiać jakość drzewek (suwaczkiem właśnie) i listność / bezlistność poprzez ustawienie kalendarza.