Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 31-07-2012, 18:48 Wczytywanie map z TS2009 do TS12
Witam!
Ponieważ miałem trochę map stworzonych w TS2009 chciałem je obecnie przerzucić do TS12. W CMP od TS2009 zapisałem te mapy do pliku *.cdp i chciałem je wczytać w CMP od TS12. Niektóre mapy się wczytały ale kilka za żadne skarby nie chce. Po zainstalowaniu wyświetla mi się jedno ostrzeżenie, że pominięto już zainstalowaną mapę, której fizycznie nie ma. Nie wiem co tam jest zapisane w tym pliku cdp mapy, ale wyedytować tez nie mam jak gdyż nie pojawia mi się w spisie zainstalowanych.
Pytanie moje brzmi, czy da się - ewentualnie jak, nadpisać już zainstalowane cdp?
Dodam,że przy instalowaniu nowych dodatków jest podobnie, tzn jeśli zdarzy się że jakiś kuid już jest zainstalowany to instalator go opuszcza.
Najprawdopodobniej dałeś w przeszłości polecenie 'nie nadpisuj wszystkich' i tak zostało. Musisz w CMP wybrać taką opcję, nie pamiętam dokładnie treści, ale to jest chyba menu plik->opcje->inne 'resetuj ostrzeżenia' czy jakoś tak. Potem przy próbie nadpisania będzie komunikat czy nadpisać, daj 'tak' (jeśli dasz 'tak na wszystkie', nie będziesz miał w przyszłości kontroli nad tym co się nadpisuje, a czasem CDPy zawierają wbudowane dodatki - takich dodatków NIE WOLNO nadpisywać, bo Trainz potem się krzaczy). Po zainstalowaniu nadpisanego dodatku wyświetli się w zakładce 'otwarte do edycji' i dopiero stamtąd musisz go 'wprowadzić' (PPM edycja->wprowadź/commit lub po zaznaczeniu ctrl+m). A jeśli chodzi o niepokazywanie się mapy - w TS2009 musisz zapisać polik MAPY i SESJI, są to 2 oddzielne dodatki dla CMP.
Tak naprawdę powinieneś to wszystko wiedzieć z instrukcji
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 718 Skąd: Kraków
Wysłany: 01-08-2012, 20:46
Faktycznie, udało się:):) W menu File/Settings/Miscellaneous (używam wersji angielskiej TS12) jest opcja Reset Warning Dialogs. Po zresetowaniu już koglem nadpisywać poprzednie wpisy i stare trasy zadziałały bez problemu:) Oczywiście musiałem zatwierdzić później już ręcznie ale to wiadomo.
Zauważyłem jednak jeszcze inna sprawę, a mianowicie na tej samej trasie w TS2009 niektóre tekstury wyświetlają się niepoprawnie, tzn tak trochę tęczowo a część w ogóle ma jakieś bzdurne kolory. Nie jest tego wiele ale tez intrygująca sprawa :) W sytuacji gdy stare trasy uruchomiłem na TS12 to pewnie TS2009 pójdzie w odstawkę.
A co do instrukcji to ta którą znalazłem razem z symulatorem to niewiele wnosi. Tam nie ma aż takich szczegółów - chyba że jest jeszcze jakaś inna o której nie wiem. Jedyna instrukcja , można rzec z prawdziwego zdarzenia, to była dołączona do TS2006...
Pozdrawiam i dzięki za skuteczna pomoc !
niektóre tekstury wyświetlają się niepoprawnie, tzn tak trochę tęczowo a część w ogóle ma jakieś bzdurne kolory.!
Najprawdopodobniej masz kartę graficzną nVidia? W ustawieniach miscellenous masz 'enable hardware accelerated texture compression'. Gdyby takie efekty się powtórzyły (lub czarne textury), odznacz tę opcję (żeby była nieaktywna), wtedy takie dodatki trzeba wyrzucić w CMP i jeszcze raz zainstalować
swoje mapy "otwarłem do edycji" w menadżerze zawartości ts2009 i z folderu eding skopiowałem na dysk w innym miejscu, jak je teraz wgrać do ts12?
i gdzie teraz znajdują się pliki do edytowania? bo nie widzę folderu eding
Wrzuć te foldery na okno menedżera zawartości ts12 i same die zainstalują. Folder editing w ts12 powstanie dopiero przy pierwszej edycji, teraz jest Zci niepotrzebny.