FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RBach
05-10-2018, 10:07
Zimowisko

Czy wstawiać wskaźniki We (możliwe błędy)?
Tak
59%
 59%  [ 16 ]
Nie
40%
 40%  [ 11 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
EU 04
zaawansowany

Wysłany: 09-10-2013, 18:08   

Panowie jak tak naprawdę chcecie się bawić w maszynistę i nie chcecie jeździć 40 km/h to jest w przepisach taki myk że należy przejechać dany szlak dwa razy w dzień i dwa razy w nocy i można śmigać rozkładowo (macie już znajomość szlaku)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 09-10-2013, 19:21   

EU 04 napisał/a:
Panowie jak tak naprawdę chcecie się bawić w maszynistę i nie chcecie jeździć 40 km/h to jest w przepisach taki myk że należy przejechać dany szlak dwa razy w dzień i dwa razy w nocy i można śmigać rozkładowo (macie już znajomość szlaku)

No i może podczas uruchamiania pierwszych trzech razy mapy - sesji dać opcje z wpisem np: jazda realnie; jazda uproszczona i przy jeździe realnej obligatoryjnie trzeba by przejechać całą mapę zgodnie z mykiem podanym przez EU 04.
I już są trzy scenariusze. ;-)

Cytat:
Tabelka tabelką, chodziło mi właśnie o stworzenie rozkładu przez któregoś z forumowych specjalistów ruchowych :-)

Potrzebne:
relacje pociągów, spis przystanków, prędkości szlakowe (najlepiej przejechać), brutto max. - obciążenie lokomotyw - seria lokomotywy, wymagany % hamujący (można by się pokusić o skopiowanie z któregoś autentycznego rozkładu) no i info o spadkach i ich promilach jeżeli takie są.
A później parę (np. trzy) przejazdy każdym skłądem i powinno być gut.
Ja jeszcze nie zdążyłem zapoznać się z mapą. :roll:

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 09-10-2013, 21:03   

Cytat:
Bardzo trudno się jedzie, ponieważ ograniczenia czy zmiany prędkości drogowej często pojawiają się bez zapowiedzi.

Ja natomiast zapowiadałem wiele razy, że możecie spodziewać się tego typu niespodzianek. :mrgreen: Wiem że od strony prowadzenia zgodnie z instrukcjami, nie daj Boże AI czy czym tam jeszcze pojawią się rzeczy o których się fizolom nie śniło ;p. W zasadzie to mógłbym dla Waszego spokoju olać całe to szczegółowe srk w stylu wskaźniki, ograniczenia widzialne i niewidzialne i zostawić do wstawienia przez użytkownika. No ale jest jak jest, musicie to opanować sami. Ja co najwyżej wyczulę się pod tym kątem przy następnym projekcie.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 09-10-2013, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 09-10-2013, 21:37   

A ja dopilnowalam na glownej lini...

obserwator
super user

Wysłany: 10-10-2013, 07:29   

Na 'głównej linii' też są błędy z W27, W8 czy W9 ;-) Ale zostawmy to. Szanowni Państwo ja myślę, że - tak jak napisali Panowie powyżej - każdy może sobie to poprawić we własnym zakresie i jest gitara.

Mapka wizualnie wygląda super! Myślę, że każdy może znaleźć tu coś dla siebie - wszak mamy szlaki pod drutem i bez druta, jedno i dwu tory, ciekawe układy torowe, dobrą infrastrukturę oraz otoczenie. Ja na pewno spędzę przy tej mapie wiele godzin przed komputerem. Gratulacje Jacku - robota wykonana na medal :-D

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 10-10-2013, 11:25   

No ale chyba na brązowy :mrgreen:

Ale byłem psychicznie przygotowany na wytknięcie błędów w srk. I wiecie co? Mam je głęboko w rzyci. 3 lata pracy, często wbrew rodzinie a nawet własnemu zdrowiu są wystarczającym powodem do tego żeby kolejowy maniak sobie sam coś przesunął/usunął tak jak to zrobił wujek bez mędzenia na forum.

Wychodzą mapy (nie bedę pokazywał palcem), które mają trylion odsłon na forum i tyleż peanów pochwalnych, ja taką mapę odpalam i nie ma skonfigurowanej w ogóle sygnalizacji. Nikt nawet słowem się nie odezwie! I słusznie. Bo autor ma prawo zarówno do wizji jak i do błędów.

Ja kończę ten wątek, obawiałem się tego, że w ten sposób, ale trudno. Proszę sobie błędy poprawić we własnym zakresie, albo usunąć mapę jeśli jest dla kogoś niegrywalna.

Za wszystkie miłe słowa dziękuję, błędy przyjąłem do wiadomości, przy następnej odsłonie jakiegoś projektu zwrócę na to uwagę i nie gwarantuję braku błędów innych. Ameno.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 10-10-2013, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 10-10-2013, 12:28   

Szkoda, że pobieracze nie dostrzegają piękna i trudu włożonego w ten trudny projekt. Jak komu brakuje zgodnie z książkami wszelakimi wskaźników to powinien sam sobie wstawić. Dla tych co nie wiedzą jak i gdzie, polecam lekturę na stronie Radka. Będzie przyjemne z pożytecznym czyli powiększy sobie wiedzę / której nigdy dość / i zrobi zgodnie z King`s Regulations, dzięki czemu jego wrażenia estetyczne zostaną w pełni zaspokojone i ból po brakujących wskaźnikach ukojony. Mam nadzieję że ten wątek został zamknięty i nie będzie więcej tego typu wpisów nabijających posty.
Szanujcie twórców, bo nie ma ich zbyt wielu, a jak coś komu nie pasuje, niech sam zabierze się do pracy i pokaże na co go stać.

MaT
nowy

Wysłany: 10-10-2013, 13:26   

Mapa jest kapitalna, zwłaszcza, gdy się próbuje przecisnąć fiatem z włączonym ogrzewaniem przez zamgloną scenerię wraz z mocnymi opadami śniegu. Mało która mapa może poszczycić się takim klimatem. Sam brak wskaźników nie stanowi problemu, mało tego, stanowi dodatkowe wyzwanie przy regulaminowym przemierzaniu szlaku.

Brakuje WOS-u? Żaden problem. Bierzemy drezynę z sekcji (trochę ich do trainza wyszło w sumie) , kartka, długopis, zapisujemy kilometry i wartość ograniczenia. Powody też można dośpiewać. Zabawa i radocha na kilka godzin :-)
Ostatnio zmieniony przez MaT 10-10-2013, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  

dudzia2484
super user

Wysłany: 10-10-2013, 15:23   

Uważam, że mapa jest świetna... Chciałbym zwrócić uwagę na klimat jaki zastosował autor... Świetnie dobrane dodatki i otoczenie, to że mapa posiada malutkie błędy to nic takiego. Trud i czas jaki włożył autor w projekt powinno dać wszystkim do myślenia. Jacku nie przejmuj się wskaźnikami nie każdy wie gdzie one powinny się znajdować, nie wszyscy jesteśmy kolejarzami... Uważam, że ten projekt jest godny podziwu... Wielki szacunek za trud jaki włożyłeś w ten projekt... Powodzenia w przyszłych pracach pozdrawiam Dawid :-)

obserwator
super user

Wysłany: 10-10-2013, 16:47   

Jacek napisał/a:
Ale byłem psychicznie przygotowany na wytknięcie błędów w srk. I wiecie co? Mam je głęboko w rzyci. 3 lata pracy, często wbrew rodzinie a nawet własnemu zdrowiu są wystarczającym powodem do tego żeby kolejowy maniak sobie sam coś przesunął/usunął tak jak to zrobił wujek bez mędzenia na forum.

Jacku nie musisz niczego mieć 'głęboko w rzyci', bo od czasu informacji o wydaniu mapy nikt w tym temacie nie 'mendził' o złym ustawieniu wskaźników, więc nie róbmy problemu z niczego ;) adamstana nie nazwał bym wszak mendzącym :mrgreen:

ryszard napisał/a:
Szkoda, że pobieracze nie dostrzegają piękna i trudu włożonego w ten trudny projekt. Jak komu brakuje zgodnie z książkami wszelakimi wskaźników to powinien sam sobie wstawić (...) Szanujcie twórców, bo nie ma ich zbyt wielu, a jak coś komu nie pasuje, niech sam zabierze się do pracy i pokaże na co go stać.

Doprawdy nie wiem o czym piszesz ryszardzie, bo adamstana chyba nie nazwałbys 'pobieraczem' :?: A nikt inny - o czym napisałem już powyżej - nie 'marudził' o wskaźnikach.

Trzymajmy się tego co jest napisane w temacie - nie twórzmy fikcji.

Koniec OT.

Zauważyłem, że w Kochanowie Towarowym na jednym z torów dodatkowych wysięgniki są przesunięte względem słupów trakcyjnych, nie wiem czy to u mnie coś się skisiło, czy Jackowi coś się przesunęło i nie zauważył(?).

jakub432000
super user

Wysłany: 10-10-2013, 18:58   

Spotkała mnie miła niespodzianka. Zainstalowałem mapę na TS12 i co ciekawe nie brakuje ani jednej zależności. :shock: Coś czuję, że czekają mnie dłuuuugie godziny jazdy.

ryszard
znawca

Wysłany: 10-10-2013, 19:06   

Pobieracz od słowa "pobierz" które należy kliknąć żeby zainstalować dodatek na swoim kompie, to raz. Dwa, to nie odnosiłem się personalnie do kogokolwiek, to Twoja sugestia. Trzy, była to uwaga do tych, co to samo "odkryją" jutro lub za kilka dni i jako najważniejszy problem podadzą do wiadomości forum. Cztery,
Cytat:
Mam nadzieję że ten wątek został zamknięty i nie będzie więcej tego typu wpisów nabijających posty.
to kolega ma tutaj odnośnik do punktu trzeciego

Rumcjas
świeżak

Wysłany: 20-11-2013, 08:35   

Świetna mapa. Widać wielki wkład Autora i poświęcony czas aby stworzyć taki klimat. Słowa uznania w pełni się należą.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 10-12-2013, 22:24   

Dopiero dzisiaj udalo mi sie odpalic mape, na moim kompie jest babol ze mapa nie chce sie ladowac z opcji "szybka przejazdzka" z poziomu geodety i zanim rozgryzlam jak postawic sklad to troche minelo.

Klimat sie zmienil. Czuc ze to jest magistrala, np taka weglowka zimowa pora a pozniej zjazd na jednotor i przez gory. Tak sie sklada ze regularnie jezdze do lekarza na trasie Gdansk-Łodz i mam bezposrednie porownanie. Widok z pociagu w trainz i w realu - jak najbardziej porownywalny i bardzo latwo sie wczuc, szczegolnie prowadzac S200 okolo 4 nad ranem.
Elektryfikacja moim zdaniem wiele tej mapie dala szczegolnie jezeli ktos chce sobie pojezdzic tak jak w tej najbardziej pierwotnej wersji.

Sprawy techniczne - instalowalam na swierzego trainza i okazalo sie ze kilku dodatkow nie ma w paczkach. Nic trudnego - poprostu pare minut googlania. No i ten bug z niedzialaniem "szybkiej przejazdzki" na moim kompie [ciekawe czy ktos ma to samo].

luki_tram
trainz

Wysłany: 11-12-2013, 13:44   

Ja mam identycznie, z geodety nie odpala sesji (nawet tej podstawowej), trainz jakby wisi. Trzeba wyjść z geodety i odpalić z menu.

Generally
trainz

Wysłany: 11-12-2013, 18:25   

Dziwne, mi w TS2010 wszystko działa dobrze.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 12-12-2013, 14:11   

Hmm, nic nie pomogę bo ja tak jak SimonGr nie mam żadnych problemów z odpalaniem we wszystkich trzech trainzach (2009+). Fakt, że kiedy odpalam z pozycji "szybka przejażdżka" to trochę długo mieli, ale odpala na pewno.

Zatem nie wiem co za przyczyna może być tego babola.

Co do tych stale brakujących kuidów do paczki: jeśli ktoś jeszcze to wychwyci to wrzućcie może tutaj które to dokładnie są (coś mi mówi, że to może być coś od Qnia do lokomotywowni - kilka osób mi to zgłaszało) to je dorzucę tam gdzie trzeba)

obserwator
super user

Wysłany: 11-01-2014, 21:38   

Jacku, gdzie na mapie podpięty jest tor niewidoczny 'PSR szelest'? Pytam bo szukałem długo i nie mogę znaleźć. Chciałbym usunąć ten dodatek z mapy, bo moim zdaniem odgłosy z konkretnego typu wózków są realniejsze niż jeden dźwięk dla wszystkich wózków.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 13-01-2014, 00:22   

Hej, szczerze mówiąc zadałeś mi ćwieka, szperałem ale nie znalazłem gdzie to jest. Ale pewnie słabo szperałem.

Jest na to prosty sposób:
znajdujesz ten dodatek w cmp, zapisujesz go na dysku, wywalasz z mapy, uruchamiasz mapę, wywalasz brakujące składniki, jarasz się tym czym chcesz. Ewentualnie z powrotem instalujesz te tory-szelest. :)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 05-10-2018, 10:00   

Proszę moderatora o zamknięcie tematu.

uzasadnienie: powstanie nowy wątek o nazwie Zimowisko 3.0. - w piaskownicy.

Dzięki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi