Wysłany: 05-10-2013, 12:39 SU 45 kabina
Dzień dobry.
Mam problem z włączeniem silnika.Mam trainz simulator 12
1.hebelek w górę,i załączam pompę oleju która,nie chce mi się podnieść ciśnienie.dopiero jak trzymam do mi wzrasta ciśnienie,a jak puszcze to maleje.
Jakaś rada jest na to?
Dzień dobry.
Mam problem z włączeniem silnika.Mam trainz simulator 12
1.hebelek w górę,i załączam pompę oleju która,nie chce mi się podnieść ciśnienie.dopiero jak trzymam do mi wzrasta ciśnienie,a jak puszcze to maleje.
Jakaś rada jest na to?
Instrukcję do kabiny czytałeś? TAK, jest dołączona do paczki
Patrząc po tym configu, to chyba masz najstarszą wersję kabiny - bo w tej, która od grudnia 2012 wisi na ptt i u Radka (plik SU45HDv2.7z) nie stosuje się już skryptu lscsu45.gs, zamiast niego jest skrypt su45locomotive.gs, i w ogóle wszystko działa trochę inaczej - także wydaje mi się, że coś masz namieszane z instalacją tych fiatów.
Najprawdopodobniej galaga_14 ma tego fiata z sesji do mapy Lublin - Dorohusk.
Świadczą o tym 2 linie configu:
Kod:
class "LSC"
script "lscsu45"
W aktualnej wersji ADHD v 2.7, powinno być:
Kod:
class "SU45"
script "su45locomotive.gs"
galaga_14 napisał/a:
tak
najpierw hebelek w górę potem pompę oleju itp..
Czy pisząc "hebelek w górę", masz na myśli przestawienie nastawnika rozruchowego na pierwszą pozycję
Cytat z instrukcji:
Cytat:
Upewnij się, że we właściwościach lokomotywy jest zaznaczona opcja "lokomotywa sterująca"
1. Przestaw nastawnik rozruchowy na pierwszą pozycję
Skrin z TS12, wszystko działa:
"Klucz" - na pewno nie hebelek , dajemy lekko do "góry".
Później włączamy pompę oleju , paliwa itd.
Po uruchomieniu silnika ten "klucz", przekłada się automatycznie w miejsce nawrotnika.
galaga_14 napisał/a:
dziękuje teraz spróbuję tą wersje kabiny co podawałeś
Wątpię czy samo zainstalowanie samej nowej kabiny wraz z wszystkimi dodatkami do niej pomoże.
Sprawdzałem przed chwilą w TS2010 i u mnie, w "starej" wersji SU45-109, wykorzystanej w sesjach mapy Jamala, w ogóle nie ma "klucza" w nastawniku rozruchowym.
Ja jak przerabiam sobie lokomotywy do ADHD to:
- robię to pod swoim kuid'em np: kuid:MOJ_KUID:13422
- w username dodaje ADHD: "ADHD_PKP_SU45-109_301Db_ZT.Lublin_normal_tex"
Rozpakuj zipa.
Znajdź w ADHD_pkp_su45_109_301db_zt_lublin_normal_texconfig.txt
W linijce kuid tego pliku ( jedna z pierwszych linijek) w miejsce DUZYCH LITER wpisz swój kuid
Zapisz zmianę w config.txt
Wrzuć folder ADHD_pkp_su45_109_301db_zt_lublin_normal_tex, najszybciej sposobem "przeciągnij i upuść" do CMP.
Ewentualnie zatwierdź w CMP.
U mnie działa, do TS12 b49922 bez problemu.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Maestro, po kiego wydrukowałeś CAŁY config razem z adresem mailowm autora? Gdybym był na jego miejscu, to strasznie bym się wkurzył, a tak po prostu zwracam Ci uwagę, a moderatora proszę o edycję posta. Poza tym tak rozległe rzeczy wpisujemy jako CODE!
Witam. Trochę z innej beczki. Lecz post powiązany z kabiną kolegi D_M o której mowa kilka postów wyżej.
Lokomotywę zainstalowałem poprawnie w CMP wg instrukcji kolegi. Wszystko w kabinie działa. Fiat jeździ aż huczy
Ale nie o tym chciałem...
Nie wiem czy ktoś zauważył że po instalacji tej kabinki dla SU45-109 występuję problem w geodecie i podczas jazdy w trybie maszynisty. Natomiast nie ma możliwości przełączenia priorytetu z 2 na 3 itd...
Osobiście sprawdziłem i coś jest nie tak (ale co? nie wiem, nie jestem aż takim expertem). Oczywiście ma to swoje konsekwencje podczas gry.
Dla przykładu: na Lublin - Dorohusk / Holowanie Stonki do szopy. W dalszej części scenariusza trzeba zmienić priorytet z 2 na 3. I bach NIESPODZIANKA. Po odczepieniu składu i kliknięciu prawym na loku nie da się przełączyć priorytetu. Nie możemy przejść w tryb manewrowy i kontynuować normalnej gry. Tylko w tym modelu od D_M
Inne Su45 ze zwykłą kabiną nie mają tego problemu.
Da się dopisać coś w configu dla tego loka aby to normalnie działało.?
Ktoś się wypowie na ten temat? pzdr
Ostatnio zmieniony przez pkmaverick 09-10-2013, 17:45, w całości zmieniany 1 raz
W obecnie dostępnej wersji jest taki myk, że priorytet jest sterowany układem świateł. Żeby ustawić priorytet 3, musisz mieć zapalone z przodu (czyli z kabiny A) światło prawe, a lewe i górne zgaszone - taki jest wpisany warunek w skrypcie. Światła tylne nie są sprawdzane. W pozostałych przypadkach ustawia się "2".
W nowej wersji będzie to poprawione/zmienione, bo jednak się niezbyt sprawdza
Sterowanie światłami będzie takie jak w ET21 czy SN61.
W nowej wersji będzie to poprawione/zmienione, bo jednak się niezbyt sprawdza
Sterowanie światłami będzie takie jak w ET21 czy SN61.
a dosłownie przed chwilą chciałem pisać do Ciebie abyś w 21 też to zrobił tzn sterowane poprzez światła ;p bo to jest fajny trik
W sumie można by - ale w każdym razie wymaga to poprawek. Po pierwsze, trzebaby badać układ wszystkich świateł zależnie od kabiny prowadzącej, a po drugie zrobić możliwość wyłączenia. OK, to mam koncepcję taką - jak światła są w trybie "manual" to priorytet jest sterowany światłami, a jak światła są w którymś z trybów automatycznych, to priorytet ustawia się normalnie we właściwościach.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 09-10-2013, 18:00
Adaś, a może być tak, żeby priorytet zmieniać i za pomocą świateł i manualnie w opcjach lokomotywy? Mnie osobiście bardzo się podoba jak priorytet zmienia się przy zapaleniu prawego światła - krok bliżej do prawdziwej kolei (żadnych okienek, sterowanie z pulpitu lokomotywy).
Edit: no ja właśnie o tym, o czym Żółw - ubiegł mnie Gad ;)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 09-10-2013, 18:18
Dokładnie Wujek w obydwu kwestiach /druga to Skorupa, zawsze się pospieszy /. Adaś im bardziej realnie tym lepiej, a młodzież się przynajmniej cokolwiek dokształci.