FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mapa PL
Autor Wiadomość
kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 11-11-2012, 15:20   Mapa PL

Jakiś czas temu opracowałem mała mapkę fikcyjną, którą można uznać za fragmencik większego pomysłu, na chwilę obecną nie rozwijanego. Mapka powstała w celach przetestowania i zbadania szeregu eksperymentalnych rozwiązań z dziedziny budowy map, grywalności, realizmu i wizualnej esetyki. W zamyśle wprowadziłem:

-całkowity brak trawy 3d.
-maksymalizacja wykorzystania indywidualnego teksturowania.
-powtarzalność i ukrotnienie użytych obiektów.
-możliwości i praktyczne wykorzystanie stworzonych przez Samplaire'a systemów wiaduktów.
-wykorzystanie bogatej kolekcji nowych dodatków scenery ostatnio powstałych.

...i zobaczenie jak to wszystko razem gra, zbudowanie jakichś wniosków, przydatnych następnie w innych projektach.

Mapka jest krótka, maleństwo doprawdy. Ledwie kilka segmentów, dwie stacje, jeden przystanek, jedna długa bocznica z dwoma zakładami przemysłowymi. Teren górski o dolnośląskim charakterze - i taki też charakter otoczenia.

Mapa nadaje się do włączania w inne projekty, także jak ktoś ma ochotę, zezwalam na jej rozbudowę czy wykorzystanie w innym projekcie.

Link: do mapy z kompletem dodatków:

http://www.uploader.pl/fi...apa-pl.zip.html

Oczywiście zachęcam do obejrzenia i podzielenia się wnioskami z rozwiązań.

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 11-11-2012, 16:47   

Ładna ta mapka,tylko w jakiej wersji pojdzie w opisie ni ma info
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

ryszard
znawca

Wysłany: 11-11-2012, 16:50   

Mistrzu robi w 06 ale na niższej pójdzie.

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 11-11-2012, 17:35   

Fajna mapa, bardzo podoba mi się pomysł niewykorzystywania trawy 3D - w końcu nic się nie przebija "jedno przez drugie" :) mimo wszystko szkoda - tego typu trawa dodaje "smaczku" niektórym widokom.

Luźne myśli:

Edit:
Szkoda tylko, że nic kudłatego nie znalazło się wśród składników mapy ;-)

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 11-11-2012, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 11-11-2012, 17:59   

Dla mnie mapka to "szkolenie od mistrza" - jak przyjdzie czas na reaktywacje projektu typu grodzisk tzn mapy z otoczeniem a nie sama tylko infra to na 100% skozystam z porad mistrza.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 11-11-2012, 19:20   

Cytat:
Szkoda tylko, że nic kudłatego nie znalazło się wśród składników mapy

Qdaty, pamiętam o Tobie - to jasne. Ten projekt natomiast był zrobiony zanim wszedłeś poważniej w gmaxa, stąd taka skromnizna w Twoim dorobku na mapce. Ale przyjdzie czas i na Ciebie.

Cytat:
Ładna ta mapka,tylko w jakiej wersji pojdzie w opisie ni ma info

Zbudowana na 2006, zatem w praktyce możliwa do uruchomienia w 2004+, czyli praktycznie w każdej wersji TRS/TS, może oprócz 12ki, gdzie nie wiem jak wygląda kwestia braku trybu kompatybilnego.

ryszard
znawca

Wysłany: 11-11-2012, 21:27   

Pobrałem mapę i przeglądnąłem, co nie znaczy, że nie będę do niej wracał. Parę rzeczy mnie zainspirowało i przyda przy moim tworze. Fakt, bez trawska trochę ciężko ale nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy. Przypuszczam, że powodem tego jest użycie zmiennego teksturowania. Jedynie tam gdzie są duże, jasnozielone płaszczyzny trochę gorzej to wygląda. Przy ciemniejszych, plackowatych brak trawy gubi się. Przydałoby się przy zastosowanych wskaźnikach W8 dać W9. Trochę za blisko są sem. wjazdowe od chlebka i rozjazdu. Wg instrukcji 100m. Przy niektórych rozjazdach łuki do przejścia w prostą mają <180m ale to takie niuanse. Jak dla mnie, mapa stanowi inne spojrzenie na wydane rodzime dodatki. Te same budynki w różnych konfiguracjach, a jaki efekt :-P , nie ma monotonii. Polecam dla tych którzy chcą zrobić swoje własne mapy.

P3t3r
super user

Wysłany: 12-11-2012, 18:41   

Wczoraj pogrzebałem w geodecie, dzisiaj przejrzałem mapę z poziomu maszynisty i niestety brak trawy zdecydowanie rzuca się w oczy, w moim odczuciu całość jest przez to sztuczna. Tak jak Ryszard napisał - szczególnie widać to na jasnozielonych plackach. Na plus oczywiście zróżnicowanie poprzez wykorzystanie świeżych dodatków.
Ostatnio zmieniony przez P3t3r 12-11-2012, 18:41, w całości zmieniany 1 raz  

arczix
zaawansowany

Wysłany: 13-11-2012, 00:33   

Ja również przejechałem się mapą, nie będę powtarzał o trawie, powiedzieli przedmówcy, natomiast ogólnie mapa przyjemna dla oka, malownicza. W sam raz na krótkie sesje. Zatem na pewno w tym tygodniu będę konfigurował stacje i robił na niej sesje. Oczywiście jeśli chodzi o sygnalizację i wskaźniki jest trochę do poprawy, ale ogólnie mapa dobra.

Pozdrawiam!

Korzeń 
znawca

Wysłany: 13-11-2012, 09:55   

Ta mini mapka to jakaś wstrętna pułapka. Miałem tylko przejrzeć, przejechać raz, czy 2, a skończyło się na 3 godzinach! Kurcze, kto by pomyślał, że na kilku segmentach można tyle czasu spędzić :lol: Fajny pomysł na lekką mapę, ale po całej tej jeździe naszła mnie refleksja, że patenty w większości nadają się na bardzo ograniczone powierzchnie. Do wykorzystania w górzystym terenie jak najbardziej, ale nie na otwartym obszarze. Na krętym szlaku brak trawy wcale nie rzuca się w oczy, wręcz przeciwnie, odbiór przy kabinówce jest o wiele lepszy, bo nic w zasięgu wzroku się nie przenika. Słowem, podoba się. Chcę więcej :mrgreen:

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 17-11-2012, 13:47   

Mi tam brak trawy zupełnie nie przeszkadza, gdybym odpalił trasę przed przeczytaniem tego wątku, nawet bym tego nie zauważył :-) Ogółem mapka na plus, podoba mi się teksturowanie i dobór roślinności. No i pełna płynność, nawet na moim przedpotopowym złomie ;-)

Odpowiedz do tematu