Wysłany: 06-08-2008, 21:49 Polskie Koleje Piaskowe
Stworzyłem mapkę realną: Linia 156. Obecnie moją zachcianką jest stworzenie czegoś zupełnie odmiennego: urok kolei piaskowych lat siedemdziesiątych, pora jesienna, parowozy, semafory kształtowe. Po raz pierwszy będzie zamknięty obiekt transportu interaktywnego: będziemy wozić piasek z 3 koparek, do punktu rozładunku piasku budowlanego, oraz do dwóch kopalń :)
Obecnie wykonałem około 30 km torów.
Zacząłem od pól piaskowych (3 koparki, w tym dwie czynne).
Następnie linia jednotorowa prowadzi poprzez lasy i łąki do mijanki "Pole Zachód".
Później dojeżdżamy do większej stacji Jaskowice: ładownia węgla dla parowozów, żuraw wodny, 2 magazyny, budynki stacyjne, peron dla pociągów służbowych dla pracowników
Stamtąd linia dwutorowa prowadzi do mniejszej stacji Kaletniki, gdzie znajdują się warsztaty naprawcze wagonów piaskowych, obrotnica, peron dla pociągów służbowych dla pracowników.
Od tej linii odgałęzia się szlak do pola piaskowego z jedną koparką (3 km).
Z Kaletnik linia dwutorowa prowadzi poprzez lasy, pola jeziora miejscowość Kubowo (peron dla pociągów służbowych dla pracowników, niska zabudowa mieszkalna) oraz dzielnicę wielkiego miasta Rokitno Biskupie (wysoka zabudowa, ale linia biegnie na granicy dzielnicy; peron dla pociągów służbowych dla pracowników).
i dojeżdża do głównej stacji kolei piaskowych: Rokitno Piaskowa (duża stacja; wysoka zabudowa mieszkalna, fabryki, magazyny, lokomotywownia. Stacja ta przylega do linii Polskich Kolei Państwowych, których stacja nazywa się Rokitno Zachodnie. W Rokitnie odgałęziają się dwa tory: do lokomotywowni oraz do Punktu Rozładunku Piasku Budowlanego Letnica.
Zostanie wykonana jeszcze mała stacja Pulpin oraz dwie kopalnie: Bolko i Światowid :)
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 12-08-2008, 10:41
Siema, bardzo ładnie odwzorowany klimat pola piaskowego oraz atmosfery na tora ch i w otoczeniu z tamtych lat. Świetnie dobrane teksture, wspaniale zlewają się z drzewami, otoczeniem i infrastrukturą. Bardzo mi się podoba, tak trzymać. Sam tworzę Koleje Piaskowe, jednak w dzisiejszych czasach, jeszce nie dojechałem do pól piaskowych :) Szybko ci to wszystko idzie, a przy tym nie traci mapa na wyglądzie. Przepisy i stawianie semaforów też jest dobrze zrobione. Tak trzymać i powodzenia w dalszych pracach i dalszych sukcesów życzę.
Mam problem. Reinstalowałem XP-ka no i grę oczywiście. Wszystko super, tylko przy najnowszej produkowanej mapce PKP rozwaliła się woda :( Nic tylko miga w sposób przedstawiony na poniższym screenie... Co robic?
Na DirectX gra chodzi mi fatalnie. Zawsze miałem na OpenGL.
Więc tak, reinstalowałem windowsa oraz wymieniłem kartę graficzną z NX6600GT na ASUSa EAH3650 Silent. Sprawdzałem na DirectX i było znów fatalnie, potem zrobiłem na OpenGL i śmigało, tylko że ta woda zaczęła szalec. Dziś po wieści od mgarkowskiego jednak sprawdziłem jego radę i zadziałało lepiej pod DirectX. Sam już nic nie rozumiem. Może to wina karty. W każdym razie już wszystko w porządku :)
Przed państwem dalszy ciąg miejscowości Rokitno. Po kojącej przejażdżce z Rokitna Zachodniego poprzez lasy docieramy do centrum miasta. Linia piaskowa przecina Rokitno mając na swojej drodze kilka przejazdów kolejowych. Mijają zabudowania mieszkalne docierami do dzielnic przemysłowych, gdzie znajduje się szyb wentylacyjny kopalni Bolesław :)
Pierwsza liga i tyle w temacie, po prostu genialna mapa.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 20-08-2008, 20:45
To jest powalające...
Ale takie pytanie, miasto jest szczegółowe, jak wygląda płynność oraz jaka jest prędkość przejazdu przez to cudo?
Nie no w szoku jestem...:)
(...) jak wygląda płynność oraz jaka jest prędkość przejazdu (...)
Dużo większa płynnośc niż przy mapce Gliwice-Rybnik. Prędkośc jest taka sama na całej trasie i wynosi 40km/h, tak jak to jest na kolejach piaskowych :)
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 21-08-2008, 16:23
:O Szok w trampkach! Nic więcej nei powiem, bo takie dzieło, jakie prezentujesz jest warte tysiaca słów, ale ja powiem ze jest to Piękne, jak w realu, teksturowanie, torowiska, otoczenie, E1... Super!
Mapa jak zwykle super ,ale dopatrzyłem sie małego błędu:
http://www.fotosik.pl/sho...9d6b9a0a3006b85
Ulica ,,wchodzi" w ziemie (chyba wina topologi) :)
Powodzenia w dalszych pracach. I jedno pytanko? Drzewka JVC Tress czy jakieś inne?
Przed Państwem stacja kończąca linię dwutorową, z której odgałęziają się dwa szlaki jednotorowe. Jest to mała stacja Pnioki z dala od zabudowań mieszkalnych. Na stacji znajduje się toaleta dla maszynistów :) . Jeden szlak jednotorowy jeste "ślepy", a drugi prowadzić będzie prosto na kopalnię :)